Trivsel i helse- og omsorgsyrker

Har du det bra?

Har du tenkt over hvor viktig det er at nettopp du har det bra?

Alle strever etter lykke her i livet. Men har du tenkt på hvor viktig det er at nettopp du som jobber i kommune- og helsesektoren, har det bra? Det betyr mye for veldig mange flere enn deg selv og dine nærmeste.
Alle strever etter lykke her i livet. Men har du tenkt på hvor viktig det er at nettopp du som jobber i kommune- og helsesektoren, har det bra? Det betyr mye for veldig mange flere enn deg selv og dine nærmeste. Foto: KLP
Sist oppdatert

Det er rekordstor mangel på faglært arbeidskraft i hele Norge, og spesielt innen helse- og omsorgsyrker. En undersøkelse NAV gjorde før sommeren viste at det manglet 13 500 helse-, pleie- og omsorgsarbeidere. Behovet for flinke fagfolk kommer bare til å bli større etter hvert som befolkningen i hele landet stadig blir eldre og pleietrengende de neste årene.

Derfor blir det enda viktigere at du har glede, energi og overskudd til å jobbe i flest mulig av de årene du er i yrkesaktiv alder. Da må du ha det bra på jobben og i livet ellers.

Det store spørsmålet er hvordan.

Finnes det en oppskrift på lykke? Ja, det gjør faktisk det!

I KLPs Gode valg-kurs får du inspirasjon og gode tips når programleder Samuel Massie og et utvalg eksperter guider deg gjennom de store spørsmålene her i livet og de viktige valgene rundt jobb, helse, penger og pensjon. Du får god hjelp fra refleksjonsoppgaver underveis.

Du møter blant annet lykkeforsker Lisa Vivoll Straume som forteller hva lykke egentlig er, og deler oppskriften som du kan jobbe med for å ha et lykkelig liv. Ta gode valg på klp.no/godevalg.

Sammensatt utfordring

– Først og fremst er det viktig å si at de fleste i disse yrkene trives veldig godt på jobben. Det finnes få jobber som er like meningsfulle. Likevel ser vi at antall uføre kvinner øker blant de som har pensjon hos oss. Faktisk er gjennomsnittlig alder for en ny kvinnelig ufør nede på 50 år, sier Vibeke Os Bratlie, fagleder for HMS i KLP. Hun har mange års erfaring med arbeidsmiljøproblematikk i kommune- og helsesektoren gjennom KLPs arbeidsmiljønettverk.

Forskning på området gir ingen entydige svar på hvorfor stadig flere kvinner blir uføre tidligere enn før, men det det later til å være kombinasjon av både psykiske og fysiske belastninger i yrket, samt forhold i privatlivet.

- Noen av årsakene kan det tas tak i på arbeidsplassen, mens andre må hver og en ta tak i selv. Vi mistenker nok at mange ikke tar godt nok vare på seg selv, ikke tar nok hensyn til egne behov, sier Vibeke.

Men det er ikke bare for å unngå å bli syk eller ufør man bør ta vare på seg selv. Selv kvinner som allerede har det ganske bra kan få det enda bedre.

– Tenk på kollegaen din som alltid smitter med sitt gode humør, omtanke og gode energi. De betyr så mye! Så jeg vil slå et slag for at alle, også de lykkeligste kvinner i helse-, pleie- og omsorgsyrker, investerer mer i seg selv. Det vil komme dem selv, og veldig, veldig mange andre til gode, sier Vibeke.

Vibeke Os Bratlie, fagleder for HMS i KLP.
Vibeke Os Bratlie, fagleder for HMS i KLP. Foto: KLP

Kvinner velger oftere enn menn å jobbe i omsorgsyrker og offentlig sektor, som for eksempel syke-pleier, omsorgspersonell, psykolog og barnevernspedagog.

Men hvorfor har vi så mye omsorg for så mange andre, når vi ofte ikke tar godt nok vare på oss selv?

– Tenk på kollegaen din som alltid smitter med sitt gode humør, omtanke og gode energi. De betyr så mye! Så jeg vil slå et slag for at alle, også de lykkeligste kvinner i helse-, pleie- og omsorgsyrker, investerer mer i seg selv. Det vil komme dem selv, og veldig, veldig mange andre til gode.
Vibeke Os Bratlie, fagleder for HMS i KLP

Man må nemlig huske at hvis man skal kunne klare å ta vare på andre mennesker, må man ta vare på seg selv. God helse gir muligheter og dårlig helse kan gi begrensninger.

Det er heller ikke alltid så mye som skal til for å få det bedre. Ofte kan litt ny inspirasjon, økt bevissthet og det å bryte opp gamle tankemønstre være nok til å øke gleden i hverdagen.

Så hvordan er det med deg?

Inspirasjon til å leve et godt liv

PROGRAMLEDER: Samuel Massie er programleder i seminarserien "Gode valg".
PROGRAMLEDER: Samuel Massie er programleder i seminarserien "Gode valg". Foto: KLP

Vi vet hvor viktig det er at du som jobber i kommune- og helse- Norge har det bra! Derfor ønsker vi i KLP å gi inspirasjon og støtte for at du skal leve et best mulig liv. Derfor har vi laget en digital seminarserie som heter Gode valg. I denne seminarserien er Samuel Massie programleder, og vi har fått med oss landets fremste fagpersoner og eksperter på temaene.

Så langt er fire seminar tilgjengelig: om livet, helsa, jobben, penger og pensjon.

Tips: De fleste får lyst til å dele tank-er og refleksjoner etter at man har vært igjennom kurset - så du kan få større utbytte ved å ta kursene sammen med en god kollega eller to.

På klp.no/godevalg kan du ta seminarene helt gratis.

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2021, og sist oppdatert 06/12 2021.

Les også