Edderkopp i støvsugeren

Hvor lenge kan en edderkopp overleve i støvsugerposen?

Når du suger opp en edderkopp med støvsugeren, kryper den deretter ut igjen? Og hvor lenge kan en edderkopp overhodet overleve i støvsugerposen?

STOR HUSEDDERKOPP: Denne er ikke et uvanlig syn i norske kjellere. Kropplengden er 10-18 mm, og fra forben- til bakbensspiss kan den måle 8-10 cm (Wikipedia).
STOR HUSEDDERKOPP: Denne er ikke et uvanlig syn i norske kjellere. Kropplengden er 10-18 mm, og fra forben- til bakbensspiss kan den måle 8-10 cm (Wikipedia). Foto: Magne Flåten (CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)
Sist oppdatert

For en edderkopp betyr det ganske sterk medfart å fare med høy fart gjennom en støvsugerslange.

Er den så heldig å komme seg uskadet hele veien ned til støvmassene, vil den sannsynligvis gjøre alt for å komme ut av mørket igjen.

– Edderkopper kan kravle ut igjen, men bare hvis den ikke blir viklet fast i annet innhold eller at den blir skadet når den suges opp.

– Det er derfor stort sannsynlighet for at den dør når den suges inn i støvsugeren.

Denne sier Arne Nese, teknisk ansvarlig ved Rentokil Initial Skadedyrkontroll.

Dersom den ikke dør på vei inn i støvsugeren, vil den trolig ikke overleve lenge inni støvsugeren, med mindre den kommer seg ut.

– Klimaet inne i en støvsuger er svært ugunstig for en edderkopp. Edderkopper trives gjerne der det er fuktig, og det er det gjerne ikke i en støvsuger.

Men ifølge Illustrert vitenskap, kan den lett overleve i flere uker eller måneder i den støvfylte posen. Godt ernærte edderkopper kan sette ned stoffskiftet og dermed klare seg uten mat i over 200 dager.

KJELLEREDDERKOPP: Kjelleredderkopp, også kalt stor kjelleredderkopp, grotteedderkopp eller huleedderkopp, er en av edderkoppene i gruppen kjeveedderkopper. Den er stor og finnes i Norge, og er helt ufarlig for mennesker.
KJELLEREDDERKOPP: Kjelleredderkopp, også kalt stor kjelleredderkopp, grotteedderkopp eller huleedderkopp, er en av edderkoppene i gruppen kjeveedderkopper. Den er stor og finnes i Norge, og er helt ufarlig for mennesker. Foto: Magne Flåten (CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)

Fagsjef hos Mycoteam, Dr. Philos Johan Matsson, har tidligere fulgt opp med kontroll om edderkoppen kravler ut, og har aldri sett det skje.

– Hvis man likevel er bekymret, kan man enten bytte pose etter støvsugingen, eller tre en plastpose over åpningen og feste den med strikk når man ikke bruker støvsugeren.

– Men for all del, ikke bruk insektsgift i støvsugeren. Det er verken hensiktmessig eller nødvendig, sier Mattsson.

Les også: Derfor bør du ikke ta livet av edderkoppen

Edderkopper er nyttige

Nese mener at dersom man suger inn en levende edderkopp, kan det oppfattes som mishandling av et insekt som egentlig gjør nytte for seg innendørs.

– Edderkopper er jegere og henter ut insekter de finner som mat. For eksempel skjeggkre, sølvkre, småfluer, små biller og enkelte ganger maur.

Mattssom mener det er uproblematisk å tråkke på dem eller fange dem i støvsugeren.

– Det dreier seg tross alt om å ikke drive og røske av dem beina eller noe slikt.

– Det jeg selv gjør er å sette et glass eller en kopp over den og så stikke et tynt papir forsiktig under. Deretter er det bare å løfte den utendørs, og da vil den mest sannsynlig ikke vende tilbake, fordi den ikke har noen grunn til å være innendørs, sier Mattsson.

TA UT EDDERKOPPEN: Dersom du er bekymret for at edderkoppen i støvsugeren skal kravle ut igjen, kan du ta den ut slik. De vil sjeldent returnere tilbake.
TA UT EDDERKOPPEN: Dersom du er bekymret for at edderkoppen i støvsugeren skal kravle ut igjen, kan du ta den ut slik. De vil sjeldent returnere tilbake. Foto: Illustrasjon: Getty Images

Den beste måten å unngå at edderkopper blir værende i bygninger er generelt sett å ha tørre forhold inne.

– Dermed liker de seg dårlig der og i tillegg finner de ikke noe å spise, sier Mattsson.

Les også (+): Bør luftventilen alltid være åpen når vi fyrer i peisen?

Edderkoppbitt

Dersom edderkoppen kommer seg ut av støvsugeren, trenger du ikke å bekymre deg for at den skal komme og bite deg.

– Det er ikke vanlig at edderkopper i Norge biter mennesker. Husedderkoppene vil aldri angripe uprovosert, men tvert imot flykte og gjemme seg det raskeste de kan hvis vi prøver å slå etter dem, sier Mattsson.

Nese beroliger med at bitt fra edderkopper i Norge ikke er farlig dersom det skulle skje.

– Det kan kjennes der huden er tynn. Edderkopper har en svak gift som ikke er farlig for mennesker. Er man ekstremt allergisk mot insektbitt, merkes det bedre.

Dersom du skulle være uheldig å bli bitt av en edderkopp kan det merkes ved at du blir litt rød og klør på området. Da er det bare å avvente til det går over av seg selv.

Noen er også bekymret for at edderkopper skal finne veien inn til munnen om natta. Ekspertene slår sterkt ned på myten.

– Dette har jeg aldri hørt om i mine 38 år i Rentokil Skadedyrkontroll. Det skal man ikke være bekymret for, sier Nese.

Edderkopper er typisk i kjellere og sokkeletasjer der det er gunstig for dem ved nedre del av dørkarmer til ytterdører, ved terskler og bak møbler og gjenstander.

– Selvsagt kan edderkopper bevege seg inn i hulrom for å finne et skjulested, slik som under terskler, bak lister og bak gjenstander. Det er imidlertid helt usannsynlig at de skulle finne på å gjemme seg i munnen på personer, sier Mattsson.

Denne saken ble første gang publisert 09/10 2015, og sist oppdatert 04/10 2023.

Les også