Nå er 5 om dagen ikke nok - nå skal du spise 10

Ny forskningsrapport mener vi må spise mer grønt.

MER GRØNT: En gruppe forskere fra Imperial College mener vi må spise mer grønt.
Publisert

Akkurat når suget etter fredagstacoen begynner å melde seg, kommer britiske forskere og knuser alle dine drømmer om en helg fylt med ost, fett og salt.

En ny studie utført av forskere ved Imperial College London mener nemlig at det ikke holder med fem porsjoner frukt og grønt om dagen lenger.

Skal du leve lenge og vel er det nå ti porsjoner grøntfôr som skal ned gjennom svelget — hver dag.

De nye formaningene skal visstnok forlenge livet, og ifølge Imperial College-forskerne vil en slik monumental livstilsendring kunne forhindre så mange som 7,8 millioner premature dødsfall hvert eneste år.

Giphy embed

Forskerne bak studien regner én porsjon til å være rundt 80 gram frukt eller grønnsaker, noe som tilsvarer en liten banan, en liten pære eller et par toppede spiseskjeer med for eksempel erter.

Studien er en såkalt metastudie, hvor forskerne har hentet inn medisinske data fra 95 forskjellige undersøkelser, og koblet disse sammen med ernæringsrelaterte data.

Helt konkret mener forskerne at spisevanene som ville føre til lavere kreftfare inkluderer grønne grønnsaker som spinat og erter, gule grønnsaker som for eksempel gul paprika, og forskjellige kålvekster, som brokkoli, kål og blomkål.

Giphy embed

Matvarene som er assosiert med lavere risiko for hjerte- og karsykdom er epler, pærer, sitrusfrukter, salater og kålvekster.

Les også: Vitenskapen vs. «fake news»: Derfor kopierer kodere alle NASAs nettsider

Resultatene fra studien er publisert i anerkjente International Journal og Epidemiology og viser tydelig at mengden faktisk betyr noe:

Sammenlignet med en person som ikke spiser noe frukt eller grønt om dagen, vil for eksempel 200 gram frukt og grønt daglig senke risiko for hjertesykdom med 13 prosent, mens hvis man hiver innpå 800 gram frukt og grønt daglig reduseres risikoen med hele 28 prosent.

Tilsvarende tall ble også funnet for krefttilfeller, der 200 gram frukt og grønt minsker kreftrisikoen med fire prosent, mens 800 gram reduserer med hele 13 prosent.

Les også: Ville du ha reist tilbake i tid for å drepe dette guttebarnet?

Når det gjelder tidlig død er tallene enda tydeligere: 800 gram om dagen reduserer risiko for tidlig død med hele 31 prosent.

– Frukt og grønt har vist seg å redusere kolesterolnivået, blodtrykket og øke vitaliteten til blodkar og immunsystem, sier en av forskerne bak studien, Dagfinn Aune, til BBC.

Les også: Tidenes eldste fossiler er funnet – og de er 3,7 milliarder(!) år gamle

Om det i det hele tatt er mulig å gjennomføre en 10 om dagen-policy her i Norge sier forskerne lite om, men det går i alle fall an å prøve.

Så fremt du ønsker å leve godt og lenge.

Giphy embed

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Homobryllup ga 7 % nedgang i antall selvmordsforsøk

NASA kaller inn til pressekonferanse: Stor nyhet på vei

Fire ble drept — denne mannen etterforsker lovløse tilstander til havs

Harvard-forsker vil gjenskape mammuten