skadelig arbeidsmiljø

Bruker du mye mobil og PC? Da kan du bli seende slik ut

Sitter du mye foran PC-en og bruker mye tid på mobilen, kan du om noe få år se ut som "Emma". Norske fagfolk mener det hele bare er skremselspropaganda.

<b>SKREKKSCENARIO:</b> Et britisk selskap har fått laget denne dukken for å vise hva som kan skje med oss dersom vi sitter for mye foran PC-en og mobiltelefonen.
SKREKKSCENARIO: Et britisk selskap har fått laget denne dukken for å vise hva som kan skje med oss dersom vi sitter for mye foran PC-en og mobiltelefonen. Foto: Illustrasjonsfoto: Fellowes/Matt Alexander
Sist oppdatert

Emma er en dukke skapt av eksperter innen blant annet ergonomi, og som du ser har hun en unaturlig nakke- og hodeholdning.

LES OGSÅ: (+) Så mange visninger må du ha for å bli rik på YouTube

Men ifølge ekspertene som har laget dukken, kan det fort bli DIN kroppsholdning ikke så langt inn i fremtiden. Ikke mer enn 20 år frem i tid, ifølge nettstedet Sciencealert.

Kontormiljøet påvirker oss

Emma er konstruert på oppdrag av Fellowes, som er et britisk selskap som tilbyr løsninger innen kontormiljø. De har i tillegg vært oppdragsgivere til rapporten The Work Colleague of the Future, som, basert på en rekke forskningsrapporter og -artikler, har forsøkt å beskrive hvordan det moderne kontormiljøet påvirker oss både fysisk og psykisk.

Stillesitting er verst

Hovedfunnet i rapporten er at det er stillesittingen på jobb som er det alvorligste. "Vi tilbringer mange timer ved pultene våre med lite bevegelse, og det kan føre til en fysisk degenerering.

Stillesittingen forsterker ikke bare muskel- og skjelettplager og svakere lemmer, men kan også føre til blodpropp, hjertesykdom, diabetes og til og med kreft", skriver de i rapporten.

LES OGSÅ: 20 gode grunner for å drikke mer kaffe

Tar bare 20 år

"Emmas fremtoning baserer seg på hvordan forskere i Frankrike, Tyskland og Storbritania ser for seg hvordan vi kan bli seende ut om 20 år dersom det ikke tas grep for å tilpasse det fysiske arbeidsmiljøet med dagens arbeidsmønstre", skriver Abby McKie i en epost. Hun er PR-rådgiver i Virgo Health, som jobber for Fellowes.

Hun skriver videre at våre arbeidsmiljøer er i ferd med å bli helsefarlige. Hun refererer til britiske kontorarbeidere, som hun mener blir sykere og sykere som følge av lange og mange timer bak dataskjermen, og i dårlig sittestilling.

"Måten vi sitter ved kontorpulten vår, og hvordan vår fysiske arbeidshverdag ellers er, kan begynne å få konsekvenser for vår fysiske helse", skriver hun, og utdyper at dersom dette ikke endres, kan vi ende opp med noen av de samme trekkene som Emma.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med treningen

– Dette er skremselspropaganda

Ola Eriksrud, førsteamaneunsis ved Norges Idrettshøgskole mener Emma ikke har rot i virkeligheten.

– Dette er satt veldig på spissen. Jeg opplever det som skremselspropaganda, og jeg tror ikke vi ender med såkalte terminalnakker, som denne dukken beskriver. I teorien vil biologien vår kunne adaptere en stilling, men da skal det være over mangfoldig med år og veldig ensidig. Ingen stilling er i utgangspunktet farlig.

Denne oppfatningen deles av seniorforsker og dr. med ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), Kaj Bo Veiersted.

– Fordi vi har så pass mye variasjon i kroppsbruk, tror jeg ikke dette vil inntreffe.

Stillesitting et større problem

Slik rapporten fra Fellowes understreker, er det stillesittingen som er det egentlig problemet.

– Stillesittingen har inntatt arbeidslivet. Vi har blitt mer sedate, og det er det store problemet her. Og det starter allerede med skolen, fra vi setter oss på skolepulten som 1. klassinger, sier Eriksrud.

