Trygdekontoret: Mistet mor og bror i selvmord

Else Kåss Furuseth snakker med Thomas Seltzer om selvmordene i familien.

Publisert

(SIDE2): I Norge tar rundt 550 mennesker livet av seg årlig. I onsdagens episode av «Trygdekontoret», er det psykisk helse og selvmord som er tema.

- Det er et folkehelseproblem, det er så mange som tar livet av seg i Norge. Sammenlignet med trafikkdrepte, har det de siste årene vært tre ganger så mange som dør av selvmord, og da er ikke mørketallene inkludert, sier Seltzer, og mener media har brukt for lite plass på selvmord.

LES OGSÅ: Thomas Seltzer: - Det er ikke farlig å be om hjelp

- Det har åpenbart med det presseetiske å gjøre, men først og fremst unnlates det fordi det er så vondt å snakke om. Jeg tipper de fleste folk har hatt dette nært innpå seg, det er såpass vanlig at det berører de fleste. Det er så sårt, og det kan også oppleves som et svik. Det er ikke bare sorg i etterkant, det kan også være et sinne hos de etterlatte. Det er nok også vanskelig å snakke om. I Trygdekontoret prøver vi å gjøre det på en så ryddig måte som mulig.

Kåss Furuseth mistet to

I studio er også familien Kåss Furuseth, en av familiene som har oppleve å sitte igjen etter selvmord i nære relasjoner. Nina, moren til komiker Else og radio-vert Cecilie Ramona tok livet av seg da de to jentene var barn. Storebroren Lars Kristian døde av samme årsak i 2009.

- Han var et geni, mye smartere enn noen av oss, penere, kulere, mer sosial. Men han slet også i mye større grad tydelig i mange år og hadde problemer med å finne mening med livet. Selv om han var alt dette andre fine, sier de to søstrene.

I Trygdekontorets studio snakker de to og deres far, Kristian Furuseth, blant annet om hvordan det var å miste mor og bror, og hvordan de bearbeidet sorgen og andre reaksjoner i etterkant.

Foto: (faksimile/NRK)

Myter

Med selvmordstema i Trygdekontoret ønsker Seltzer at flere av mytene skal forsvinne – og blant dem er myten om at dersom en person har bestemt seg for å ta sitt eget liv, så er det ikke noe man kan gjøre for å hindre det.

- Det er veldig lite sant. Vi har god hjelp for de fleste psykiske plagene som ligger bak et selvmord, og det å ta kontakt med noen som sliter er ikke farlig, det er meningsfylt. Det redder liv, det er helt klart, sier psykolog Fredrik Walby i programmet.

Prosjektleder for Trygdekontoret, Eirik Ingstad, sier til Side2 at de med denne episoden håper å gjøre en forskjell.

- Psykisk helse er viktig. Rundt selvmord er det dessuten mange myter, som vi tar tak i i kveldens episode. Det er også en slags oppfordring til seerne til å ta kontakt med noen de kjenner som sliter, at det kan betyr en forskjell.

Avromantisering

Seltzer sier han ønsker å avromantisere selvmord, og rusproblematikken, og mener det skjer ved å være mer åpen.

- Det er ikke kunstnerne og de geniale, det er ikke geniene som tar livet av seg eller blir rusmisbrukere. Det er helt vanlige folk, de du ser på jobben, de du ser på bussen. Man tenker at det yrket der tungt rusmisbrukere finnes er innenfor innbruddstyv-faget, men det er det ikke. Det er i helsesektoren, det er blant leger. Så hvis jeg har noen agenda her på planeten, så er det å få normalisert at det er vanlige folk som sliter mentalt og med rus. Å gjøre dette sært, er en form for romantisering. Kan vi endre på det, kan vi også skje ting helsepolitisk.

Seltzer har selv tidligere snakket om psykisk helse og vært åpen om at han selv har søkt terapi. Han mener tausheten rundt selvmord er en del av problemet.

- Det er et overtall av menn som tar livet av seg, det er en kultur blant menn at det er vanskelig å snakke om psykiske problemer, de planlegger selvmord lenger, og i etterkant vet ingen helt hvorfor det skjedde. Som mann selv og som en som har oppsøkt terapi, så er det noe som stikker dypt hos meg. Også fordi jeg kjenner at det er vanskelig å oppsøke hjelp. Det må det bli slutt på.

Denne saken ble første gang publisert 06/04 2016.

Les også