Patricia ble nektet å kjøre karusell grunnet størrelsen

– Har aldri følt meg mer latterliggjort.

Foto: Lisbeth Andresen (RB.no)
Publisert

– Jeg kommer nok aldri til å besøke et tivoli igjen. Noe slikt har jeg aldri tidligere opplevd, forteller Patricia Grønberg til rb.no.

17. mai var hun på det tradisjonsrike tivoliet ved Norges Varemesse i Lillestrøm.

Hun hadde tatt med seg sine to søskenbarn, og så fram til en fin feiring på tivoli. Det var da trioen bestemte seg for å prøve attraksjonen «Extreme Fly» at dagen virkelig ble ødelagt.

– Jeg er vant til at folk slenger kommentarer. Jeg er den første til å innrømme at jeg sikkert har et par kilo for mye, men denne opplevelsen var virkelig forferdelig. Jeg skjønner at sikkerheten må ivaretas, men det er noe med måten det blir gjort på, sier hun videre til avisen.

– Ofte stygge blikk

Patricia forteller at hun i flere år har opplevd å få bemerkninger angående sin egen vekt, og at hun i flere tilfeller føler seg mobbet som følge av dette.

– Jeg får ofte slengt stygge ord og blikk etter meg på grunn av hvordan jeg ser ut. På 17. mai hadde jeg bestemt meg for å ikke bry meg om kommentarene og blikkene, men slik ble det ikke.

Hun har startet sin egen blogg hvor hun skriver om de vonde følelsene.

– Det er ikke greit å bli behandlet på en dårlig måte, kun fordi man ser ut som man gjør, sier hun.

Følte seg trygg

Allerede i køen begynte noen yngre gutter å le av henne og kom med bemerkninger, forteller Patricia.

Da det til slutt ble hennes tur til å ta karusellen «Extreme Fly», tok hun plass i ett av setene og ventet spent på turen.

Ifølge Patricia gikk sikkerhetsbøylen ned som vanlig, og hun hørte det «klikket» i bøylen.

– Jeg satt komfortabelt, og følte meg trygg. Da kontrolløren kom begynte han å le. Han lo av meg og heiste sikkerhetsbøylen opp og ba meg forlate karusellen. Flere av dem som så det hele begynte også å le, sier hun.

Patricia forklarer at det ikke var noe som helst som tilsa at hun var for stor eller for tung til å kjøre karusellen.

– Det var et skilt hvor det sto at man ikke kunne være lavere enn 120 centimeter. På det skiltet sto det ingenting om bredde eller vekt, slår hun fast.

– Det var en ekstremt ubehagelig situasjon, og jeg gråt hele kvelden og den påfølgende natta. Hendelsen preger meg veldig.

Foto: (RB.no)

Mikael Andreasson ved Axels Tivoli, forteller derimot at de alltid opplyser om høyde- og breddemål.

– Vi tar sikkerheten på alvor. Er man for høy eller for stor, så kan man ikke kjøre karusellen. Jeg kjenner ikke til akkurat denne situasjonen, men jeg er sikker på at kontrolløren gjorde dette for hennes egen sikkerhet, sier han til rb.no.

– Hun forteller at hun ble ledd av og følte seg mobbet. At kontrolløren lo av henne da hun ble nektet. Er det greit?

– På 17. mai var det så mye folk at kontrolløren neppe hadde tid til noe annet enn å smile. Når køen sikkert var 100 meter lang, var det nok ikke tid til å forklare henne hvorfor hun ikke fikk være med.

– Patricia forteller også at hun hørte et «klikk» da sikkerhetsbøylen ble senket. At hun satt trygt og godt i setet?

– Det er flere «klikk» som må komme for at bøylen sitter ordentlig. Om kontrolløren ikke mente at hun var tilstrekkelig sikret, så er det riktig at han ikke tillater vedkommende å kjøre karusellen.

