Russland vil bygge megavei fra New York til London - via Beringstredet

Om den bygges, blir det transeurasiatiske beltet verdens råeste roadtrip.

BRO OVER BERINGSTREDET: Det er bare drøyt åtte mil over Beringstredet. En bro som dette vil knytte to kontinent sammen. Kjøreturen over ville tatt en times tid.
Publisert

Fra det østligste punktet på det asiatiske kontinentet til det vestligste punktet på det nordamerikanske kontinentet - fra Kapp Dezjnjov i Russland til Cape Prince of Wales i Alaska - er det bare 82 kilometer.

Det eneste hinderet er det 30 til 50 meter dype vannstrekket Beringstredet.

BERINGSTREDET: Her er det bare 8,2 km fra det ene kontinentet til det andre.

Den første som passerte stredet var den russiske oppdageren Semjon Dezjnjov i 1648. Men hans oppdagelse ble glemt og stredet ble i stedet oppkalt etter den danskfødte oppdageren Vitus Bering, som krysset stredet 80 år senere i 1728.

Det transeurasiatiske beltet

Heller ikke siden har det vært særlig trafikk å snakke om over Beringstredet, men det ønsker den russiske jernbanesjefen Vladimir Jakunin å gjøre noe med. Tidligere i 2015 la han fram en svært ambisiøs plan som vil koble New York til London. Via Moskva.

Prosjektet kalles Trans-Eurasian Belt Development. Om det noen sinne blir en realitet, vil det transeurasiatiske beltet utgjøre drøyt 20.000 kilometer med vei.

RÅ ROADTRIP: Hele ruten på om lag 20.000 kilometer ville tatt en åtte-ni dager i ren kjøring.

Kjøreturen over Beringstredet ville ikke tatt mer enn en time. Vladimir Jakunin har ikke forklart i detalj hvordan trafikken skal ledes fra det ene kontinentet til det andre, men bloggeren Sijutech mener en bro vil være den mest sannsynlig løsningen. Beltet vil bestå av både jernbane og vei samt rør for olje og gass.

En roadtrip langs hele ruten, fra New York til London, ville tatt åtte-ni dager bare i kjøring.

Kobler verden sammen

Den russiske jernbanesjefen foreslår å starte utbyggingen i Alaska, en 840 kilometer lang vei og jernbane fra Fairbanks via Nome og videre over Beringstredet og inn i Russland.

Det transeurasiatiske beltet ville blitt den første veien som knytter Nome til resten av Alaskas større byer. I dag kan Nome, regnet som et av verdens mest avsideliggende steder, bare nås med fly, båt eller hundeslede.

Les også: Her er det kaldest i verden

I Russland er planen å la veien gå langs den den transsibirske jernbanen, som for øvrig også skal oppgraderes. Det ville blitt et enorm løft for regionen, og knyttet byer som Irkutsk til resten av verden. Sibir har tross alt noen av verdens verste veier.

Det ville tatt omtrent fire dager å kjøre den nesten 10.000 kilometer langer turen gjennom Russland, før det transeurasiatiske beltet fortsetter gjennom Hviterussland, Polen, Tyskland, Nederland, Belgia og Frankrike før tunnelen under Den engelske kanal leder opp til siste stoppested i London.

En roadtrip langs hele ruten, fra New York til London, ville tatt åtte-ni dager i bare ren kjøring.

NYE BYER: Dersom det transeurasiatiske beltet skulle blitt en realitet, tror russiske myndigheter at det ville stimulert til ny industri og nye byer i Russlands mest øde områder.

Mulig å gjennomføre?

Det spørs om det transeurasiatiske beltet noen sinne blir en realitet. Siden Vladimir Jakunin la fram planen for det russiske vitenskapakademiet i mars 2015, har ikke planen fått særlig etterspill - ikke minst på grunn av det monstrøse budsjettet som må til for å gjennomføre et slikt prosjekt.

Avisen Siberian Times skriver samtidig at et slikt belte kunne stimulere til både ny industri og nye byer i Russlands mest øde områder. Vladimir Jakunin omtales også som en nær venn av Vladimir Putin og en sterk kandidat til å ta over som president i Russland.

Kilder: Sijutech, Siberian Times, Gizmodo, CNN.