Hunden din skjønner hva du sier – sånn cirka

Ny forskning viser at hunden skjønner mer enn du tror.

Publisert

Har du noen gang kjent på den vonde fine følelsen av at hunden din er den eneste som forstår deg?

Vel, trist nok kan du være inne på noe.

Etter at vi satt klistret foran skjermen og så valpen Chance og gamlebikkja Shadow gjøre de mest utrolige ting i «Den utrolige reisen» ( 1 og 2) på 90-tallet, får vi nå endelig bekreftet at hunder vet hva de driver med.

Les også: Dette er USAs nye stealth-bombefly

En ny studie viser nemlig at Fido forstår hva vi sier. Jepp, det stemmer. Hunden kan forstå betydningen av faktiske ord som kommer ut av munnen din – og ikke bare tonefallet, slik man tidligere har antatt.

Say what?

Når hunder hører språklige ord, aktiveres deler av hjernen som fungerer på lignende måte som hjernedeler hos mennesker. Med andre ord har den lille hjernen til den siklende, lodne klumpen mange av de samme mekanismene som vår store og mektige menneskehjerne.

Les også: Listen over ting som astronautene la igjen på månen inneholder noen overraskelser

Tidligere forskning har vist at menneskets beste venn forstår oss bedre en sjimpanser, og at de har blitt så like oss at de har begynt å se på TV. I tillegg kan de lukte i 3D og kjenne igjen andre hunder med synet. Og nå kan de altså gjennomskue oss også?!

Hallo, er det virkelig – noen – der ute som fortsatt mener at katter er best?

Den nye studien er publisert i tidsskriftet Science. Her beskriver forskerne og nevrologene hvordan de trente opp 13 hunder i flere måneder til å ligge urørlige i en hjernescanner for å probe hvordan hundene forstår menneskelig tale.

Les også: Langhåra milliardær vil fly deg til New York i mach 2,2

Mens hundene ble scannet hadde de på seg hodetelefoner (artig å se for seg?), hvor de kunne høre lydopptak av hundetreneres stemmer og ord. Det var fire opptak, hvor hundene enten fikk høre belønnende ord av typen «flink hund» og «godt jobba» fra eieren sin, eller nøytale ord som «av den grunn» eller «uansett». Ordene ble så sagt med både høye og oppmuntrende, og nøytrale tonefall.

– De nye resultatene er veldig spennende og veldig overraskende, sier forskningsleder av studien og nevrolog ved Eötvös Loránd, Universitetet i Budapest til The Guardian.

Og her er resultatene forklart: Sammenlignet med nøytrale ord, førte de belønnende ordene til økt aktivitet i den venstre delen av hjernen uavhengig av tonefallet ordene ble sagt i. Dette tyder på at hunder, lik mennesker, bruker den venstre delen av hjernen for å prosessere og analysere ord som de gjenkjenner og knytter mening til.

Les også: Dette hjertet er dyrket i et laboratorium — Nå har det begynt å slå

På samme tid resulterte forskjellene i tonefall til endringer innenfor det auditive området i høyre hjernehalvdel, som også er den delen av hjernen som vi mennesker bruker til mer intuitiv tankevirksomhet.

Forskerne mener resultatene gir oss ny innsikt i språklig evolusjon. Ifølge sjefsforsker Andics viser studien at mekanismene for å forstå ord og tale ikke er unikt for mennesket, og at menneskets bruk av språk og tale var en «ny idé» snarere enn en ny funksjon som bare dukket opp i hjernen vår.

– Vi oppfant ord slik vi oppfant hjulet, sier nevrolog Andics.

Har alt dette hjernepratet satt seg fast i hjernebarken din? Selv om forskerne mener hjernen vår kan ha 10 ganger større kapasitet enn vi tror, har man i hvert fall en viss oversikt over hvordan den funker.

Les også: Russisk satellitt skal lyse sterkere enn stjernene på himmelen

Her får du vite mer om de ulike delene i hjernen. Titt litt på videoen, og så kan du dra hjem å bruke helga på å finne ut om du egentlig er smartere enn hunden din.

Mind-blowing!

Artikkelen er publisert i samarbeid med natgeobloggen.no. Les også:

Nå er Albert Einstein … på Spotify! Hør geniet prate om E=MC2 med deilig, tysk aksent

De fikk 29 måneder til å lage verdens største fly. Denne uken gikk «jumbojetens far» bort

Tidenes eldste fossiler er funnet – og de er 3,7 milliarder(!) år gamle

Noe merkelig har foregått på Mars’ måne Phobos