Forsker: - Hunden hater at du klemmer den

Tenk på dette neste gang du klemmer om kjæledyret.

Foto: Colourbox
Publisert

(SIDE2:) Å ha en hund, eller et kjæledyr, er bevist å være godt for mennesker. Derfor velger nå sykehjem å ha kjæledyr som katter fordi det øker trivselen.

For mennesker utløser kosing med dyr oxytocin som får oss til å føle oss vel. Men for hunden er det ikke sikkert all denne klemmingen er like velkommen, advarer forsker Stanley Coren på University of British Columbia.

Tidligere har vi skrevet at du bør tenke på dette om du vil sove med kjæledyret.

Vi har også gitt deg veterinærens beste tips for å klippe klørne til hunden din.

Og fortalt at hunden kan få hudproblemer og akne om du vasker den for

Et par kilo ekstra kan også gi hunden helseproblemer som den kan dø av.

Og så er det altså all denne klemmingen og kosingen. En hund kan reagere stikk motsatt av det mennesker gjør ved for mye klemming. Årsaken er at hundens første reaksjon ikke er å vise tenner, men å flykte når den værer fare. Ved å holde den fast, stresser du den unødig.

BARNEKLEM: Vi er ofte opptatt av hvordan barn klemmer dyr, men er du opptatt av hvordan du klemmer Fido selv?
BARNEKLEM: Vi er ofte opptatt av hvordan barn klemmer dyr, men er du opptatt av hvordan du klemmer Fido selv? Foto: Colourbox

I Psychology Today skriver Coren at om du skal klemme bikkja, så gjør det på en måte som får den ikke til å føle seg fanget. Det aller beste, mener han, er ikke å klemme hunden i det hele tatt, men heller klappe den og gi den noe godt.

Dr Marc Bekoff er ikke helt enig med Stanley Coren. Han skriver at å klemme hunden er helt ok, om det gjøres med omhu og omsorg for det hunden måtte like.

Hva gjør du når hunden er seksuelt frustert:

Screen9na04

- En tommelfingerregel før du klemmer en hund er å være nøye oppmerksom på at det finnes individuelle forskjeller fra hund til hund, hva slags forhold du har til hunden og i hvilken situasjon du og hunden er i.

Screen9na04

Screen9na04

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 29/04 2016.

Les også