Forskere har oppdaget at vi har en sjette grunnsmak – men den smaker dessverre vondt

Fett, fett, fett.

Publisert

Det er bekreftet at vi kan identifisere en ny smak i tillegg til salt, søtt, surt, bittert og umami. Forskerne bak funnet foreslår at vi kaller den sjette grunnsmaken for oleogustus, etter oleo, det latinske navnet for fettete, og gustus, som refererer til smak.

Dessverre smaker ikke oleogustus spesielt godt. Ifølge en av forskerne Rick Mattes smaker den litt harskt.

- Den minner om oksidert olje, forteller han til NPR.

Men den kan likevel bidra med noe positivt til et større smaksbilde, på samme måte som grunnsmaken bittert kan være godt i små mengder.

Et eksempel på oleogustus i kombinasjon med en eller flere av de andre grunnsmakene er smultringer eller potetgull. Det kan jo de fleste være enige om at smaker godt.

Man har lenge forsøkt å dokumentere at det finnes en sjette grunnsmak. Mange har ment det kom til å ha noe med fett å gjøre, men først nå har man altså klart å verifisere at vi klarer å registrere denne smaken.

Gjennom smakstester har forskerne ved Purdue University gitt et testpanel mat som inneholder flere grunnsmaker i kombinasjon med ulike typer fett. Resultatene viser at mange oppdaget fettsmak ved flere anledninger, selv med en klype på nesa.

Grunnen til at testpanelet spiste med en klype på nesa er at man må kunne registrere en smak ved hjelp av tungen for at den skal bli ansett som en grunnsmak.

En fettsmak 2/3-deler av testpanelet oppdaget var linolensyre, som man finner i vegetabilske oljer og nøtteoljer. Samtidig viste resultatene fra studien at olivenolje og ferskt smør smaker veldig lite oleogustus.

Mattes forklarte til Time at oleogustus kan anses å være en smaksans vi har for å advare oss om at vi spiser noe usunt. Og, at den fettsmaken vi anser som noe godt ikke er en grunnsmak, men en behagelig munnfølelse.

Her kan du lese hele artikkelen Oleogustus: The Unique Taste of Fat publisert online i tidskriftet Chemical Senses tidligere i sommer.

(For dem som ikke fikk med seg den femte smaken umami før den sjette nå altså har meldt sin ankomst. Her er en kort intro til umami fra Recipe.com.)

Artikkelen er først publisert på blogg.natgeotv.com. Les også:

Den første romsalaten er høstet – og med det er vi et steg nærmere å kunne bosette oss i verdensrommet

En elefant drepes hver halvtime – nå har FN inngått historisk resolusjon for å redde dyrearten

Boeing satset alt. Så tok piloten ikke bare én, men TO «barrel rolls»

Se det utrolige bildet av Jorden, månen, Venus og Jupiter på en rekke