Forskning

Nytt kart peker ut verdens «lateste» land – og det er ikke Norge

Hvor mange skritt går du om dagen?

Foto: (Tim Althoff/ Standford Unviersit)
Publisert

Du kan ta deg en velfortjent pause på solsengen i helgen. I hvert fall om vi skal tro et nytt kart som viser oss hvilke land som er de mest aktive og inaktive i verden.

I rangeringen, som er del av en ny amerikansk studie, kommer nemlig Norge ganske så godt ut. I gjennomsnitt går vi nordmenn i overkant av 5000 skritt om dagen, og med det befinner vi oss i det øvre skrittsjiktet.

Les også: Én mann med videokamera endret historiens gang

Forskere har innhentet helsedata og skrittellere fra 700.000 smarttelefoner i 111 land, og studien skal være den største som noensinne er gjort på aktivitet og bevegelse. Det skriver BBC.

Helt på topp finner vi Hong Kong, der befolkningen i gjennomsnitt går hele 6880 skritt om dagen. På bånn finner vi Indonesia, med bare 3513 skritt.

Ingen land når altså opp til de «magiske» 10.000 skrittene

Foto: (Tim Althoff/ Standford Unviersit)

Men nå kommer twisten: Samtidig som det er interessant å se hvor mange skritt vi i gjennomsnitt går hver dag, mener forskerne det er mindre nyttig for å si noe om hvor mye overvekt det er i landet.

Les også: Ny studie: Folk med «svart» humor har høyere IQ

Her var heller nøkkelen det forskerne kaller for «aktivitetsulikhet» – som beror på gapet mellom dem som går lite, og dem som går mye.

– Hvis du tenker på folk som enten «rik» på aktivitet, eller «fattig» på aktivitet, så er størrelsen på det gapet mellom dem en sterk indikator på hvor mye overvekt det er i befolkningen, forklarer bioenginør Scott Delp fra Standford University, og en av forskerne bak studien.

Så jo større gapet er mellom fattig og rik – når det gjelder bevegelse – desto mer «sliter» befolkningen med overvekt.

Les også: Kina har bygget et solkraftverk formet som en gigantisk pandabjørn

For eksempel kan en av forskerne, Tim Althoff, si dette om Søta bror:

– Sverige har et av de minste gapene mellom de aktivitetsrike og de aktivitetsfattige. Samtidig er det et av landene som scorer absolutt lavest på overvekt.

På motsatt ende av skalaen finner vi USA og Saudi Arabia. De har begge høy grad av aktivitetsulikhet – spesielt blant kvinner (!) og har da også høye nivåer av overvekt.

Forskerteamet sier funnene kan hjelpe oss med å bedre forstå globale mønstre for overvekt, og også gi nye initiativer for hvordan man skal håndtere dette.

Les også:Astronomer mener et objekt på størrelse med Mars ligger gjemt i utkanten av vårt solsystem

For eksempel rangerte de i studien 69 byer ut i fra hvor lett det var å komme seg rundt til fots. Dataene fra smarttelefonene viste at byer som New York og San Fransisco var fotgjenger-vennlige, mens du var mer avhengig av bil for å komme deg rundt i byer som Houston og Memphis.

Og ikke overraskende, gikk også folk mer på de stedene og i de byene hvor det var lagt til rette for å gå.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Forskere mener vannbjørnen vil overleve oss alle – og bli det siste dyret på jorda

Kommersielt selskap hevder de vil starte full gruvedrift på månen innen 2020

Whoa! Her er de første nærbildene av Jupiters mystiske røde flekk

Forskere gir fleinsopp til religiøse ledere for å teste den «spirituelle effekten»

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2017.

Les også