Forsker: Slik kan du sinke aldringsprosessen
Stol ikke på oss. Stol på vitenskapen.

LONDON/OSLO (Side3): Menneskeheten har jaktet på nøkkelen til et «evig liv» i flere tusen år.
Grevinnen Elizabeth Báthory skal på 1600-tallet ha slaktet jomfruer over en lav sko for å bade i blodet deres, noe som visstnok skulle ha en foryngende effekt. I antikkens Roma badet eliten i krokodille-avføring for å holde rynkene borte, mens i dag er hemmeligheten et besøk hos plastikk kirurg.
Men er det egentlig mulig å leve evig?

I National Geographics Channels nye vitenskaps-serie «Breakthrough», tar man en nærmere titt på noen av de viktigste gjennombruddene mennesker har gjort innen vitenskapen de siste årene. Serien har blant annet utforsket jordens utfordringer i forhold til spredning av en global og potensielt dødelig pandemi. Søndag er det aldring som står i fokus. I dokumentaren møter vi den skotske forskeren Gordon Lithgow som forsker på aldringsprosessen og utfordringer knyttet med den. At vi alle blir eldre er det eneste som er like sikkert her i livet som at man må betale skatt og døden.
Men er det mulig å leve evig?
Da Side3 møter Lithgow på et hotell i London, opplyser dessverre forskeren oss om at forskningen enda ikke har knekt koden for evig liv. Eksperter på området har dog kommet langt i å forstå aldringsprosessen og faktorer som kan påvirke den. Lithgow forteller oss at man skal ikke lenger tilbake enn 1850-tallet da gjennomsnittlig levealder i verden var på rundt 40 år. I dag er levealderen på verdensbasis hevet til cirka 71 år, ikke ubetydelige skritt på litt over hundre år, understreker forskeren.
Screen9na04
Lithgow forteller at selv om ingen (ennå) kan tilby evig liv, kan han gi Side3s lesere noen punkter basert på dokumentert forskning som kan være med å sinke aldringsprosessen. Med andre ord, glem krokodille-dritt og jomfrublod, her er vitenskapens svar på et langt liv.
1. Trening
- De fem beste tipsene jeg kan gi noen som vil ha et langt og sunt liv: Beveg deg, beveg deg, beveg deg, beveg deg, beveg deg. Trening og mosjon er uten tvil det viktigste du kan gjøre for å møte alderdommen på en bra måte. Trening og mosjon har også vist seg å ha en positiv påvirkning på hjernen.
- Hva som er best mellom kardio og styrketrening strides de lærde om. På en annen side er alle eksperter på området enige om én ting: Det er ikke mye mosjon som skal til før du øker livsløpet ditt. Noen studier viser at så lite som 10 minutter i uka kan ha helsebringende og positive effekter. Om du jobber på et kontor og tar heisen hele dagen, bruk heller trappen. Så lite skal til for å bedre helsen til noen.

2. Kosthold
- Forskning har enda ikke helt klart å forklare hvorfor noen typer kosthold fungerer bedre enn andre, men det er ingen tvil om at hva du putter i deg har en stor innvirkning på helsen din. Det er veldig lett å si til noen «spis dette, det er godt for deg», men dersom du skal få denne personen til å forklare hvorfor og hvordan akkurat den type mat er bra, eller dårlig, for deg vil de slite.
- Ta blåbær for eksempel. Forskning viser at blåbær kan ha helsefremmende effekt, men forskere vet ikke eksakt hva det er i blåbæret som er så bra. Om du plukker et blåbær fra hverandre, vil hver del ha samme effekt da eller må det være sammen for å fungere som det gjør i dag? Grunnen til at vi ikke vet slik, er fordi det i skrivende stund er umulig å svare på hvordan én type mat, frukt, grønnsak påvirker hele kroppen. Forskningen på dette området blir stadig bedre, men er i dag ikke god nok.
- På den annen side har verden kommet langt når det kommer til oppmerksomhet rundt hva som kan påvirke helsen til mennesker negativt. Ta for eksempel røyking. Jeg hadde aldri trodd at vi i min levetid ville klare å redusere antall røykere på verdensbasis så drastisk som vi har gjort.

- Hva tror du vi bli den neste «folkehelse-utfordringen»?
- Jeg tror det vil være kosthold som inneholder mye kalorier og sukkerholdig drikke. Spesielt kosthold med mye kalorier har forskere funnet som en direkte årsak til akselerert aldring. Om vi ser på områder der mange personer i befolkningen har 100 år eller eldre, er fellesnevneren at deres kosthold har lavt kaloriinnhold med mye fisk og grønnsaker. Mange kjenner dette også som Middelhavs-dietten. Hvorfor akkurat denne dietten ser ut til å ha best effekt, er det ingen som har et godt svar på. De har også en annen interessant fellesnevner, som bringer oss videre til punkt tre: sosialt samvær.
3. Sosialt samvær
- Mange av disse samfunnene med personer over 100 år er ofte samfunn som inneholder mye interaksjon mellom familie og venner over flere generasjoner. Flere forskere ser ut til å koble dette punktet med stress. Ikke alle, men for veldig mange reduseres stress ved sosialt samvær med gode venner og familie.
- Litt stress er sunt for deg. Det får deg til å konsentrere deg og lære deg å takle stressende situasjoner. Det som ikke er sunt er å leve under et konstant press og en hverdag med mye stress. Stress er en annen ting forskere har funnet som en direkte årsak til akselerert aldring.
"Breakthrough" sendes på på National Geographic Channel søndag klokken 22.00.