Vet du forskjellen på et missil og en rakett?

Det er både likt og veldig forskjellig.

Begrepene missil og rakett brukes gjerne om hverandre. Det er ikke så rart, for det dette helikopteret skyter ut er nemlig begge deler.
Publisert

Enkelte begreper kan være litt forvirrende, for de brukes gjerne om hverandre.

Begrepene "rakett" og "missil" er et typisk eksempel, som spesielt i våpenverdenen brukes om hverandre - både på norsk og på engelsk.

For eksempel snakker vi gjerne om "rakettkastere"/"rocket launchers", opprørere som skyter raketter og jagerfly som avfyrer missiler.

Under 2. verdenskrig utviklet tyskerne V-2-raketten, som ser ganske lik ut, men har et helt annet bruksområdet enn NASAs raketter som sendes til verdensrommet.

Våpen vs. ikke våpen

Årsaken til at begrepene brukes litt om hverandre, er at et missil er en rakett med en eller annen form for stridshode.

Ifølge ordboken er en rakett en "reaksjonsdrevet, hylseformet legeme", mens en missil er "styrbart rakettvåpen".

Rakett er en fellesbetegnelse på ethvert legeme som drives frem ved rakettdrift, mens et missil er en rakett brukt som våpen.

RPG-7 er kanskje den mest kjente "rakettkasteren". Den bakre sylindriske delen er raketten, mens stridshodet er de som sitter på enden. Sammen blir det et missil.

En missil er altså alltid en form for rakett, mens en rakett ikke nødvendigvis trenger å være et missil.

Litt på samme måte som at granittblokk alltid er stein, men en stein er ikke alltid en granittblokk.

RPG vs NASA

I våpenverdenen er en ganske klar på denne forskjellen. Det er ikke tilfeldig at den mest kjente "rakettkasteren" kalles for RPG: "Rocket propelled grenade" - altså en granat som drives av en rakett.

NASA på sin side skyter stort sett raketter opp i verdensrommet, svært sjelden missiler.

Så hvorfor kalles tyskernes V-2 gjerne for en rakett?

Dette er mest en språklig inkurie. Det store gjennombruddet med V-2, som var verdens første mer-eller-mindre styrbare langdistansemissil - var nettopp raketteknologien, ikke selve stridshodet som gjorde det til et våpen.

Mange av forskerne som jobbet med V-2, endte opp etter krigen å videreutvikle teknologien til Saturn-rakettene som NASA benyttet for å blant annet komme til månen.