Malin (23) fikk stygge kommentarer for psoriasisen. Så bestemte hun seg for å slutte å skjule den

Malin Angeltveit (23) er en av 130.000 nordmenn med psoriasis. Hun sier hun fikk selvtilliten tilbake ved å vise frem sykdommen.

Foto: Malin Angeltveit
Publisert

Malin Angeltveit (23) er en av de yngste personene i Norge som har fått hudsykdommen psoriasis. Sykdommen kommer vanligvis i alderen mellom 20-30 år, men for Malin ble det et sjeldent tilfelle. 

Hun fikk diagnosen da hun bare var en uke gammel. Malin er en av flere nordmenn som lider av psoriasis. Det er påvist at over 130.000 nordmenn er rammet med psoriasis med forskjellige alvorlighetsgrad.

- Dette påvirket meg ikke da jeg var barn ettersom at barn ikke tenker over slikt. Jo eldre jeg ble, jo mer utseendefokusert ble jeg også. Alle andre hadde skavanker med sitt utseende, men mitt var verre enn alle andre sine skavanker, sier hun til Side2. 

Malin har kronisk plakkpsoriasis, eller, psoriasis vulgaris. Dette er den vanligste formen av hudsykdommen, og rammer circa 90 prosent av dem som har psoriasis.

Foto: Malin Angeltveit

- Jeg rekker ikke å tenke så veldig mye over det etter jeg fikk barn, for da skiftet fokuset på noe helt annet. Det var mye verre før jeg fikk barnet. Da var lår, legger, hender, armer, bryst, mage og rygg rammet. Nå er det hodebunnen, armer og ben som er mest synlig. 

Les også: Marina (25) nekter å skjule fødselsmerket sitt og vil vise at å se annerledes ut er vakkert

- Herregud, tør du virkelig gå ut sånn? Det ser ut som om du har blitt slept etter en bil!

Blikkene kunne man kjenne fra lang avstand, og slemme kommentarer ble ikke holdt igjen. I følge Malin er det en spesiell hendelse som sitter ekstra dypt innvendig.

- Jeg var rundt 15-16 år gammel da jeg og et par venninner skulle ta sol på en varm dag. Jeg husker at jeg gikk i shorts og t-skjorte. Vi gikk mot en godt voksen mann i 40-årene som plutselig sa: «Herregud, tør du virkelig gå ut sånn? Det ser ut som om du har blitt slept etter en bil». Jeg frøs helt etter jeg fikk den kommentaren.

Med sosiale medier, Photoshop og skjønnhetshysteriet i dagens samfunn, er det lett at de som ikke passer inn i «normalen» føler at de ikke er bra nok eller passer inn. 

Psykologspesialist Emma Johannessen sier at de fleste i dag redigerer gjerne til en bedre utgave av seg selv slik at gir en visuell fremstilling som nødvendigvis ikke stemmer.

- Dette gjelder spesielt over sosiale medier der presset er mye større. De som ikke passer inn skjønnhetsidealet kjenner ekstra mye på det presset, sier psykologen til Side2. 

Hun mener at på tross av noen utfordringer, er det svært betryggende at folk er mer hensynsfulle enn tidligere.

Foto: Malin Angeltveit

- Jeg får jo fortsatt noen kommentarer, men folk er mer forståelsesfulle enn før. Folk spør meg gjerne hvorfor jeg ser ut som jeg gjør før de rekker å kaste ut en kommentar. Likevel er det et par som ikke rekker å holde kommentarene inne, og da tar jeg dem gjerne på det, sier Malin. 

Hun omfavner sin hudsykdom, og lar ingen negativitet stoppe henne i å vise frem hvem hun er. 

Les også: - Til slutt fikk jeg dårlig samvittighet - mange unge jenter spurte meg hvordan bildene mine var så perfekte

- Jeg fikk selvtilliten tilbake ved å vise meg og min sykdom frem. Jeg pynter og pynter meg for å gjøre meg ekstra fin. Hele livet mitt har jeg skjult mine skavanker, men har nå lært at det er en viktig del av meg. Det er slik jeg kan være med på å fjerne stigmatiseringen av psoriasis. 

Stigma rundt psoriasis 

I et samfunn som er svært opptatt av skjønnhetsidealer og utseende, er det viktig å få lys på jenter som Malin. 

- Vi trenger flere mennesker som ser annerledes ut for å bryte det normaliserte skjønnhetsidealet. Vi trenger flere historier som ligner Malin sin. Folk vet altfor lite av psoriasis, som fører til at de gjerne danner egne negative oppfatninger ved hudsykdommen. Jenter som Malin fjerner stigmaet rundt det hele, sier psykolog Emma Johannessen til Side2.

29. oktober er det Verdens Psoriasisdag. Dette er en merkedag der personer med psoriasis verden rundt samler seg for å øke bevisstheten rundt hvor vanskelig og sammensatt psoriasis kan være.

Denne saken ble første gang publisert 31/10 2017.

Les også