Grammatikk

Forskning: Folk som henger seg opp i skrivefeil er introverte, pedantiske og mindre sympatiske

Henger du deg opp i skrivefeil? Det sier noe viktig om deg.

Raymond Johansen pryder Oslo-trikkene, men med en grov skrivefeil som fikk mye oppmerksomhet i valgkampen før kommunevalget i fjor.
Raymond Johansen pryder Oslo-trikkene, men med en grov skrivefeil som fikk mye oppmerksomhet i valgkampen før kommunevalget i fjor. Foto: Tore Wilken Nitter Walaker (Frogner Venstre)
Publisert

Sosiale medier gjør at det skriftlige språket utvikler seg raskere enn noen gang. Forkortelser, forenklinger og skrivefleifer dominerer ofte hva vi skriver.

Og det er en del forskning som tyder på at vi anser personer som har mange grammatiske- og skrivefeil som mindre intelligente enn andre.

Men forskere ved Universitetet i Michigan ønsket å finne ut om også personligheten til personer som leser, påvirker hvordan vi oppfatter skriftlig innhold.

Les også: Dette hjertet er dyrket i et laboratorium - nå har det begynt å slå

- Dette er den første studien som viser at folks personlighetstrekk kan ha en effekt på tolkning av språk, sier språkprofessor Julie Boland i en melding fra universitetet.

Pedanter irriterer seg mest

Forskerne samlet 83 personer for å lese svar på en annonse som etterspurte en romkamerat, og svarene var til dels manipulert for å inkludere en rekke grammatiske- og rene skrivefeil.

Ikke overraskende viste eksperimentet at deltakerne som selv mente de var pedanter som irriterte seg over skrivefeil, reagerte mer negativt på svarene som var fulle av feil.

Les også: Superkokk spiser aldri fisk på restaurant på mandager

Utadvendte reagerer annerledes

Men forskerne fant en mer spennende kobling: Introverte personer ser ut til å være langt mer påvirket av skrivefeil enn de utadvendte:

- Mer utadvendte personer var mer tilbøyelig til å overse skrivefeil som fikk introverte personer til å dømme folk mer negativt basert på skrivefeil, skriver forskerne.

Samtidig kom de frem til at usympatiske mennesker hadde en tendens til å irritere seg over grammatiske feil, mens pedanter var mest opptatt av skrivefeil.

Så neste gang du får trangen til å rette på andres feil, kan du først tenke over hva det sier om deg som person. Og blir du rettet på: Nå kan du slå tilbake!

Kan du skrive korrekt norsk? Klikk på startknappen nedenfor for å teste deg selv:

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 06/04 2016.

Les også