Totalbelastningen i hverdagen

Livet er ofte mye. På godt og vondt.

Har du det bra?

TA VARE PÅ DEG SELV: Totalbelastningen i livet kan på sikt føre til plager.
TA VARE PÅ DEG SELV: Totalbelastningen i livet kan på sikt føre til plager. Foto: KLP
Sist oppdatert

Livet er ofte mye. På godt og vondt. For å ha det bra over tid må du ta hensyn til deg selv. Det er viktig for oss alle at du som jobber i kommune- og helse-Norge har det bra på jobben og i livet ellers. For vi trenger at du holder deg frisk og har glede, energi og overskudd til å jobbe flest mulig av årene du er i yrkesaktiv alder.

Vibeke Os Bratlie er fagansvarlig HMS i KLP og vet mye om muligheter og utfordringer i yrkeslivet i kommmune- og helse-sektoren. – De fleste holder seg heldigvis friske gjennom store deler av arbeidslivet. Samtidig ser vi dessverre at en stadig større andel av nye uføre er kvinner. Snittalderen for nye kvinnelige uføre er nede i 50 år, forteller Vibeke. Hun forteller at det er to typer helseplager som går igjen. Det ene er plager i armer, bein, nakke eller rygg – altså muskel- og skjelettplager. Det andre er depresjon og lettere psykiske plager. Ikke sjelden er det begge deler. Forskning tyder på at det ofte er totalbelastningen i livet som ligger bak plagene.

Vibeke Os Bratlie er fagansvarlig HMS i KLP
Vibeke Os Bratlie er fagansvarlig HMS i KLP Foto: KLP

Totalbelastning

– Kommune- og helsesektoren har noen av de mest meningsfulle jobbene som finnes, sier Vibeke. Hun legger til at det er derfor de fleste trives veldig bra. Samtidig er det ofte fysisk belastende jobber med tunge løft. Og kanskje nettopp fordi jobben er så viktig og meningsfull, så kan det være psykisk belastende. Det handler ofte om å ha ansvar for andre mennesker, som ofte er svært sårbare. Enten de er barn, er syke eller i andre utfordrende situasjoner. Noen står i liv og død-situasjoner hver dag. Når det i tillegg er litt for mye å gjøre så du ikke får gjort så bra jobb du gjerne skulle den dagen, du jobber litt for lange vakter for å dekke opp for en syk kollega eller arbeidet er dårlig organisert, så kan det over tid bli en belastning.

Og i tillegg til jobben har alle et privatliv. Vi kvinner tar ofte et stort ansvar på hjemmebane, slår Vibeke fast. – I tillegg til alt vanlig praktisk har kanskje et av barna problemer på skolen eller har psykiske eller fysiske utfordringer. Kanskje begynner dine egne foreldre eller andre slektninger å bli gamle og trenger hjelp. Kanskje sliter mannen din med noe. I tillegg skulle du gjerne ha hjulpet naboen, sier Bratlie.

Og det hjelper ikke at alt du ser på sosiale medier er alle andres perfekte og lykkelige liv. Med perfekte barn, perfekte menn, perfekt kosthold og treningsopplegg og masse hyggelige venner på besøk i sitt perfekte hjem.

Vibeke tror at de aller fleste kvinner kan kjenne seg igjen i dette i større eller mindre grad. Livet er ofte mye. På godt og vondt. Og vi klarer det faktisk ikke over tid hvis vi ikke tar vare på oss selv. Tar vi ikke hensyn til kroppen og sinnet vårt så vil det før eller senere føre til fysiske eller psykiske plager. – Det er som de sier på flyet: Ta på deg selv sur- stoffmasken før du hjelper andre. Det er utrolig viktig at vi tar hensyn til oss selv. Og LITT er uendelig mye bedre enn ingenting. Gjør bittelitt for din fysiske og bittelitt for den psykiske helsa hver dag, sier Vibeke.

"Kom i form"-aksjoner

Mange arbeidsplasser har «Kom i form»-aksjoner. Det er fint for å bygge vi-følelse på jobben, men de som blir med er de som trener fra før, forteller Vibeke. – All forskning viser at «Kom- i form-aksjoner» på jobben er helt ubrukelig for dem som virkelig trenger det. Det må komme innenfra. Du må etablere en vane som passer for deg. Og det viktigste er å gjøre det lett for deg selv. Hva får du faktisk til? Får du ikke til å løpe, så gå. Får du ikke til å gå en lang tur så ta deg en tur rundt kvartalet.

Vibeke forteller at styrketrening kanskje er det viktigste. En god del av muskel og skjelettplagene mange får kommer stort sett av at man i utgangspunktet ikke er sterk nok i musklene og senene. Da tåler de mindre før og forskjellige plager oppstår. Når vi blir eldre, begynner vi fra naturens side å miste muskelkraft – både i beina, armene og resten av kroppen. Det kan gjøre at vi ikke lenger klarer det vi klarte før, og så velger vi heller å sette oss ned. Da bruker vi jo ikke musklene. Og muskler som ikke brukes – ja de blir enda mindre og svakere. Da klarer vi jo enda mindre. Og til slutt kan det gå sånn at vi ikke en gang klarer å reise oss fra godstolen.

– Jeg skulle ønske mange kvinner visste hvor mye gladere de selv som 75 åring blir hvis de bare trener litt nå. Hvis folk bare visste hvor lite som egentlig skal til for å vedlikeholde styrken i armer, mage, rygg og bein. 5 minutter 2 eller 3 ganger i uka hjemme på stue- gulvet gjør faktisk en kjempeforskjell! For eksempel når du ser på favorittserien din eller nyhetene på tv. Ingen oppvarming, ikke behov for å skifte, bare det å gjøre 4-5 øvelser er nok. Vi har noen enkle øvelser på klp.no du kan gjøre, avslutter Vibeke engasjert.

Tar du vare på deg selv?

I seminarserien Gode valg er Samuel Massie programleder
I seminarserien Gode valg er Samuel Massie programleder Foto: KLP

Vi vet hvor viktig det er at du som jobber i kommune- og helse- Norge har det bra! Derfor ønsker vi i KLP å gi inspirasjon og støtte for at du skal leve et best mulig liv. Vi har laget en digital seminarserie som heter Gode valg. I denne seminarserien er Samuel Massie programleder, og vi har fått med oss landets fremste fagpersoner og eksperter på temaene. Så langt er fire seminar tilgjengelig: om livet, helsa, jobben, penger og pensjon. På klp.no/godevalg kan du ta seminarene helt gratis.

Tips: De fleste får lyst til å dele tanker og refleksjoner etter at man har vært igjennom kurset - så du kan få større utbytte ved å ta kursene sammen med en god kollega eller to.

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2021, og sist oppdatert 06/12 2021.

Les også