Har funnet planet med tre soler
Planeten er ulik alle andre kjente verdener og har enten konstant dagslys i lang tid eller triple soloppganger og solnedganger.

For første gang har astronomer funnet en planet i et trippelstjernesystem. At slike planeter kan eksistere, har tidligere vært regnet som svært lite sannsynlig.
Mange vil kanskje huske Luke Skywalker hjemplanet Tatooine i Star Wars-filmene. Planeten var en snodig verden med sine to soler på himmelen.
Men nå har astronomer oppdaget en klode med et enda mer eksotisk stjernesystem, skriver Det europeiske sørobservatorium (ESO) i en kunngjøring.
Planeten befinner seg i et trippelstjernesystem, og den har enten konstant dagslys i lang tid eller triple soloppganger og solnedganger hver dag – avhengig av årstidene. En årstid er for øvrig lenger enn et helt menneskeliv.

Kanskje vanligere enn antatt
– I omtrent halvparten av planetens baneomløp, som varer 550 jordår, vil tre stjerner – en lyssterk og to svakere – kunne sees på himmelen, sier Kevin Wagner, hovedforfatter på forskningsartikkelen som torsdag publiseres i tidsskriftet Science.
De to lyssvake stjernene står alltid tett på hverandre og har gjennom året varierende avstand til den nærmeste og mest lyssterke stjernen.
Ved hjelp av instrumenter på forskningsinstituttets sammensatte optiske teleskop, har det lyktes forskerne å ta bilde av planeten.
Banen til en slik planet forventes å være ustabil, slik at planeten raskt slynges ut av systemet.
– Men av en eller annen grunn har denne overlevd. Det overraskende funnet antyder at slike systemer kan være vanligere enn tidligere antatt, skriver ESO.
Ulike alle andre kjente verdener
Teleskopet, som har navnet Very Large Telescope, er det største optiske teleskop i verden. Et team ledet av amerikanske astronomer oppdaget planeten på bilder som ble tatt av teleskopet fra Chile.
Planeten er ulik alle andre kjente verdener. Den kretser i en uvanlig vid omløpsbane runde den klareste stjernen i trippelsystemet. Slike baner er ofte ustabile på grunn av kompleks og skiftende gravitasjonstiltrekning fra de andre to stjernene i systemet, opplyser ESO. Derfor har forskere tidligere ment at det var svært lite sannsynlig at planeter kunne eksistere i stabile baner i slike systemer.
Hadde planeten vært lenger unna den mest massive stjernen, ville den blitt slynget ut av stjernesystemet.
– Datasimuleringene våre viser at denne type bane kan være stabil, men det skal bare små endringer til før situasjonen endrer seg, sier medforfatter på forskningsartikkelen, Daniel Apai.
320 lysår borte
Planeten, som har fått navnet HD 131399Ab, befinner seg 320 lysår unna Jorden, og ligger i stjernebildet Kentauren. Det er en av de yngste eksoplanetene man kjenner til, og er bare 16 millioner år gammel.
– Dette er en av få eksoplaneter som er avbildet direkte, og den første til å eksistere i et så dynamisk og særegent system, sier Apai ved Universitetet i Arizona.
Temperaturen ligger rundt 580 grader Celsius og massen er beregnet til fire ganger Jupiters, hvilket gjør den til en av de kaldeste og minst massive eksoplaneter som hittil er fotografert. (©NTB)