Ny samlivsstudie: Like barn leker best

Både når det gjelder venner og kjærester.

LIKE BARN leker best? Blake Lively og Reynolds er begge skuespillere.
LIKE BARN leker best? Blake Lively og Reynolds er begge skuespillere. Foto: Getty Images
Publisert

(SIDE2): Det finnes ikke noen endelig oppskrift på et godt forhold, selv om vi kjenner til ulike tegn på at man er i et sunt, trygt og bra forhold.

Samtidig finnes det også tegn på at man er i et usunt forhold, der man kanskje bør vurdere å gjøre det slutt.

Vurderte 1.523 par

Alle par er unike, og det som fungerer for et par, trenger ikke å fungere for et annet. Mens noen par sverger til teorien om at «like barn leker best», er det andre som foretrekker å være sammen med sin rake motsetning.

Men skal vi tro ny forskning så er det flest av oss som velger å finne en partner som er lik oss selv. Studien er utført at forskere ved Wellesley College i Massachusetts og University of Kansas.

Totalt har 1.523 par (både vennepar og kjærestepar) svart på en undersøkelse der målet var å kartlegge deres personlighet, holdninger, verdier, fritidsaktiviteter og alkohol- og rusmiddelbruk, skriver Medical Daily. Forskerne vurderte deretter hvorvidt likhet mellom partene påvirket forholdets nærhet, intimitet og lengde, og kom frem til at likhet var utbredt i rundt 86 prosent av tilfellene.

Ser etter de som ligner på oss selv

Forskerne ville vite om vi i utgangspunktet velger venner og kjærester som ligner oss selv, eller om man med tiden blir mer lik fordi man tar etter hverandre.

De gjorde derfor en lignende studie med studenter som akkurat hadde møttes. 23 prosent av studentene holdt kontakten etter studien, og forskerne fant flere likheter mellom disse.

- Vi argumenterer for at det å velge noen som ligner på en selv som partner er ekstremt vanlig, sier studieforfatter Dr. Angela Bahns.

Kan man endre partneren sin?

Bahns forklarer for at man gjerne velger en partner som ligner en selv fordi man vet at det er svært vanskelig å skulle forandre en person.

Hvis man på et tidlig stadium ser at man har ulike verdier og holdninger, så vet man at det vil skape problemer i forholdet. Mange velger derfor å trekke seg ut, for så å heller lete etter en partnere som er mer lik seg selv.

- Dette forutser vi på forhånd, og velger derfor partnere som deler våre behov og mål fra begynnelsen av, i stedet for å gå inn i et forhold som er dømt til å mislykkes, sier Bahns.

STJERNEPAR: Victoria og David Beckham har vært gift i mange år og har fire barn sammen. 
STJERNEPAR: Victoria og David Beckham har vært gift i mange år og har fire barn sammen.  Foto: Bulls

LES OGSÅ: 9 vitenskapelige grunner til å ha sex hver dag

Denne saken ble første gang publisert 29/02 2016.

Les også