Superdronen Taranis kan være fiendens - og vårt - verste mareritt

Britene er fornøyd. FN er livredd.

Publisert

I en rapport fra 2013 begynte FN å rope i frykt:

- De skaper vidtrekkende bekymring når det kommer til å beskytte liv både i fredstid og under krig, skrev FN i rapporten om helautomatiske drapsroboter.

De beskrev prosjektene som "innhyllet i hemmelighetskremmeri", og omtaler blant annet en britiske oppfinnelse som en "kampdrone som kan søke etter, identifisere og finne fiender" - og at den også kunne forsvare seg mot fientlige fly.

Les også: Bird of Prey: Det topphemmelige flyet som suste over Area 51

Siden har det topphemmelige prosjektet ledet av BAE Systems vært i kontinuerlig utvikling, og ifølge The Telegraph vil dronen i løpet av året gjennomføre sine siste testflyvninger.

STOR DRONE: Dette bildet viser at Taranis ikke er et småfly.
KLAR TIL AVGANG: Taranis fotogradert før en testflyvning ved BAE Systems' flybase i Warton i Lancashire, nordvest i England.
STEALTH: Den britiskutviklede kampdronen Taranis er bygget etter stealthprinsipper som gjør den vanskelig å se på radar. Når flyet attpåtil beveger seg raskere enn lyden, kan våpenet være over fienden før de har sjans til å oppdage det.

Lynraskt og usynlig

Dronen har, ikke tilfeldig,  fått navn etter den keltiske tordenguden Taranis.

For i motsetning til mange av dagens droner, som i all hovedsak er relativt trege propelldrevne løsninger, er Taranis basert på jetteknologi. En pilot BBC har snakket med beskriver flyet som "minst dobbelt så rask" som noen annen drone han har flydd.

INSPIRASJON: Det er åpenbart at B-2 Spirit har har vært et ganske klart designmessig ikon.

Toppfarten på flyet er oppgitt til over 1100 km/t, noe som gjør det supersonisk. Samtidig minner flyets design mistenkelig om stealth-bombeflyet B-2 Spirit.

Kombinasjonen gjør altså at flyet er ytterst vanskelig å oppdage på radar, og vil kunne fly inn mot et mål uten at de på bakken oppdager det før lyden når frem.

På toppen av dette skal rekkevidden være "interkontinental".

Selvdreven

BAE beskriver flyet i utgangspunktet som et fjernstyrt fly, men legger samtidig ikke skjul på at selvdrevenheten er svært høy.

Ifølge selskapet skal dronen først få en mer eller mindre forhåndsdefinert rute det skal fly mot et mål. Når det kommer frem, vil flyet på egenhånd identifisere målet det skal treffe. Herifra sier selskapet at målet skal "verifiseres" av piloten på bakken, før den eventuelt får tillatelse til å angripe.

Ut fra selskapets egne beskrivelser legges det ikke skjul på at teknologien skal åpne for full automatisering - og at "piloten" på bakken kun vil "verifisere" og "autorisere" angrepene.

Et av verdens mest hemmeligholdte våpen

Foreløpig på teststadiet

Dronen som nå er i ferd med å fullføre de siste flytestene beskrives i utgangspunktet kun som en "kampfly-demonstrasjon" som det skal bygges videre teknologi på, og at den neppe vil settes i drift før etter 2030.

Detaljene bak denne teknologien vet vi imidlertid lite om, og Business Insider omtaler dronen som "et av verdens mest hemmeligholdte våpen".

En av de store spørsmålene er blant annet hvordan en drone skal kunne holde seg skjult med stealth-teknologi, men samtidig ha kontakt med en pilot på bakken et annet sted i verden.

LANG REKKEVIDDE: Rekkevidden til Taranis skal være "interkontinental". Dronen når fint Norge fra flybaser i England.
TARANIS: Dronevåpenet er kalt opp etter en tordengud. Her ser vi det ovenfra.
UHYGGELIG: Det er noe ved dette bildet som ikke gir en god følelse ...

Om dronen når alle sine mål, melder The Telegraph at den britiske regjeringen ser for seg at det kan erstatte både fly som Typhoon og nye F-35.

Les også: 6. generasjons kampfly: Fiendens verste mareritt

Den store drapsrobot-debatten

Utviklingen av selvgående drapsroboter, både til lands og i lufta, har fått noen av verdens fremste teknologieksperter til å steile.

Atlas-roboten er en av flere store forskningsprosjekter på roboter med kunstig intelligens som skal operere på egenhånd.

- En kan forvente plattformer som rulles ut i milliontall, med en bevegelighet og dødelighet som gjør mennesker totalt forsvarsløse. Det er ikke en fristende fremtid, har professor Stuart Russell tidligere skrevet i en Nature-artikkel.

Frykten er at i beste fall vil robotene ikke være i stand til å gjøre moralske og etiske valg. Er det for eksempel en skole ved siden av målet som skal tas ut?

I verste fall tenker skeptikere på en fremtid som i The Terminator, der robotene blir selvbevisste og starter operasjoner på egenhånd.

Les også: - Nye drapsroboter kan gjøre mennesker "totalt forsvarsløse"

Over tusen av verdens ledende teknologer lanserte et åpen brev mot såkalte «killer robots» med kunstig intelligens - som siden har fått over 20.000 underskrifter . Blant initiativtakerne er Stephan Hawking, Apple-grunnlegger Steve Wozniak og teknologen Elon Musk, som er kjent fra Tesla og Ebay.

- Vi tror kunstig intelligens har et stort potensial til å gjøre menneskenes liv bedre på mange måter, og målet på feltet bør være å oppnå dette. Å starte et militært kunstig intelligens-kappløp er en dårlig idé, og bør stoppes ved et forbud mot autonome våpen som ikke har meningsfull menneskelig kontroll.

Sex-roboter i stedet?

Uten sammenligning forøvrig så er det noen som har startet en lignende kampanje mot sexroboter med kunstig intelligens.

Les også: Lyst til å prøve en sex-robot? Nå vil de forby deg muligheten