Svensk butikkjede slutter å selge fyrverkeri

Avslutter salget av hensyn til miljøet, dyrene og almenheten.

REDD: Studier viser at rundt halvparten av alle hunder sliter på grunn av høye lyder på nyttårsaften. Det tar Bauhaus i Sverige hensyn til, og slutter nå å selge fyrverkeri. I Norge skal kjeden forstette salget.
REDD: Studier viser at rundt halvparten av alle hunder sliter på grunn av høye lyder på nyttårsaften. Det tar Bauhaus i Sverige hensyn til, og slutter nå å selge fyrverkeri. I Norge skal kjeden forstette salget. Foto: Colourbox
Publisert

(SIDE2): Byggevarehuset Bauhaus i Sverige har sluttet å selge fyrverkeri, melder Expressen.

Ifølge markedsføringssjef Johan Saxne er det tre grunner til at selskapet slutter med fyrverkerisalg: for dyrenes skyld, for miljøets skyld og på grunn av ulykkesrisikoen.

- Vi har nok hatt en magefølelse på at vi burde tatt den avgjørelsen tidligere, men nå kjente vi at dette går imot alt vi tror på, og da får det jammen meg være nok, sier Saxne.

Selger fortsatt i Norge

Ifølge Saxne selger Bauhaus fyrverkeri for mellom 10 og 15 millioner kroner i Sverige hvert år.

- Fyrverkeri er fine å se på, men de forårsaker både personskader og branner hvert år. De er i tillegg skadelig for miljøet, for eksempel gjennom utslipp av metaller, og skremmer hunder, hester og ville dyr. Fyrverkeri kan dessuten være ubehagelig for mennesker som har krigsopplevelser bak seg. Nå håper vi at våre konkurrenter omfavner vår avgjørelse. Det finnes jo mer harmløse måter å feire høytider på, uttaler Saxne i en pressemelding.

Side2 har vært i kontakt med Bauhaus i Norge, som opplyser om at de kommer til å selge fyrverkeri i år også.

Foto: Colourbox

På Bauhaus Sverige sine Facebook-sider er det mange som takker dem for å skåne dyrene og miljøet ved å ikke selge fyrverkeri.

LES OGSÅ: Sørg for at nyttårsaften ikke blir et mareritt for kjæledyrene

- Hunden kan få sjokk

Studier viser at rundt halvparten av alle hunder sliter på grunn av høye lyder på årets siste dag.

– Sjokket fra lydene kan gi varige skader som er vanskelig å trene bort, uttalte Dyrevernalliansens veterinær Live Kleveland til NTB i 2015.

Både hunder, katter, hester og kaniner er svært følsomme for høye lyder. Det samme gjelder husdyr som kyr, sauer og griser. Noen hunder blir så stresset av rakettene at det kan ta flere dager før de får roet seg.

– Er man riktig uheldig, kan hunden få sjokk. Et sjokk er en plutselig og total overbelastning av nervesystemet, sa Kleveland.

LES MER: 10 råd for en bedre nyttårsfeiring for dyr

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Screen9v2

Screen9v2

Screen9v2



LES OGSÅ: Mor til autistisk 5-åring: - Ser dere dette øyeblikket?

Denne saken ble første gang publisert 13/12 2016.

Les også