Stealth-krigsskipet Dreadnought 2050 skal ta knekken på alt og alle

Holo-deck, dronesvermer, railguns og superkavitasjonstorpedoer. Dreadnought 2050 blir skipet fienden ikke vil møte.

Publisert

Hvis den amerikanske destroyeren « USS Zumwalt» ikke var futuristisk nok for deg, si « Ahoy» til den britiske fremtidsvisjonen « Dreadnought 2050».

Designere og ingeniørspirer jobbet i fjor frem et forslag til et militærfartøy som skal sørge for at Royal Navy kan møte og beseire alle farer, også i fremtiden.

Les også: Jagerfly-gigant med sterke hint om skummel fremtid

Navnet «Dreadnought» er en hyllest til det 110 år gamle krigsskipet «HMS Dreadnought», som i 1906 representerte det råeste innen militærteknologi til sjøs.

Den gang kunne « HMS Dreadnought» skilte med både dampmaskiner og tolv tommers kanoner beskyttet av stål og armert betong.

ORIGINALEN: Navnet «Dreadnought» er en hyllest til det 110 år gamle krigsskipet «HMS Dreadnought», som i 1906 representerte det råeste innen militærteknologi til sjøs.

Mer enn hundre år senere har ingeniører designet fremtidens marinefartøy for tenketanken til det britiske Ministry of Defense.

Resultatet er et futuristisk designet skip, som er halvt nedsenkbart, kan styres med et mannskap på kun 50 mann, og kan fungere som kommandosentral for svermer av droner og undervannsfartøy — og veldig mye annet.

Les også: Slik ser en atombombe ut noen milliontedels sekunder etter detonering - se de utrolige bildene

De vitale målene er en lengde på 508 fot (155 meter) og bredde på 121 fot (37 meter). Til sammenlikning har de norske fregattene i Nansen-klassen en lengde på 134 meter.

Formålet med å lage denne fremtidsvisjonen for Royal Navy har vært å få frem nye idéer som kan bidra til utvikling både på design, materialbruk og praktiske funksjoner.

Les også: Hva om en bil blir tatt for råkjøring – uten sjåfør? Nå kan Tesla-biler kjøre selv, men mange spørsmål gjenstår

Her er noen av de mest spennende funksjonene fra «Dreadnought 2050»:

«Moon pool»

«Bakerst» på skipet, eller akter som det kalles på båtspråket, vil Dreadnought 2050 ha et såkalt «moon pool», et basseng hvor dykkere og undervannsfarkoster kan settes ut.

Drone-platform

På akterdekket skal Dreadnought kunne sende avgårde svermer av droner. Dronene skal også kunne 3D-printes ombord.

Vaskeekte «holo-deck»

Akkurat som i storfilmen Avatar, der de kjipe gruve-kapitalistene studerer holografiske 3-D kart over planeten Pandora, skal mannskapet som sitter i kontrollrommet ombord på Dreadnought 2050 kunne ta beslutninger ved å studere en holografisk fremstilling av slagmarken, både over og under vann.

Fastmontert drone

Svevende høyt over skipet henger en slags fastmontert drone. Et quadcopter som får kontinuerlig energi via en kabel. Quadcopteret skal fungere som et slags moderne utkikkstårn, og skal etter planen også utstyres med laser for å kunne skyte ned missiler eller andre trusler som kommer for nære.

Supersterkt skrog

Skroget og alle yttersider hos Dreadnought 2050 skal lages av en ultra-sterk akrylblanding, med et ytterlag av grafén. Formålet med ytterlaget av grafén er visstnok materialets hydrofobekvaliteter, noe som vil minimere friksjonen i vann.

Skroget har trimaran-form og er designet for å kunne operere halvt nedsenkbart. Formålet med å senke fartøyet ned under vann er å minimere eksponering for både radar og missilangrep.

Railgun

Blant mye annet tech-snadder skal skipet etter planen utstyres med både elektriske railguns og såkalte « super-cavitating» torpedoer som kan bevege seg i flere hundre kilometer i timen — under vann.

Vi får sjå i 2050.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

NASAs fantastiske fremtidsvisjoner skal inspirere morgendagens astronauter

Bak Melkeveiens sentrum har australske forskere funnet noe enormt

En bussjåfør i India kan være den første som har dødd av en meteoritt

Enkle grep øker musens leveladeren med 35 prosent