Skam vant LGBT-pris i Danmark

Har gitt en bredere forståelse av kjønn og seksualitet.

Henrik Holm på avslutningsfesten for Skam på Sentralen i Oslo. Han hadde en av hovedrollene, som Even, i sesong tre av Skam.
Henrik Holm på avslutningsfesten for Skam på Sentralen i Oslo. Han hadde en av hovedrollene, som Even, i sesong tre av Skam. Foto: Astrid-Helen Holm / Mediehuset Nettavisen
Publisert

Den norske ungdomsserien «Skam» er kåret til vinner av prisen Årets Laks av LGBT Danmark.

TV-serien, som er blitt svært populær i nabolandet, får prisen for å ha gitt en bredere forståelse av kjønn og seksualitet, heter det i juryens begrunnelse. Hedersprisen deles ut hvert år til den eller dem som «svømmer mot strømmen» og har gjort en særlig innsats for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoners rettigheter. Prisen deles ut i forbindelse med den årlige Copenhagen Pride Festival av LGBT Danmark, Landsforeningen for homofile, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

Les også: Derfor synes Cengiz Al at dansingen er viktig

- Snakker mer om kjønn

Ifølge talspersonen i LGBT Danmark, Søren Laursen, var det ikke vanskelig å velge årets vinner.

– En gang innimellom kommer det et kulturprodukt som ikke bare fanger tidsånden, men som skaper tidsånden. Det gjør «Skam». Alle snakker om serien, og vi har fått en ny måte å se verden på etter den, sier han.

Laursen mener TV-serien har brakt homoseksualitet «lenger inn i stuene». Han mener serien har ført til at kjønn og seksualitet i større grad enn før blir snakket om i skolene og i de danske hjem.

– Den rammer bredt. Høy og lav, ung og gammel blir truffet direkte i hjertet av denne serien. Alle kan forholde seg til det, og det er det som skal til for å se en ny vei, sier han.

Les mer: Se bildene fra den store Skam-festen her

Han mener «Skam» har satt en standard som alt fremover vil bli målt opp mot og må leve opp til.

– Jeg tror ikke verden blir det samme igjen etter «Skam». Vi ruller rett og slett ikke våre tanker tilbake. «Skam» er kommet inn under huden og inn i hjerteroten, og der blir den, sier han.

Les også: De 11 øyeblikkene vi husker best fra Skam



Denne saken ble første gang publisert 21/08 2017.

Les også