Mari-Mette Graff er leder for Landsforeningen for overvektige (LFO). Hun reagerer med vantro når hun hører historien til Patricia.

– Om det er slik at kontrolløren ved tivoliet lo av henne, så bør eieren ta grep. Det er rett og slett skammelig. Selv om man skal ivareta sikkerhet skal man gjøre det med respekt, sier hun.

Graff opplyser at hun aldri tidligere har hørt om store eller overvektige mennesker som har blitt nektet adgang på tivoliattraksjoner

– Det er første gang jeg har hørt om et slikt tilfelle, konstaterer hun.

– En reell problemstilling

Graff forteller at hun ikke har noen problemer med å tro på at Patricia ofte opplever kommentarer og bemerkninger på utseendet.

– Jeg kan virkelig bekrefte at store og overvektige personer ofte blir utsatt for hets gjennom bemerkninger og blikk. Det er en absolutt reell problemstilling for mange mennesker. Jeg har ingen grunn til å tvile på hennes historie, sier hun.

– Det er sjelden folk er for store

På Norges største fornøyelsespark er det svært få attraksjoner med vektbegrensninger.

Foto: (RB.no)

De fleste får plass: På Tusenfryd er det svært sjelden at gjester ikke får plass i karusellene. Erik Røhne Andersen er opptatt av å behandle gjestene på en god måte – uansett kroppsfasong. – Det er kun i svært få tilfeller hvor gjester er for store til å kunne kjøre. Det er ikke nødvendigvis vekt som ene og alene kan være årsaken til dette. Det kan være gjester med lang rygglengde eller med en viss type kroppsfasong. Det er svært få av våre attraksjoner som har en vektbegrensning, sier markedssjef ved Tusenfryd, Erik Røhne Andersen.

Han er klar på at man må være «ganske så stor» om man ikke skal få plass i en av Tusenfryds attraksjoner, og at personene det gjelder ofte er klar over det selv.

Han legger imidlertid til at om en person skal få kjøre en attraksjon, så må vedkommende tilfredsstille gitte høydebegrensninger, samtidig som personen må tilfredsstille krav til fysikk og fysisk styrke.

– I de tilfellene hvor vi ikke får plassert en gjest i en attraksjon grunnet at gjesten ikke får plass i setet eller at vi ikke får lukket sikkerhetsbøylen, så kan vi ikke forklare dette med at gjesten er for tung. I de tilfellene dette skjer hos oss så tar vi en rolig prat med gjesten uten at for mange andre gjester rundt hører.

Tivolitilsyn: – Ingen vektgrenser

Mange fabrikanter benytter 130 kilo som dimensjonerende vekt, opplyser Statens jernbanetilsyn.

– Forskriftene gir ikke konkrete vektgrenser, men fabrikanter av fornøyelsesinnretninger setter verdier for maksvekt i sine bruker- og driftsanvisninger. Mange av fabrikantene benytter 130 kg som en dimensjonerende vekt for tekniske beregninger av karusellene, sier Tor Hylin, avdelingsdirektør for tøybane og fornøyelsesinnretninger i Statens jernbanetilsyn, til rb.no.

Han forteller at innretninger beregnet for voksne typisk vil ha begrensninger med hensyn minimums høyde for å sikre at sikkerhetsmekanismer virker etter sin hensikt.

Hylin legger til at ansvaret for sikkerheten ligger fullt og helt hos den som eier innretningen. I dette ansvaret ligger både å ha sikre tekniske innretninger, og å sørge for sikre driftsrutiner.

– Ofte er det fysiske mål som begrenser hvor stor en gjest i en fornøyelsesinnretning kan være. Sikkerhetsbøyler og -belter må kunne lukkes, og eier må ha gode rutiner for festing av disse før innretningen startes. De fleste nye karuseller er konstruert slik at de ikke kan startes dersom bøylene ikke er skikkelig festet.

Les mer på Patricias blogg her!

Flere nyheter fra RB får du her!

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2016.

Les også