TV-profil Ida Fladen om barneekteskap: - Småjenter kan ikke si nei til sex

Programlederen er rystet over hva mindreårige jenter læres i Malawi - før de blir giftet bort til voksne menn.

TV-profil Ida Fladen (30) med Dorothy, en av de frivillige i Plan Norges ungdomsgrupper. Hun er 17 og var 15 år da hun giftet seg. Hun havnet i et brutalt ekteskap med en mann som låste henne inne for å besøke elskerinnene sine. Så ble hun gravid. Nå jobber Dorothy for å stoppe barneekteskap. 
TV-profil Ida Fladen (30) med Dorothy, en av de frivillige i Plan Norges ungdomsgrupper. Hun er 17 og var 15 år da hun giftet seg. Hun havnet i et brutalt ekteskap med en mann som låste henne inne for å besøke elskerinnene sine. Så ble hun gravid. Nå jobber Dorothy for å stoppe barneekteskap.  Foto: Plan Norge
Publisert

(SIDE2): TV-profil Ida Fladen (30) er tilbake i Norge etter å ha vært i Malawi med Plan Norge for å dokumentere barneekteskap til podcasten «Barnebruden». 

Sammen med TV-kollega Katarina Flatland (27) har hun reist rundt med Plan Norges ungdomsgrupper rundt i Malawi for å følge deres forsøk på å stoppe bortgiftingen av jenter under 18 år. 

- Før du vet ordet av det, sitter du ansikt til ansikt med en 15 år gammel jente som er blitt gift, blitt voldtatt, blitt mor. Det går ikke an å forberede seg på noe slikt, og det er veldig overveldende, sier Ida Fladen til Nettavisen. 

Screen9v2

11. oktober er FNs internasjonale jentedag. I anledning denne dagen er Hanna Visnes, ungdomsambassadør i Plan, gjesteredaktør i Nettavisen. Denne saken er publisert i forbindelse med markeringen av jentedagen.

Les Hannas blogg om barneekteskap her: Hvert andre sekund blir en jente giftet bort

Les intervju med gjesteredaktøren: - Jeg bestemte meg for å gå naken

Tradisjon sterkere enn loven

Blant jentene de to TV-profilene møtte, var Dorothy på 17 år. Hun ble giftet bort da hun var 15 og havnet i et brutalt ekteskap med en mann som låste henne inne for å besøke elskerinnene sine. Deretter ble hun gravid.

Nå jobber Dorothy i en av de 48 ungdomsgruppene til Plan Norge i Malawi, som jobber med å spore opp og hindre at barneekteskap forekommer. Gruppene reiser rundt og konfronterer familiene det gjelder, og gir dem informasjon om rettigheter og lovverk.

- Veldig ofte hjelper det bare å argumentere med hvorfor det er galt. Malawi har også en lov som sier at det ikke er lov å gifte seg når man er under 18. Men grunnen til at det fortsatt skjer er at tradisjonene står sterkere enn lovverket, sier Fladen.

Katarina Flatland og Ida Fladen reiste til Malawi for å se og dokumentere hvordan frivillige i ungdomsgruppene til Plan Norge jobber for å stoppe barneekteskap.

(Artikkelen fortsetter under) 

Foto: Plan Norge

Turen resulterte i podcasten «Barnebruden», som har fått god mottakelse etter at den ble lansert. I podcasten følger vi Aseka (15) som snart skal giftes bort til en ukjent mann. En lokal ungdomsgruppe bestemmer seg for å forsøke å stoppe dette bryllupet.

- Folk sier til meg at de har lært utrolig mye om barneekteskap, og det var akkurat det vi ville. Det er veldig kult når man legger ned arbeid i noe, fortsetter programlederen.

I arbeidet med podcasten har hun jobbet med intervjuene underveis, mens Katarina Flatland har fortellerstemmen.

Her kan du høre «Barnebruden»

Ida Fladen snakker med Dorothy, en av de frivillige i ungdomsgruppa.

(Artikkelen fortsetter under)

Foto: Plan Norge

- Holder overgangsritualer for småjenter

I Malawi holdes det overgangsritualer der jenter går fra å være jenter til å bli kvinner og gode koner. Det er mye hemmelighetsskremmerier rundt ritualene, men det er kjent at jentene blant annet lærer å tilfredsstille mannen seksuelt.

Katarina Flatland og Ida Fladen i bilen i forbindelse med at de reiste rundt med ungdomsgruppene til Plan Norge som stopper barneekteskap.

