Sett over trakteren! Studie setter kaffe i sammenheng med lengre liv, mindre sykdom - og færre selvmord

Kaffe kan forlenge livet, mener forskere ved Harvard.

Publisert

Et moderat, daglig kaffekonsum på to til fem kopper er forbundet med en redusert risiko for en rekke livstruende tilstander. Det hevder American Heart Association sitt tidsskrift, Circulation, basert på data fra over 150 000 respondenter (via Science Daily).

Det er snakk om Type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer, nevrologiske sykdommer, og – selvmord.

Les også: (Salat)hoder vil rulle! Nå kommer den robotdyrkede salaten

Dataen er hentet fra tre storstilte studier i USA som har fulgt en rekke respondenter over en 30-årsperiode.

Det er snakk om 74 890 kvinner i Nurses’ Health Study (NHS), 93 054 kvinner i NHS 2, og 40 557 menn i Health Professionals Follow-up Study. I løpet av denne tiden har 19 524 kvinner og 12 432 menn blant respondentene dødd, av ulike årsaker.

Les også: Stor dag for tilhengere av «space porn» — 8400 NASA-bilder lagt ut på nett

Hvert fjerde år har deltagerne svart på spørsmål relatert til kaffekonsum, som blir satt i sammenheng med rapportene deres om helse, kosthold og livsstil forøvrig.

Men de som drikker mye kaffe, er visst også de menneskene som oftest røyker og drikker alkohol (vi kan tenke oss flere interessante sammenhenger, uten at vi skal spekulere for mye). Sigaretter og øl er derimot ikke spesielt bra for deg, så dette kompliserte funnene en smule.

Effektene av kaffe ble likevel observert blant hele gruppen, men ble mer fremtredende da forskerne gjentok analysen kun blant dem som oppga at de aldri røyker.

Les også: Nå utstyres militære droner med L*A*S*E*R

– Jevnt kaffekonsum kan inkluderes i et sunt og balansert kosthold. Men enkelte grupper, slik som barn og gravide kvinner, bør være forsiktige med et høyt inntak av koffein enten gjennom kaffe eller annen drikke, sier Frank Hu, professor ved Harvard og medforfatter av studien, i en pressemelding.

Men hvis kaffe kan «redde liv» – hvorfor er det slik?

– Bioaktive forbindelser i kaffe reduserer insulinresistens og systemisk inflammasjon. Disse kan være ansvarlige for den inverse sammenhengen mellom kaffe og dødelighet. Riktignok er det nødvendig med flere studier som utforsker de biologiske mekanismene som utløser slike effekter, sier Ming Ding, en av studiens forfattere.

Les også: Science-fact: NASA lager supermateriale som reparerer seg selv…

Merk deg uansett formuleringen: Kaffe er forbundet med, og ikke nødvendigvis en direkte årsak til, at risikoen for sykdom går ned.

En klassisk tabbe når en rapporterer vitenskap, er nemlig å forveksle korrelasjon med kausalitet (altså årsakssammenheng). Det eneste denne studien tør å slå i bordet, er at disse sykdommene synes å være mindre truende blant dem som har et jevnt kaffekonsum – og ikke nødvendigvis hvorfor.

Der trengs det, som Ding sier, mer forskning.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Victoria’s Secret-parfyme er mer effektiv enn myggspray. Det viser forskning

Nå vil forskerne la en «pot-bot» velge den beste marihuanaen for deg

Brannfakkel i ny forskning: Religiøs oppdragelse gir egoistiske barn

NASA frister med fantastiske bilder av solen i 4K-kvalitet