NASA tror de har funnet ut hva mørk materie egentlig er

Forskere har klødd seg i hodet i over 80 år.

Publisert

I vitenskapen er det mange mysterier. Et av de største av dem alle kalles "mørk materie". En gåtefull beskrivelse av "noe" som ikke gir fra seg eller reflekterer nok elektromagnetisk stråling til at det kan oppdages direkte.

Likevel finnes angivelig denne mørke materien, eller "dark matter" som astrofysikerne kaller den på engelsk, overalt rundt oss.

Faktisk så utgjør mørk materie mesteparten av massen i universet, mye mer enn de stoffene som utgjør deg, meg, planeter, stjerner, galakser og sorte hull - alt vi noen gang har observert.

Problemet er at ingen vet hva mørk materie egentlig er for noe.

Les også: Den røde firkanten er et av universets største mysterier

Vitenskapens verden har kjent til den mørke materien helt siden Jan Oort (som blant annet har Oorts sky oppkalt etter seg) oppdaget den i 1932.

Oort observerte stjerner i Melkeveien og fant ut at det måtte være noe mer der ute enn bare stjerner, ettersom både lyset fra stjernene og banene de gikk i så ut til å være påvirket av noe annet.

Siden den gang har forskere over hele verden klødd seg i hodet over hva den manglende materien er laget av - helt til nå.

Forskere ved NASA utforsker nå en mulig kobling mellom det som på engelsk kalles "primordial black holes" og mørk materie.

Primordiale sorte hull er en tenkt type sorte hull som man tror har oppstått veldig tidlig i universets livsløp.

Les også: Ville du ha reist tilbake i tid for å drepe dette guttebarnet?

Mens "vanlige" sorte hull antakelig stammer fra store stjerner som har kollapset, har primordiale sorte hull antakelig oppstått som følge av den ekstreme tettheten av materie som var tilstede i universets tidligste faser.

De er altså ikke spesielt store, men kanskje er de svært tallrike, strødd utover hele universet.

Det som nå pirrer forskerne er tanken om at kanskje det vi hele tiden har trodd er mørk materie egentlig er slike primordiale sorte hull.

Og denne idéen stemmer utrolig nok ganske godt overens med måten mørk materie oppfører seg på, for som kjent er det ikke så lett å få øye på et sort hull - men vi vet at det er der.

Les også: Etter 40 år har en forsker funnet årsaken til «kvisene» på Mars

En av grunnene til at denne teorien har fått ekstra fart i det siste skyldes oppdagelsen av gravitasjonsbølger. I september i fjor ble det kjent at forskningsprosjektet LIGO gjorde en direkte observasjon av to sorte hull som kolliderte.

Denne kollisjonen oppstod i en galakse 1,3 milliarder lysår unna oss, og skapte så sterke gravitasjonsbølger at vi altså kunne observere dem her på jorda.

De to hullene som kolliderte hadde en masse tilsvarende henholdsvis 29 og 36 ganger solens masse. Disse tallene var mystisk like, og forskerne spekulerer i om dette var såkalte primordiale sorte hull.

Ved neste observasjon kan det hende vi får svaret, og hvis så kan det hende vi får lære mye mer, både om sorte hull og om tilstanden i de tidligste fasene av universet.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Studie: Den niende planeten kan ha blitt «stjålet»

Boston Dynamics nyeste robot kombinerer hund — og dinosaur

Island kåret til det fredeligste landet i verden

Forskere i USA har gjort sjokolade sunnere — og bedre