10.000 år gammel monolitt oppdaget på bunn av havet

- Det er ingen kjente naturlige prosesser som kan produsere disse elementene, skriver arkeologene bak oppdagelsen.

MYSTISK MONOLITT: En tolv meter lang, menneskeskapt monolitt er oppdaget på bunn av Middelhavet.
Publisert

Arkeologer har funnet en Stonehenge-liknende monolitt i havet utenfor Sicilia. Funnet kaster nytt lys over de første sivilisasjonene ved Middelhavet, skriver nettsiden Discovery.

Les også: Arkeolog tror han kan ha funnet Nefertitis grav

Monolitten er tolv meter høy, 15 tonn tung og ligger 40 meter under vann på en banke i Middelhavet, mellom Sicilia og Tunisia. Området har vært dekket av vann i nærmere 10.000 år.

Monolitten er jevn i utformingen og med tre hull med omtrent samme diameter. Ett av hullene går tvers gjennom steinen, og forskerne slår fast at strukturen er menneskeskapt.

- Det er ingen kjente naturlige prosesser som kan produsere disse elementene, skriver arkeologene bak oppdagelsen i tidsskriftet Journal of Archaeological Science. Funnet er også dokumentert på nettsiden ScienceDirect.

Les også: Maktkampen under havet: Slik er verdens mektigste ubåt-flåter i dag

TRE LIKE HULL: - Det er ingen kjente naturlige prosesser som kan produsere disse elementene, sier arkeologene bak funnet i Middelhavet.

Monolitten er funnet på banken Pantelleria Vecchia, som en gang var en øy i Middelhavet. Området ble dekket av vann for 9500 år siden, og tvang steinalderbefolkningen i området til å flytte på seg.

Les også: Krater-mysteriet i Sibir er løst

Forskerne mener at den tolv meter lange steinen ble hogget ut og flyttet som én stein til tross for at den nå er delt i to.

- I tillegg til å verifisere menneskelig bosetting i regionen, viser monolitten hvor sofistikerte disse tidlige menneskene må ha vært. Å produsere, flytte og reise en struktur av denne størrelsen og vekt krever enormt med kunnskap og samarbeid, skriver io9.com.

Arkeologene vet foreløpig ikke hva hensikten og meningen med monolitten var.

Kilder: Discovery, ScienceDirect, IFL Science, io9.com.

Les også: