Dette skal du gjøre hvis du sitter fast i kvikksand

Viktig ferieforberedelse for ekstremreisende.

Publisert

To av de viktigste elementene i alle kule barneleker er 1: Lava og 2: Kvikksand.

Kvikksand er også et yndet naturfenomen å trekke frem i skumle filmer (gjerne den litt billige typen) og røverhistorier fra steder du aldri kommer til å reise.

Har du først sett en grusom filmscene med kvikksand blir du preget for livet, fullstendig overbevist om at den skumle sanden er i stand til å svelge både deg og annen styggedom.

Og skulle du være så uheldig å ramle ned i kvikksanden er det aller viktigste å huske på at man for Guds skyld ikke må sprelle og bevege seg, «for da synker’u bare lenger nedi».

Er dette riktig?

Heldigvis for nysgjerrige folk som deg har kloke hoder fra BBC og Slate gått grundig til verks på fenomenet kvikksand. I en fascinerende artikkel har de ettergått fenomenet kvikksand og blant annet funnet ut at bevisene for at sprelling = synking egentlig ikke stemmer.

Vitenskapsmannen Daniel Bonn fra universitetet i Amsterdam har også engasjert seg i kvikksand. På en ferietur til Iran tok han med seg prøver av sanden fra et område med kvikksand. Prøvene ble med tilbake til laboratoriet, hvor Daniel Bonn analyserte innholdet og gjenskapte kvikksanden i større mengder.

Så prøvde han seg frem med en mengde forskjellige materialer som alle hadde tilsvarende tetthet som menneskekroppen. De hadde også en annen ting felles — de sank ikke til bunns i kvikksanden. Uansett hvor mye bevegelse det ble gjort i kvikksanden, sank objektene kun halvveis ned.

Likevel hender det at folk dør i kvikksand, men vanligvis skyldes dette at tidevannet stiger og at personen som sitter fast drukner ettersom han eller hun sitter fast.

Og fast sitter man.

Daniel Bonn mener du må bruke mer enn ett tonns kraft kun for å løsne én fot som sitter fast kvikksand.

For å ytterligere forsterke angsten din kan vi informere at det også finnes tørr kvikksand, og denne kan være vel så skummel. I 2002 holdet en tysk bonde på å miste livet da han falt ned i en kornsilo.

Selv om han ikke sankt dypere enn at mannen hadde begge armene frie, så var presset fra det omkringliggende kornet så stort at for hver gang han pustet ut, ble kornet pakket stadig tettere rundt brystkassen hans.

Til slutt klarte han såvidt å puste, og ble på hengende håret reddet av smarte brannmenn som plasserte et rør rundt overkroppen hans og støvsugde opp det gjenværende kornet.

Så hva skal du gjøre hvis du er så uheldig å falle i kvikksand? Å kontakte hjelp det aller første du skal gjøre (ring 113). Hvis du sitter fast i våt kvikksand kan du vrikke litt på bena for at det skal renne inne mer vann slik at grepet løsner.

Så skal du lene deg bakover, spre vekten din utover så godt som mulig, og så ta det heeelt rolig frem til din egen oppdrift lar deg saaakte flyte til overflaten.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Zika-virus påvist i norsk oppdrettslaks

En sovende vulkan har nettopp våknet til live i Alaskas villmark

Religiøse folk er mindre intelligente — Ateister har mer til felles med psykopater

Folk som er hissige i trafikken kan være smittet av en parasitt i hjernen