I ytterste konsekvens kan stillesittingen resultere i livsstilssykdommer, slik rapporten antyder.

– Immobilitet på jobb gir økt risiko for livsstilssykdommer, for eksempel hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes. Kreft nevnes også i slike sammenhenger, forklarer Veiersted.

LES OGSÅ: Ti tegn på at du trener for hardt

Økt risiko for kontoransatte og yrkessjåfører

Men selv om Emma avvises som kun et skrekkscenario, viser forskningen likevel at terminalarbeide og utstrakt bruk av mobiltelefoner med berøringsskjerm kan ha negative følger for muskulatur og skjelett.

Førsteamanuensis ved Institutt for nevrovitenskap og bevegelsesvitenskap ved NTNU, Monica Unsgaard-Tøndel, forteller at langvarig og utstrakt sitting er i seg selv uheldig for en rekke kroppsfunksjoner og -strukturer.

– Når det gjelder risiko knyttet til arbeid foran PC eller andre elektroniske verktøy, ser det ut til å være noe forhøyet risiko for nakke- og andre muskel- og skjelettplager hos kontorarbeidere. Hun understreker imidlertid at det er store variasjoner, og det kan se ut til at risikoen for muskel- og skjelettplager er vel så høy for arbeidstakere med tungt og ensformig arbeid og uten muligheter til selv å tilpasse eller variere arbeidsdagen, for eksempel yrkessjåfører og tunge fysiske yrker.

Bruk av mobil endrer kroppsholdning

Etter hvert som man får flere og flere studier å støtte seg på, vil man kunne si sikrere hvordan blant annet bruk av mobiler med berøringsskjerm påvirker kroppsholdningen vår. Men ifølge Unsgaard-Tøndel viser enkelte studier allerede nå at bruk av håndholdt mobilteknologi der og da kan være forbundet med endret kroppsholdning, typisk runde (lute) skuldre, bøyd nakke og økt aktivitet i nakkemuskulatur.

– De fleste av disse resultatene kommer fra enkeltstudier med øyeblikksbilder, og må bekreftes i studier der man følger opp deltakerne over tid. Og det er mange andre faktorer som også spiller inn på hva og hvor mye enkeltpersoner tåler, sier hun.

– En studie blant universitetsstudenter observerte mer håndsmerte i en gruppe som klassifiserte seg som svært smartphone-avhengig, sammenlignet med en gruppe som rapporterte at de var litt smartphone-avhengig.

Variasjon, variasjon og variasjon

Både PC-en og smartmobilen har kommet for å bli, og de blir mer og mer en viktig del av vår hverdag, og vi vet at utstrakt bruk skaper muskel- og skjelettplager. Utfordringen blir derfor å minimere risikoen.

– Det er en ganske sikker sammenheng mellom antall timer med kontinuerlig PC-arbeid og akutte arm-, skulder-, og nakkeplager. Mye PC-arbeid skaper plager i skulder og arm, derfor er variasjon svært viktig, fremhever Veiersted.

– De som ikke varierer kan være i risikosonen for å få plager. Veiersted råder derfor til å variere sittestillingen ved arbeidspulten, og gjerne reise seg fra den med jevne mellomrom.

– Det er også viktig å organisere arbeidet for å redusere tidspress, fordi det motsatte spenner musklene. Vedvarende muskelspenning ved ensformig arbeid eller truende deadline er uheldig, prøv å husk korte små pauser med avslappet nakke og arm også i slike situasjoner. Støtte for underarmen er også viktig.

Sitt mindre, beveg deg mer

Veiersted understreker at dette er råd for å unngå muskelplager, men for å redusere risiko for livsstilssykdommer må du sitte mindre og bevege deg mer, på jobb og hjemme!

Unsgaard-Tøndel forteller at man har observert at det kan være forskjell mellom å jobbe med en laptop i fanget eller en PC på pulten.

– I studien så det ut til at laptop på fanget var mest forbundet med smerte eller ubehag i nakke, skulder, håndledd og arm. Det kan også se ut til at store taster er mindre belastende enn små taster og at fysisk tastatur er mindre belastende enn virtuelt tastatur.

Denne saken ble første gang publisert 23/11 2019, og sist oppdatert 23/11 2019.

Les også