Et massivt sort hull er på avveie i en fjern galakse – og det er dårlig nytt for alt det møter på
«Hvil i fred», skriver vitenskapsside.

Stadig flere observasjoner støtter opp om at det i sentrum av alle galakser lurer et massivt eller supermassivt sort hull.
Nå har astronomer, med data fra Chandra-teleskopet, funnet nettopp et slikt massivt sort hull, med mer enn 100 000 ganger massen til sola vår … som er løpt løpsk.
Les også: NASAs mest ekstreme prosjekt: Se dem sette sammen James Webb-teleskopet
«RIP everything in its path», er hvordan Science Alert oppsummerer situasjonen. Noen ting sies best på engelsk.
Det sorte hullet ligger i utkanten av en stor galakse 4,5 milliarder lysår herfra – også kjent som trygg avstand. Det later til at det opprinnelig har ligget i kjernen av en mindre galakse, men ble revet løs da galaksene kolliderte, skriver Gizmodo.
Det har dermed lagt ut på en vandring, som lover ille for alle solsystemer det måtte møte på. Eller ikke minst, som det allerede har møtt på.
Vi ser jo her 4,5 milliarder år tilbake – inn i en galakse «far, far away».

Et «vanlig» sort hull oppstår når en stjerne av en viss størrelse går tom for drivstoff, og kollapser inn over seg selv. Den gjenværende massen blir så komprimert, og får en så sterk tyngdekraft, at ikke en gang lys og stråling kan unnslippe, dersom det først har passert det sorte hullets «hendelseshorisont».
Les også: Hubble-teleskopet er 25 år! Her er de vakreste og mest ikoniske bildene
Massive og supermassive sorte hull er på sin side mye større enn at de er restene av en enkelt stjerne: De kan ha henholdsvis opptil 100 000 eller flere milliarder ganger solas masse. Og det virker som sorte hull av denne typen nesten alltid ligger i kjernen av en galakse.
Det er flere teorier om hvorfor det er slik, ifølge Science Alert. Enten eksisterte det sorte hullet først og har tiltrukket seg all massen i galaksen, ellers så ble de formet sammen. Det supermassive sorte hullet kan da ha oppstått fra massen som ble konsentrert i midten.
Selv om de ikke er synlige direkte, frigjøres det vanvittig med energi og stråling fra stjernene og annen materie som et sort hull er i ferd med å sluke. Derfor er dette objektet godt synlig for røntgenteleskopet Chandra.
Det har fra før av vært sett få tegn til massive sorte hull andre steder enn i kjernen av en galakse, og aldri så tydelig som her.
Funnet er omtalt i Astrophysical Journal.
Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:
Belgieren var på høstferie på Hardangervidda da han oppdaget et livreddende legemiddel – i en sopp
Planeten som er funnet ved vår aller nærmeste nabostjerne, kan ha store hav på overflaten
Ny studie: – Kviser i ungdommen beskytter mot aldring
Derfor vant de Nobelprisen i fysikk – du kan takke dem for morgendagens dingser