Astronomi

Signaler fra verdensrommet

Ingen vet hva - eller hvem - som sender radiobølgene.

Foto: NASA (Wikimedia)
Publisert

Det hele startet i 2007. Astronomen Duncan Lorimer og hans kolleger gikk igjennom opptak gjort av et radioteleskop i Parkes, Australia, og "begravet" i opptaket fant de et uforklarlig radiosignal.

Signalene så ut til å komme fra et sted langt utenfor vår galakse, uten at man var i stand til å spesifisere hva som sendte ut signalet.

Så vokste mysteriet: Det samme radioteleskopet plukket opp flere signaler som lignet på det første, men som kom fra et punkt mye nærmere oss.

Mens Internetts UFO-fantaster selvfølgelig mente dette var bevis på at en fremmed livsform var på vei til jorden i en fantastisk hastighet, var vitenskapsmennene mer nøkterne. 

Trøbbel i tårnet

Den vitenskapelige journalen Science publiserte en artikkel som omtalte ytterligere fire tilfeller der lignende signaler hadde blitt plukket opp.

(artikkelen fortsetter under bildet)

PARKES: Det var her i Australia, at signalene først ble fanget opp.
PARKES: Det var her i Australia, at signalene først ble fanget opp. Foto: CSIRO (Wikimedia)

Likevel var det fortsatt usikkerhet rundt utstyret. Det var nemlig Parkes teleskopet som hadde registrert alle tilfellene. Ting kunne derfor tyde på at dette var en teknisk feil i ustyret. 

Så forandret alt seg.

Bekreftelse

Nylig ble nemlig samme signal plukket opp av radioteleskopet i Arecibo, Puerto Rico. Dermed kan man ikke lenger avskrive dette som teknisk krøll, sier Lorimer tilNPR.

Hva som sender ut signalene er mer uklart. Enkelte vitenskapsmenn mener dette er bølger av energi som sendes ut fra en stjerne som er iferd med å kollapse. Andre mener det kan være solflekker fra stjerner.

Det er også en tredje mulighet, som Lorimer nevner til NPR fordi han "føler at han må": Signalene kan komme fra utenjordiske sivilisasjoner.

Dette er imidlertid bare en teoretisk mulighet, og ikke noe Lorimer har stor tro på. Men som den vitenskapsmannen han er, føler han at han må nevne det. 

- Monumental oppdagelse

Da Scientific American omtalte signalene i fjor, hadde man som sagt ikke fanget opp signalene i Puerto Rico.

ARECIBO: Mange vil nok kjenne igjen det gigantiske anlegget i Puerto Rico fra James Bond-filmen "GoldenEye"
ARECIBO: Mange vil nok kjenne igjen det gigantiske anlegget i Puerto Rico fra James Bond-filmen "GoldenEye" Foto: Wikimedia

Shrinivas Kulkarni, astrofysiker hos California Institute of Technology (Caltech), uttalte da at det ville være en monumental oppdagelse dersom man også plukket opp signalene hos andre radioteleskop. 

Man forventer nemlig at oppdagelsen kan hjelpe vitenskapen å forstå den hittil relativt ukjente massen som ligger mellom galaksene.

Først må det imidlertid langvarige, nitidige studier til, men kanskje vil oppdagelsen føre til en større forståelse av universet. 

Det er også verdt å nevne at verdens største radioteleskop er under bygging i Kina. FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) skal stå ferdig i 2016, og vil bli verdens mest sensitive radioteleskop, hele tre ganger mer sensitivt enn teleskopet i Arecibo.

Kanskje kan FAST bidra til å løse mysteriet. Vi venter i spenning.

Denne saken ble første gang publisert 01/08 2014.

Les også