Dette bør du vite om paracetamol
Du bruker sikkert piller mot hodepine. Stjeler de også følelsene dine samtidig?

I 2014 ble det solgt 9,2 millioner pakker paracetamol (finnes blant annet i Paracet, Pinex og Panodil) i Norge – det tilsvarer drøyt to pakker per person, ifølge Folkehelseinstituttet.
Men ustrakt bruk av legemiddelet er ikke risikofritt, noe flere studier har pekt på de siste årene.
Nå har amerikanske forskere påvist en mulig bivirkning som trolig vil komme overraskende på mange av oss.
Forskere ved Ohio State University har nemlig funnet ut at paracetamol – eller acetaminophen som det heter i USA – også sløver ned positive og negative følelser, i tillegg til å virke lindrende på fysiske smerter.
- Dette innebærer at bruken av paracetamol trolig har større konsekvenser enn tidligere antatt, sier Geoffrey Durso, en av forfatterne bak studien, til The Telegraph.
Rapporten de har laget er publisert i Psychological Science, og får nå betydelig oppmerksomhet verden over.
Les også: Derfor hadde sovjetiske astronauter med seg en svær hagle på oppdrag
Durso gjennomførte eksperimentet på 82 studenter. Halvparten av dem fikk 1000 mg med paracetamol, den andre halvparten en identisk placebopille.
Etterpå ble deltakerne bedt om å se på 40 fotografier, som var plukket ut fordi de var ment å utløse en emosjonell respons (tristhet, glede etc.). For eksempel var det flere bilder av fattige og feilernærte barn, eller glade barn som lekte med katter.
Studentene ble deretter bedt om å gi bildene karakter, fra pluss fem (maks positivt) til minus fem (maks negativt).
Konklusjonen var klar. Studentene som hadde tatt paracetamol hadde en mindre intens negativ reaksjon på de triste bildene, og en mindre positiv reaksjon på de glade bildene.
- De som hadde tatt acetaminophen følte ikke like sterkt positivt eller negativt som dem som tok placebo-pillene, sier Baldwin Way, en annen av forfatterne bak studien.
Les også: På 50-tallet haglet det inn med UFO-rapporter. Her er syndebukken
Så kan man naturligvis stille spørsmålet om et såpass begrenset utvalg av testpersoner er nok til å gi en entydig konklusjon, men studien er ikke den eneste som har gitt indikasjoner om at paracetamol påvirker følelselivet vårt.
Naomi Eisenberger ved University of Califiornia publiserte i 2012 funn som tydet på at vi opplever fysisk smerte og emosjonell smerte i samme del av hjernen. Smertestillende kan hjelpe mot begge, men Eisenberger oppfordret ikke til å bruke piller som botemiddel mot kjærlighetssorg eller sosial avvisning:
- Disse følelsene er nok i oss for en grunn – for at vi skal kunne knytte oss til andre mennesker. Hvis vi konstant tar bort disse følelsene – vil det da være mer sannsynlig at vi gjør ting som fører til avvisning og fremmedgjøring?, spør hun i et intervju med Psychological Science.
Uansett, den nye studien er bare den siste i rekken av dårlig presse som legemiddelet har fått de siste årene.
Tidligere i år kom det for eksempel en undersøkelse som viste en økning i dødelighet blant som den som tok paracetamol, ifølge Dagens Medisin. Særlig ble det sagt at risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag og høyt blodtrykk økte betydelig blant paracetamol-brukere.
Les også: Forskning bekrefter: – Du kan tenke deg til bedre helse
Likevel anbefaler norske myndigheter fremdeles legemiddelet som førstevalget ved smerte.
– Det gode med paracetamol er at det kan brukes av alle aldersgrupper, av gravide og i kombinasjon med andre legemidler. Paracetamol står seg godt som førstevalg ved smerter, men som for alle andre legemidler gjelder riktig bruk; ingen skal bruke for høye doser eller ta smertestillende når man ikke har behov for det, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, til Dagens Medisin.
Myndighetene anbefaler altså å bruke middelet med aktsomhet, med mindre man har særlig bruk for det – for eksempel ved sykdom.
– Har man ingen spesifikke sykdommer, er det ingen grunn til å bruke det flere ganger i uken. Gjør man det, så bør man tenke litt over sitt eget forbruk og prøve å finne et mønster, sier Madsen til VG.
Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:
Slik kan selv en pingle slå hvem som helst i håndbak
Idretten ble til etter en krangel om hvilken gren som var tøffest – her er historien om triatlon