Verden står foran den største masseutryddelsen siden dinosaurene forsvant

Og det er ikke en meteor som er årsaken. Det er mennesker.

SKREMMENDE ADVARSEL: I løpet av 50 år vil mennesker ha utryddet to tredeler av jordens dyr. Det vil skje allerede i 2020 om ikke menneskeheten kollektivt tar seg sammen, advarer World Wide Fund for Nature (WWF).
Publisert

Siden 1970 har mennesker klart å utrydde 58 prosent av alle pattedyr, fugler, fisk, reptiler og amfibier på kloden. Om vi ikke legger om kursen vil 67 prosent være utryddet innen 2020.

I løpet av 50 år vil altså  mennesker ha klart å utrydde to av tre dyr på kloden!

Det er World Wide Fund for Nature (WWF) og Zoological Society of London (ZSL) som slår alarm i sin siste "Living Planet"-rapport.

Les også: - Om vi ikke gjør noe kan dette bety jordens sjette masseutryddelse

Utryddelsesraten er nå 100 ganger høyere enn normalt takket være avskoging, jakt, forurensing, overfiske og klimaforandringer.

LEVER FARLIG: Stortinget har vedtatt et avgrenset forvaltningsområde hvor det skal være ynglende ulv i Norge, den såkalte ulvesonen. Det ble vinteren 2015-2016 registrert 65-68 ulver som kun holdt til innenfor Norges grenser, mens ytterligere 25 ulver hadde tilhold på begge sider av grensen mot Sverige. De regionale rovviltnemndene vedtok høsten 2016 en samlet lisensfellingskvote på 47 ulver, 24 av disse innenfor ulvesonen. Ulvene på bildet lever trygt på Langedrag.

Grunnlaget for rapporten er den største analysen av over 14.152 bestander av 3706 arter noen sinne gjennomført. Siden 1970 og fram til 2012 er 58 prosent av dyrene forsvunnet. Det er ingenting som tyder på at utryddingen bremser opp.

- For første gang siden dinosaurene forsvant står vi foran en masseutryddelse for verdens dyreliv, sier WWF-sjef i Storbritannia, Mike Barrett, ifølge Telegraph.

WWF-direktør Colby Loucks sammenlikner situasjonen med Apokalypsens fire ryttere i bibelhistorien, og sier at miljøets apokalypse har fem ryttere: Avskoging, jakt, forurensing, overfiske og klimaforandringer.

- Dyrelivet frynses opp mens mennesker legger mer og mer press på vår naturkapital.

AVSKOGING I BRASIL: Regnskogen i Sør-Amerika minker faretruende raskt. Bildet er fra 2009 da 600 kvadratkilometer regnskog i Amazonas forsvant i løpet av to måneder. Avskogingen har gjort Brasil til en av verdens verstinger når det gjelder utslipp av klimagasser.

Ferskvanndyr er rammet hardest. Her er 81 prosent allerede utryddet, ifølge rapporten. Disse holder til på bare 0,01 prosent av klodens overflate, men utgjør ti prosent av alle dyr.

"Menneskeheten bruker nå så mye ressurser at det tilsvarer 1,6 jordkloder for å holde det gående", står det i rapporten.

USA, Canada og Australia er blant de største synderne.

- Jeg tror ikke folk forstår utstrekningen av denne nedgangen. Det vil kreve en kollektiv handling om vi skal klare å opprettholde både den naturlige verden og mennesker med det vi trenger, sier Loucks.

Les også: Nå er jordens ressurser slutt

STORE OMRÅDER: Illustrasjonen viser avskoging (det som er rødt) i Sør-Amerika fra 2000 til 2012. Mangel på trær gir erosjon, hvilket gjør at potensielt næringsrik jord spres for alle vinder og etterlater ørken. De gule flekkene viser spredningen av urbane områder. Foto: Science Photo Library FOTO: Foto: Science Photo Library / FOTO: Foto: Science Photo Library /

Organisajonen Global Footprint Network regner på hvor raskt vi konsumerer jordens ressurser i forhold til hvor raskt de fornyes. Dagen i året da vi har brukt opp de fornybare ressursene kalles " overshoot day".

Overshoot day kommer tidligere og tidligere. I løpet av de siste 15 årene har dagen flyttet seg fra slutten av september til begynnelsen av august. i 2016 ble ressursene brukt opp den 9. august.

- En av årsakene til det er at flere og flere mennesker skaffer seg energi- og materiellintensive livsstiler. Flere har råd til å leve som oss [i vesten], sier Carina Borgström Hansson i WWF til den svenske avisen DN.se.

Hun forsker på biologiske avtrykk og samarbeider med Global Footprint Network.

Ifølge Hansson er det kutt i CO 2-utslipp gjennom satsning på grønn energi og en kraftig kursendring i folks livsstil som må til for snu trenden.

Les også: Derfor unngikk dinosaurene ett område på jorden i 30 millioner år

Når det gjelder livsstil snakker eksperten om "De fire b-ene": Bilen, biffen, boligen og børsen.

Det handler i stor grad om å la bilen stå til fordel for sykkel og kollektivtransport, spise mer vegetarmat, kutte i strømforbruket hjemme og stimulere til økt satsning på fornybar energi ved å spare penger i fond som støtter fornybar energi fremfor fossile ressurser.

Les også: Sist dette skjedde forsvant 90 prosent av livet på jorden