Cannabisens fremtid i Norge

Vil cannabis bli lovlig? – Her er fremtidsforskerens svar

Det er store debatter om hvorvidt cannabis skal legaliseres i Norge. Vi har snakket med en fremtidsforsker som forteller om han tror cannabis vil bli legalisert.

Pluss ikon
<b>LOVLIG?:</b> Cannabis har blitt legalisert i flere land i Vesten. Er det bare snakk om tid før det blir lovlig i Norge?
LOVLIG?: Cannabis har blitt legalisert i flere land i Vesten. Er det bare snakk om tid før det blir lovlig i Norge? Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Vi ser en trend i Vesten hvor flere land som USA og Canada har legalisert cannabis til rekreasjonell bruk, sier Erik Øverland som er fremtidsforsker og styreleder i World Future Studies Federation.

Han mener derimot at Norge vil henge etter.

– Norge har noen erfaringer med virkningene innen cannabis, og det foreligger mye forskning internasjonalt. Men Norge er et mye mer konservativt land enn Canada og USA når det gjelder tilrettelegging for bruk av cannabis av helsemessige grunner. I tillegg har disse landene hatt en mer offensiv fremgangsmåte i cannabisdebatten, sammenlignet med Norge, sier Øverland.

Kritiske i Norge

Fremtidsforskeren mener grunnen til at Norge er så kritiske til legalisering av cannabis er en lang historie. Det er tuftet på en protestantisk historie som var ganske pietistisk, og som vi fremdeles er preget av.

– Norge er et av de mest konservative landene i Vesten når det gjelder legaliseringen av cannabis vil jeg påstå, sier Øverland.

<b>KONSERVATIVE:</b> – Norge er et av de mest konservative landene i Vesten når det gjelder legaliseringen av cannabis vil jeg påstå, sier Eirk Øverland som er fremtidsforsker ved World Future Studies Federation.
KONSERVATIVE: – Norge er et av de mest konservative landene i Vesten når det gjelder legaliseringen av cannabis vil jeg påstå, sier Eirk Øverland som er fremtidsforsker ved World Future Studies Federation. Foto: World Future Studies Federation

Men hvorfor vil ikke nordmenn legalisere cannabis når vi ikke lenger er et like religiøst land?

– Fordi å legalisere cannabis vil ødelegge hele det moralske verdensbildet vårt. Den moralske pekefingeren i Norge står sterkt. Nordmenn har utviklet stereotype narrativer om hva det innebærer å ta narkotika. Derfor blir narkotiske stoffer ansett som en styggedom. Det vil i hvert fall ta lengre tid enn en del andre land å få en mer positiv holdning til cannabis, sier Øverland.

Cannabis som behandlingsform

Øverland sier han tror det kommer til å skje mye på behandling- og teknologisiden med cannabis i Norge i årene fremover. Som på lang sikt kan korrigere for de negative virkningene, ved for eksempel avhengighet.

Cannabis

  • Planten dyrkes opprinnelig i varmtempererte strøk, spesielt i Asia, Nord-Afrika og Mellom-Amerika, men er vekstvillig og kan i prinsippet dyrkes hvor som helst.
  • Navnet cannabis kommer fra gresk kannabis, 'hamp', og skal opprinnelig ha kommet fra Skytia eller India. Det er første gang brukt som navn på hamp av Herodot over 400 år fvt.
  • Full legalisering for de over 18 er innført i blant annet Canada, Uruguay og elleve delstater i USA. Det innebærer at privatpersoner kan kjøpe en gitt mengde cannabis uten resept fra lege.

Kilde: Store Medisinske Leksikon

– Det vil gjøre at risikoer for å bruke slike stoffer blir mindre, slik at det blir lettere å legalisere det. Så på lang sikt tror jeg at det er mulig at problemet med rusmiddelbruk vil forsvinne, sier Øverland.

<b>SOM MEDISIN:</b> Øverland sier han tror det kommer til å skje mye på behandling- og teknologisiden med cannabis i Norge i årene fremover.
SOM MEDISIN: Øverland sier han tror det kommer til å skje mye på behandling- og teknologisiden med cannabis i Norge i årene fremover. Foto: Hero Images

Han sier at Norge allerede kan vise til kontrollerte forsøk og studier med blant annet LSD som fungerer mot angst og depresjon ved terapeutisk bruk, men at politikerne heller ikke velger å tilrettelegge for utvidet medisinsk bruk av slike stoffer.

