Hvordan årets største oppdagelse ble holdt hemmelig
Det var noe uvanlig da forskerne la frem resultatene.

I midten av mars 2014 sydet det i vitenskapelig orienterte magasiner, aviser og nettsider. Forskere hevder å ha oppdaget et "ekko" fra big bang - universets fødsel.
Forskerne ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics har brukt et teleskop på Sydpolen for å komme fram til sine resultater. Oppdagelsen regnes som et stort gjennombrudd. Det omtales som "årets største".
Det de har oppdaget er såkalte gravitasjonsbølger, som beskrives som krusninger i selve strukturen av rom og tid. Forskerne mener bølgene er et ekko av den enorme utvidelsen av universet som skjedde rett etter universets start i det store smellet.
Eksistensen av slike gravitasjonsbølger ble forutsagt av Albert Einstein tidlig i forrige århundre. Oppdagelsen av dem vil hjelpe forskerne med å forstå universets begynnelse og hvordan det har utviklet seg til det mylderet av galakser, stjernetåker, stjerner og felter med tomt rom som finnes nå.
– Å finne dette signalet er ett av de viktigste målene i kosmologien i dag, sier John Kovac, som har ledet forskergruppen, til Reuters.
Men, det er noe som ikke er helt som vanlig.

Hvor ble det av ryktene?
Da den berømmelige "gudepartikkelen" endelig ble oppdaget, den manglende biten i kabalen som kalles standardmodellen som den britiske fysikeren Peter Higgs postulerte måtte eksistere, var det både rykter og lekkasjer i lang tid i forveien. Slik er det ofte med store, vitenskapelig oppdagelser. Det er mange innvolvert, det er mye prestisje, ryktene går.
At en så stor oppdagelse rundt big bang ble holdt hemmelig helt frem til forskergruppen selv avduket resultatet, er nærmest uten sidestykke. Prosjektet startet i 2001 og innebar å plassere teleskop på Sydpolen. I en verden med vitenskapsblogger og twitter, hvordan klarte de det?
De første hintene på at signalene de plukket opp kunne være ekte, kom allerede i 2008. I april 2013 hadde teamet samlet så nye data at det for alvor så ut til at de var inne på noe. Dette "noe" er for øvrig slike ting folk mottar nobelpriser for.
Frem til nå hadde forskergruppen holdt tett om hva de holdt på med rett og slett fordi resultatene var så usikre. Men etter tolv år med datainnsamling, skiftet gruppen sakte, men sikkert oppfatning.
- Med ett tenkte vi "Wow. Shit, dette kan faktisk stemme", forteller fysikeren og en av hovedmennene bak forskningen, Jamie Bock, til Wired.com.
Hemmeligheten bak hemmeligheten
Alle i gruppen fikk nå beskjed om å holde munn. Passord ble skiftet, nye e-postlister ble opprettet. Og mens tusenvis av forskere var involvert i oppdagelsen av Higgs-partikkelen, var den gruppen liten - 50 forskere totalt, og blant dem kun 20 kjerneanalytikere.
Det var antagelig hemmeligheten som holdt hemmeligheten i gruppen frem til den var klar til å legge frem resultatet.
- Det var ingen trusler om disiplinering. Alle var bare med på det. Ingen ville slippe katten ut av sekken, forteller en av de andre forskerne på teamet til magasinet.
I dagene før annonseringen var det likevel enkelte som fikk snusen i nyheten. En blogger kommenterer at en måtte være nærmest James Bond for å holde slikt hemmelig. The Guardian skrev at det var rykter om oppdagelsen av gravitasjonsbølger fra tidenes morgen.
Som Wired kommenterer, det er likevel en bragd uten sidestykke å holde lokk på spor om at teorien om hvordan universet vårt ble skapt, faktisk kan stemme.