Tankeeksperiment

Hva hadde skjedd om jorda virkelig var flat?

Det ville vært umulig å falle over kanten. Bli med på et tankeeksperiment.

Publisert

Hvordan ville det vært å bo på en flat jord? Det finnes dem som mener det faktisk er sånn, og det må de gjerne få lov til.

La oss si at vi aksepterer det, bare som et tankeeksperiment. Men i motsetning til konspirasjonsteoretikerne, så tar vi likevel hensyn til resten av vitenskapens lover.

Les også: Hva får oss til å tro på UFO-er? Det finnes det en rasjonell forklaring på

Da skjer det veldig merkelige ting. Ingen skip ville falt over kanten, fordi det ville være for vanskelig å komme seg dit. Men hvorfor?

Sjekk denne videoen, den seneste fra den populære YouTube-kanalen Vsauce, for en illustrasjon:

Det er ikke sant at folk trodde jorda var flat inntil Kristoffer Columbus’ tid. Det har vi skrevet om tidligere, som én av ti vanlige misforståelser du kan ha lært på skolen.

Les også: Vi tipper vi kan endre hvordan du oppfører deg. Vil du vedde imot?

Allerede i antikkens Hellas, for mer enn 2000 år siden, så beviste de ikke bare at jorda er rund – de regnet til og med ut hvor stor den er. Ganske nøyaktig, også.

Men hva om det likevel var feil? Hva om jorda tross alt var flat som en pannekake, og alle andre beviser bare er en eneste stor konspirasjon? Da må Isaac Newton ha vært med på konspirasjonen, for i så fall må tyngdekraften tas ut av ligningen.

Jorda føles flat fordi tyngdekraften trekker deg rett nedover, mot jordas indre, uansett hvor du befinner deg. Når du tenker over det så ser du at dette er grunnen til at jorda er rund til å begynne med, siden dette også gjelder materien som planeten er laget av.

Les også:Nordmenn kan løse et av romfartens store problemer

Stjerner, planeter og dvergplaneter er tunge nok til at all materien trekkes mot midten og klumper seg sammen til en sfære, men ikke så tunge at den indre strukturen fortsetter å kollapse innover mot å bli et sort hull. Denne balansen er kjent som hydrostatisk likevekt.

Dersom jorda var flat, og tyngdekraften fortsatt fungerte som vanlig, ville ting blitt veldig merkelig, veldig fort. Du ville nemlig fortsatt blitt trukket mot sentrum – men med mindre du stod akkurat i midten (kall det origo), så ville ikke lenger sentrum vært under beina på deg!

Jo lenger du beveget deg vekk fra origo, jo mer ville det føles som å gå i oppoverbakke. Om så jorda var flat å se på, ville den føles som om den var formet som innsiden av en bakebolle.

Les også: Ti løgner du garantert ble fortalt på skolen

Foto: Camille Flammarion (Wikimedia Commons)

Om du likevel kom frem, er faren større for å falle bakover mot sentrum (ned i «bakebollen»), enn å falle ut i verdensrommet! Skulle du klare å kare deg over kanten (sett at det fantes en fungerende atmosfære du kunne puste i, og så videre), så kunne du tvert imot sette deg ned på toppen og nyte en velfortjent appelsin og kvikklunsj. Og så kunne du hoppet ned og se hva som finnes på den andre siden.

Les også: Denne kjolen forteller resten av verden nøyaktig hvor full du er

Dette er selvsagt rent hypotetisk. Om vi så hadde kjevlet ut planeten til en tynn lefsedeig, så ville den kjapt «falt» inn mot sentrum og blitt sfærisk igjen.

Men hvem vet – kanskje alt sammen bare er en konspirasjon for å lure deg – at jorda faktisk er flat og tyngdekraften ikke finnes i det hele tatt?

I så fall bør du være forsiktig neste gang du drar til sjøs og seiler ut mot horisonten.

Artikkelen er først publisert på blogg.natgeotv.com. Les også:

Er vitenskapen bak «Interstellar» troverdig? Vi ser nærmere på høstens storfilm

Les også