– Det er helt irrasjonelt hvis politikere ikke tar slik forskning til seg, sier Øverland.

Sjansene for legalisering

– Hvis vi skal prøve oss på en ukvalifisert gjerning, så vil det i de neste fem årene være en 98 prosent sjanse for at cannabis ikke blir legalisert, om ti år vil det være en 95 prosent for at det ikke blir legalisert, mens om 30 år vil det være en 45 prosent sjanse for at det ikke blir legalisert. Noe som betyr at sannsynligheten for å legalisere cannabis i 2050 vil være større enn å ikke legalisere, sier Øverland.

Fremtidsforskeren sier at han tror legaliseringen kommer til å skje uansett, og at det heller handler om når og hvordan, men forteller at legaliseringen ikke kommer til å skje på kort tid.

– Selv om man kan vise til at det ikke er så store risikoer ved bruk av cannabis vil det være usikkert en god del år fremover. Utviklingen av nye behandlinger med cannabis vil skje før en legalisering av stoffet, sier Øverland.

<b>HENGER ETTER:</b> Mens flere land i Vesten begynner å legalisere cannabis, henger Norge etter som følge av et konservativt syn i cannabisdebatten, mener Øverland.
HENGER ETTER: Mens flere land i Vesten begynner å legalisere cannabis, henger Norge etter som følge av et konservativt syn i cannabisdebatten, mener Øverland. Foto: Heath Korvola

Han mener det i fremtiden kan tenkes at regjeringen innfører noe som minner om sexkjøpsloven bare for cannabis. Hvilket betyr at man har lov til å selge, men ikke kjøpe, eller motsatt.

– Det vil gi cannabisen en begrenset mulighet i Norge, sier Øverland.

Endring kan skje raskere

Øverland mener at man kan se raskere endringer i cannabisdebatten med for eksempel globalisering eller en dyktig debattant, men at det vil kreve mye fra debattanten.

– Debattanten må gjøre et stort inntrykk på den norske befolkningen, og da kan de eventuelle endringene være veldig raske. Men sånn det ser ut nå, så blir det som å snu et tankskip. Ellers tror jeg at et press ved globalisering, påvirket av andre land når det er en viss teknologisk utvikling, kan gjøre Norge mer tilbøyelig til en form for legalisering, sier Øverland.

<b>EN STYGGEDOM:</b> Nordmenn har utviklet stereotype fortellinger om hva det innebærer å ta narkotika.
EN STYGGEDOM: Nordmenn har utviklet stereotype fortellinger om hva det innebærer å ta narkotika. Foto: Ben McLeod

Han mener også at man ikke kan se helt bort ifra det som kan anses som et skrekkscenario for mange nordmenn.

– Man kan tenke i motsatt retning også, at politikere heller velger å forby alkohol i stedet for å tillate flere narkotiske stoffer, sier Øverland.

– Potensial for økning i bruk blant unge

– Å legalisere cannabis vil tilsi at stoffet blir langt lettere tilgjengelig enn det er i dag, og vi vet at økt tilgjengelighet gir økt bruk, det sier Pernille Huseby som er generalsekretær i Actis, en organisasjon som jobber for å redusere skadene ved bruk av alkohol, narkotika og pengespill.

<b>ØKT BRUK:</b> Økt tilgjengelighet vil potensielt føre til økt bruk hos unge i Norge.
ØKT BRUK: Økt tilgjengelighet vil potensielt føre til økt bruk hos unge i Norge. Foto: Actis

Huseby sier at Norge ligger på bunnen i Europa når det kommer til unges rusbruk, og at en form for legalisering betyr at vi har et stort potensial for økning i bruk blant unge.

– Når flere bruker, er det også flere som vil få problemer. Dette er ikke en utvikling vi ønsker. Aldersgrenser og kontroll med styrkegrad har ikke vist seg særlig effektivt i de statene som har legalisert i USA, og det svarte markedet lever i beste velgående. I tillegg ser vi at cannabisbruken øker mer i de statene som har legalisert enn i resten av landet, sier Huseby.

Denne saken ble første gang publisert 06/12 2019, og sist oppdatert 06/12 2019.

Les også