Foto: Plan Norge

Ida Fladen og gruppa fra Plan Norge fikk være med inn på et av disse overgangsritualene, som ofte tar fra én til to uker.

- Vi fikk også lov til å komme inn og se, noe vi ikke hadde trodd at vi skulle få lov til. Jentene sitter langs veggen med maling i ansiktet, BH på seg og ser undertrykte ut. Kurslederne roper og skriker, synger og spiller skuespill. Jeg skal ikke si hva de føler, men det ser ikke ut som de har det bra. Jeg gikk inn i en sjokktilstand og ble vettskremt. Det ble så tett på. Én ting er å snakke med jentene som har opplevd noe, noe annet er å stå midt i det, sier Fladen.

(Artikkelen fortsetter under)

- Lærer at det ikke er lov å si nei

I enkelte tilfeller avsluttes overgangsritualet med at jentene må ha sex men en mann som har som jobb å ligge med dem. Denne mannen kalles en hyene. Dette er som oftest ikke praksis i de nordlige delene av Malawi der gruppa fra Plan Norge var på besøk, men lenger sør.

Les også:Foreldre betaler HIV-smittede Aniva for å ha sex med deres barn

Og: HIV-smittet arrestert for å ha sex med barn

- De lærer at de ikke har lov til å si nei til sex. Det var opplysningen som sjokkerte meg mest. Jeg forstår det bare ikke, og de forstår det heller ikke. Da jeg snakket med kvinnene og spurte om de ikke kunne nyte sex, skjønner de det ikke. Det er for mannen, sier Fladen.

Hun er rystet over det hun fikk være med på.

- Hvorfor skal ni år gamle jenter lære om sex i en til to uker? De holder på i en bitteliten hytte, og de har ikke lov til å snakke. De får bare lov å gå ut og gå på do.

(Artikkelen fortsetter under)

Foto: Plan Norge

Ble refset for Instagram-bilder

Da Ida Fladen og Katarina Flatland befant seg i Malawi i august i år, postet de begge bilder på Instagram-kontoene sine, og opplevde å få kritikk for hvordan de viste frem turen. 

Blant annet ble de refset av journalist og Bundu.no-redaktør Maren Sæbø. 

«Spesielt Fladens posteringer i sosiale medier var nær populære parodieringer som finnes på Instagram og i blogger som vil ta et oppgjør med stereotype holdninger til Afrika», skrev hun i kommentaren «Barbie ut av Afrika» i Aftenposten. 

(Artikkelen fortsetter under) 

- Du fikk mye kritikk for bildene du la ut i sosiale medier for å forsterke den stereotypiske fremstillingen av Afrika. Hvordan opplevde du dette?

- Ganske leit. Jeg pleier ikke å la kritikk gå så langt innpå meg, men dette gjorde det. Særlig det som ble sagt om at man prøver å fremme seg selv. Det er vondt å høre når intensjonen var det stikk motsatte. Jeg vil være så ærlig på at dette gikk inn på meg. Det man vil er at det er jentene som skulle få oppmerksomheten, ikke meg og Katharina, sier Ida Fladen. 

Foto: Astrid Helen Holm (Mediehuset Nettavisen)

Hun sier imidlertid at det var aller mest positiv respons på Plan-oppdraget deres. 

- Da oppstyret kom, tenkte jeg «Bare vent til dere får se hva vi har sett og gjort». Vi var jo ikke der for å ta bilder av oss selv eller hva de nå trodde. Vi var der på jobb for å gjøre noe viktig, ikke fremme oss selv. Det vi la ut var hva vi drev med underveis i pausene.

Hun er klar på at hun ønsker å fortsette samarbeidet med Plan, også etter podcasten. 

Hanna Visnes er ungdomsambassadør i Plan Norge. 
Hanna Visnes er ungdomsambassadør i Plan Norge.  Foto: Privat

- Jeg har tatt med meg mye hjem igjen. Mye kunnskap først og fremst om dette temaet og hva jeg har lyst til å gjøre med det. Og hvordan man har lyst til å få andre til å engasjere seg. 

Ungdomsambassadør i Plan Norge, Hanna Visnes, er tirsdag gjesteredaktør i Nettavisen i anledning FNs internasjonale jentedag. 

Plans jentekampanje går i år ut på å stoppe barneekteskap. Denne saken er en av sakene Nettavisen publiserer i forbindelse med jentedagen. 

Les bakgrunn: 

Gjesteredaktør i Nettavisen: - Jeg bestemte meg for å gå naken

Screen9v2

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2016.

Les også