For første gang er det bekreftet en atmosfære rundt en eksoplanet
Vi sier det rett ut: Dette er store nyheter!

Astronomer har nettopp fått bekreftet at eksoplaneten Gliese 1132b har… trommehvirvel… en atmosfære!
Eksoplaneten befinner seg rett i nabolaget vårt, «kun» 39 lysår unna i stjernebildet Seilet, som også er kjent som Vela på latin og engelsk.
Les også: Bli med i jakten på den 9. planeten — og få velge hva den skal hete
Dette er altså første gang at astronomer har klart å oppdage en atmosfære rundt en planet som til forveksling ligner vår egen, og resultatene er publisert i fagbladet The Astronomical Journal.
Gliese 1132b har nemlig omtrent samme masse og radius — og dette er selvsagt bensin på bålet for alle forskere som leter etter tegn på utenomjordisk liv på andre planeter.

Sjefsforsker John Southfort fra Keele-universitetet i Storbritannia har følgende å si om oppdagelsen:
- Selv om dette ikke betyr at vi har oppdaget liv på en annen planet, er det likevel et steg i riktig retning. Oppdagelsen av atmosfæren rundt Gliese 1132b er første gang vi ser noe slikt andre steder enn jorden.
Les også: Whoa! NASA fant nettopp «fortapt» romfartøy — i bane rundt månen
Ifølge en artikkel hos Sciencealert er det fremdeles mye informasjon som må hentes inn før vi kan si noe mer konkret om hvordan planeten ser ut.
Tidligere observasjoner hinter til at Gliese 1132b kan være en ren vannplanet, hvor atmosfæren består av store deler vanndamp — noe som høres ut som et glimrende sted å lete etter nytt liv.

Alien-entusiaster får imidlertid en korreks når vi også kan lese at sommertemperaturen på Gliese 1132b ligger og vaker et sted rundt 370 grader…
Les også: Den umulige rom-motoren fungerer virkelig, ifølge lekket NASA-rapport
Likevel fortsetter astronomene å lete etter tegn på liv. De første stegene på vei til noe slikt består av å sile ut kandidater som har en atmosfære (check!) og så går veien videre til å analysere om de viktigste elementene ser ut til å være tilstede i atmosfæren (oksygen, vann, karbondioksid osv).
Gliese 1132b går i bane rundt en såkalt rød dverg, en gammel stjerne som er litt mindre enn vår egen sol.
Rundt dvergen suser Gliese 1132b avgårde i relativt stor fart, og bruker kun halvannen dag på en runde, eller et «år».
Atmosfæren ble oppdaget ved at forskerne la merke til at planeten så ut til å endre størrelse når den ble observert i spesielle bølgelengder, og dette tolkes som at atmosfæren er så tykk at visse bølgelengder ikke når gjennom.
Les også: Planeten som er funnet ved vår aller nærmeste nabostjerne, kan ha store hav på overflaten

Den nye oppdagelsen gjør også at Gliese 1132b vil bli prioritert helt til toppen, og vil få mye oppmerksomhet fra både Hubble-teleskopet, det kraftige Very Large Telescope og det nye James Webb-teleskopet som vi tidligere har skrevet mye om her på Natgeobloggen.
Sistnevnte skal ut i rommet neste år, og vi kommer garantert til å videreformidle nyheten når de første bildene av Gliese 1132b tikker inn hos NASA.
Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:
Oops! Såkalt «dark energy» eksisterer kanskje ikke likevel
Vannet begynte å boble — neste morgen lå 1700 mennesker døde