ulvebildet som har gått viralt på feil grunnlag

Mange har tolket dette bildet som en beskrivelse på godt lederskap

Det er imidlertid svært lite å hente for den som vil gi ulven overføringsverdi inn i det moderne næringslivet.

<b>FEILAKTIG FORKLARING:</b> Dette bildet har gått viralt på nettet som en beskrivelse på godt lederskap, ved at man har tolket det slik at det er de svakeste som går foran og styrer farten. Det er imidlertid lite faglig belegg for at bildet kan tolkes på denne måten.
FEILAKTIG FORKLARING: Dette bildet har gått viralt på nettet som en beskrivelse på godt lederskap, ved at man har tolket det slik at det er de svakeste som går foran og styrer farten. Det er imidlertid lite faglig belegg for at bildet kan tolkes på denne måten. Foto: Skjermdump: The Guardian/BBC/Frozen Planet/Chadden Hunter
Sist oppdatert

Dette bildet, tatt av den engelske fotografen Chadden Hunter for BBC-serien Frozen Planet, har gått viralt på nettet, blant annet som et eksempel på godt lederskap.

Beskrivelsen er ikke riktig

Bildet er tatt i den kanadiske villmarken og skal vise en flokk på 25 ulver som tar seg frem i dyp snø. En beskrivelse som er mye referert til på nettet, er at det er de svakeste som går foran og styrer farten, og at det er den sterkeste som går bakerst og har oversikt over hele flokken sin. Fra den posisjonen kan han se alt og bestemme retning. Flokken beveger seg i farten til de eldre og hjelper hverandre og passer på alle i sin flokk, skriver Ekte inspirasjon på sin Facebook-side.

Det hadde vært en fin beskrivelse av samholdet i en ulveflokk, og for så vidt et godt bilde på et inkluderende lederskap.

Om beskrivelsen bare hadde vært riktig.

De sterkeste først

Sannheten er mest sannsynlig at det er en av flokkens sterkeste som går foran, for å tråkke sti for de andre. "The wolf pack, led by the alpha female, travel single-file through the deep snow to save energy", skriver de på nettstedet Thrutorfiction.com, som er et nettsted for nettopp å sjekke sannhetsgehalten i påstander som verserer på nettet.

Det er en oppfatning som ulveforsker ved Høgskolen Innlandet, professor Barbara Zimmermann, støtter.

- Jeg ville antatt at det var lederindividet som gikk først, sier hun og legger til at de ikke har noe forskning som understøtter at det er de svakeste som går først.

- Men om vinteren har vi sett at det vi har trodd har vært sporene etter én ulv har blitt til flere ute på et vann, fordi der er snøen ikke så dyp og de trenger ikke å gå etter hverandre for å spare krefter.

Zimmermann forteller at det i Skandinavia er meget sjelden at flokkene blir så store som på bildet.

LES OGSÅ: 20 gode grunner til å drikke kaffe

Familieflokker

- Hos oss er det ofte snakk om familieflokker på gjennomsnittlig seks individer, som består av foreldreparet og valper, som vanligvis går sammen med foreldrene frem til de er ett år, utdyper hun. Sjeldne ganger blir en valp i flokken til den er to år.

- Stort sett er det flokkens lederpar som går først. Sender man derimot de svakeste foran, som da som oftest vil være valpene, vil de ikke nødvendigvis vite hvor de skal.

Zimmermann legger til at ofte blir gamle individer presset ut av flokkene av yngre individer, slik at man heller ikke får en sammensetning av en flokk med flere generasjoner som kanskje finnes i Canada.

<b>PÅ VANDRING:</b> Ifølge ulveforsker Barbara Zimmermann er det ofte at lederparet går først når ulvene beveger seg i terrenget.
PÅ VANDRING: Ifølge ulveforsker Barbara Zimmermann er det ofte at lederparet går først når ulvene beveger seg i terrenget. Foto: Pxhere

Feilaktig eksempel på godt lederskap

Innenfor ledelsesfaget har dette bildet blitt trukket frem som et eksempel på godt lederskap.

"A wonderful metaphor for leadership, collaboration and teamwork. The natural world gives us these metaphors that make us think about our human condition", skriver den amerikanske forfatteren og ledelseseksperten Leandro Herrero på sin nettside.

- Det er bare synd at det er feil, legger han til, og forklarer at vi mennesker har en hang til å finne sammenhenger og skape analogier, og at vi gjerne henter slike fra blant annet dyreverdenen.

Og det er en oppfatning han deler med professor i ledelse ved Handelshøyskolen BI, Jan Ketil Arnulf.

- Det er et fint bilde som får oss til å tenke på noe hyggelig, og det er interessant å skulle forsøke å tolke bildet inn i en organisasjonskontekst, men det sier mest om våre egne behov. Vår tolkning av ulven gjøres på bakgrunn av noe vi synes passer inn i vår sammenheng, fordi en organisasjon er veldig vanskelig for oss å forstå, derfor har vi behov for å finne en anskueliggjøring sier han.

Arnulf mener at det generelt vil være veldig vanskelig i det hele tatt å overføre noe fra ulveverdenen til vår verden.

- Vi forandrer vår ledelsesforståelse ut i fra sosial kontekst. Det gjør ikke ulven. Den har sine faste lederadferder uavhengig av situasjonen.

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2019, og sist oppdatert 15/09 2019.

Les også