Ny immunterapi lærer kroppen å angripe og kurere kreft
Behandling med såkalt immunterapi har vist seg å være et effektivt våpen mot kreft. Kroppens immunforsvar rustes til å angripe kreftcellene, og på bare få uker forsvinner store svulster sporløst.

En rekke nye stoffer – kjent under samlebetegnelsen immunterapi – pipler frem på medisinhyllene i sykehusene. Medisinen styrker pasientens immunforsvar slik at kroppen selv kan drepe kreftsvulstene.
Allerede nå har leger kurert pasienter med blant annet blodkreft med de nye, smarte behandlingsformene – og i ett tilfelle forsvant en centimeterstor svulst av føflekkreft på få uker.
Les også: 10 tidlige varseltegn på kreft
Immunterapi gir kroppen en hånd
Immunterapi retter seg, i motsetning til kjemoterapi og stråling, ikke mot kreftcellene. I stedet stimulerer behandlingen immunforsvaret slik at kroppen selv kan bekjempe kreftcellene.
Immunforsvaret burde i teorien kunne drepe kreftceller uten hjelp, på samme måte som det gjør med fiendtlige bakterier og virus.
Men kreftceller er svært vanskelige å få bukt med fordi de beskytter seg mot angrep fra immunforsvaret på flere måter. Immunterapi avvæpner kreftcellene slik at kroppens soldater igjen kan drepe dem effektivt.
Les også: Ny medisin smelter bort leukemi og kurerer hver femte
Kroppen lærer å gjenkjenne kreft
En av de mest brukte formene for immunterapi heter T-celleterapi. T-celler utgjør en viktig del av immunforsvaret og har mange forskjellige oppgaver, deriblant å gjenkjenne og drepe kreftceller.
I T-celleterapi finner legene de T-cellene hos pasienten som er best til å destruere kreften, kopierer dem opp til en hær på flere milliarder og sprøyter dem inn i pasienten igjen. Denne strategien har i mange tilfeller reddet liv.
Les også: 10 effektive våpen mot kreft

Fremskreden kreft forsvinner
Michal Besser ved Tel Aviv University i Israel testet i 2013 T-celleterapi på 57 pasienter med fremskreden føflekkreft. Hos 40 prosent av dem var kreftsvulstene etter tre år fremdeles markant mindre, og hos 9 prosent forsvant alle spor av kreften.
Også tarmkreft kan kureres med T-celleterapi. Det viste kinesiske forskere ved The Affiliated Hospital of Guiyang Medical College i 2015. To år etter behandlingen var 56 prosent av pasientene fortsatt i live, mens det blant kontrollgruppen, som ikke hadde fått immunterapi, bare var 18 prosent overlevende.
Les også: Ny kreftkur redder liten jente
Stort potensial for immunterapi
T-celler kan også hjelpes på vei med såkalte monoklonale antistoffer, som binder seg til et bestemt sted på T-cellene. Antistoffene virker som en beskyttende kappe på T-cellene slik at kreftcellene ikke kan svekke dem.
Med de mange nye og lovende formene for immunterapi håper legene snart å kunne ramme alle krefttyper hardt og effektivt.
Artikkelen er publisert i samarbeid med Illustrert Vitenskap. Les også:
10 tidlige varseltegn på kreft
Ny medisin smelter bort leukemi og kurerer hver femte