Mysterium

Dette mystiske hullet skaper debatt blant forskere

Et 80 meter bredt krater vet ingen hvor kommer fra.

Foto: (Skjermdump Youtube)
Publisert

Et stort og mystisk hull har blitt oppdaget i en øde del av Sibir i Russland. Ifølge Siberian Times er det nyoppdagete krateret 80 meter bredt, mens dybden er uviss. Hullet befinner seg på Jamalhalvøya hvor noen av de største gassfeltene i Russland eksisterer. Det var et helikopter fra et av gassfeltene som oppdaget og filmet hullet.

Ifølge Gizmodo raser nå debatten på internett om hva som kan ha forårsaket hullet. Mens forsker Anna Kurchatova fra Sub-Artic Scientific Research Center forteller til Siberian Times at krateret mest sannsynlig er skapt etter en underjordisk eksplosjon som følge av en blanding av vann, salt og gasser i bakken, har internett (selvfølgelig) blandet inn mindre sannsynlige teorier om mega meteoritter, UFOer og gigantiske meitemark (vi minner om 90-talls klassikeren "Marksommer"). Noen mener også at videoen er falsk.

Kurchatova legger til at eksplosjonen kan være en følge av global oppvarming.

Australsk teori

Den australske polarforskeren Chris Fogwill forteller til The Sydney Morning Herald at krateret også kan være et geologisk fenomen kjent som "pingo". En pingo er en isblokk som har vokst i jorden, og som løfter og skaper en liten bakketopp i tundraen. Isen i bakketoppen kan smelte, noe som vil føre til at krateret under vises. Dr. Fogwill forteller at den frosne jorden kan være flere hundre meter tykk, noe som gir muligheten for svært store kratre.

Ifølge Fogwill er hullet i Sibir i så fall en ekstrem utgave av fenomenet. Forskeren understreker at han kun har sett bilder av hullet og det er umulig å gi et konkret svar uten å ha undersøkt krateret på nært hold.

- Ut i fra bildene jeg har sett, ser det ut til å være en pingo som har kollapset. I så fall er det en ekstrem utgave av fenomenet, og har den blitt påvirket av gass i bakken, er det noe man bare kan svare på etter å ha besøkt stedet, forteller han.

Gasseksplosjon

For det er ikke bare teorier om UFOer, pingoer og andre fenomener som raser på nett. Noen mener nemlig at krateret er forårsaket som følge av en eksplosjon på gassfeltet Bovanenkovo, som ligger cirka 30 kilometer unna krateret.

Siberian Times skriver at russiske myndigheter nå sender flere eksperter til området for å finne ut hva som har forårsaket krateret.

Denne saken ble første gang publisert 17/07 2014.

Les også