Denne er ikke sett på 70 år
Kjempemanet dukket opp i Adriaterhavet for første gang siden andre verdenskrig.
Den sjeldne kjempemaneten Drymonema dalmatinum er observert i Adriaterhavet for første gang på 70 år, skriver avisen The Telegraph.
Maneten, som kan bli nærmere en meter i diameter, ble fotografert av hobbydykkere ved kysten nord i Italia. Det er en av de mest sjeldne manetene i Middelhavet, og ble sist sett Adriaterhavet i 1945.
Det var den tyske biologen Ernst Haeckel som i 1880-årene oppdaget maneten utenfor Dalmatia i dagens Kroatia, derav navnet. Siden har den mer eller mindre vært fraværende.
Marinebiologer vet lite om den vakre, underlige skapningen. Vi aner for eksempel ikke hvor giftig den er. Vi kjenner bare til tre maneter i drymonemafamilien, og den siste ble oppdaget så sent som i 2010.
Det spekuleres i om global oppvarming er årsaken til at kjempemaneten plutselig har dukket opp i Adriaterhavet igjen, men den italienske maneteksperten Ferdinando Boero forteller til avisen La Stampa at vi rett og slett vet for lite om Dalmatinum til å hevde det. Det kan for eksempel tenkes at den lever som polypp på havbunnen i mange tiår før den utvikler seg til manet.
Maneter er fascinerende vesen, ikke minst fordi noen er potensielt livsfarlige - selv om de fleste maneter er først og fremst ubehagelige, og ikke dødelige.

Det gjelder imidlertid ikke den beryktede sjøvepsen, som er regnet som et av verdens farligste vesen. Det er verdens giftigste manet, ett stikk fra tentaklene lammer hele nervesystemet. Denne formen for gift er den eneste av sitt slag.
Til å være en manet er den dessuten en hurtig svømmer og har sofistikerte øyne. Sjøvepsen finnes først og fremst på Australias vestkyst og i Atlanterhavet nær Florida.