Norges ukjente perle

På vei til Lofoten suser nesten alle forbi Nord-Norges «ukjente» bobil-perle

Nå skal vi sette oss i bobilen igjen, oppleve friheten og dra til Norges ukjente perle.

<b>FRICAMPING LIGHT:</b> Bø Bobilplass i godvær er en drøm.
FRICAMPING LIGHT: Bø Bobilplass i godvær er en drøm. Foto: foto: privat
Sist oppdatert

Steile fjell i blått hav. Kritthvite strender. Eventyrlig panoramautsikt. Flammefarget solnedgang. Beroligende bølgeskvulp.

Snakker vi om Lofoten?

Nesten som Lofoten, men færre turister

Nei, men det dreier seg om et sted som kan måle seg med Lofoten, men med langt færre turister.

Vi snakker om «den ukjente perlen», som området gjerne kalles. Eller «den flotteste naturhemmeligheten i Nordland».

Vi snakker om stedet mange jager forbi, i heseblesende jakt på første ferge til den mer berømte turistmagneten.

Vi snakker om Steigen, som gjerne kan oppleves med bobilen.

Øyer og halvøyer

Steigen kommune består av ni tettsteder spredt over fastland, halvøyer og øyer. Ta av fra E6 på Tømmerneset, en halvtimes tid før velkjente Innhavet Bobilparkering, kommer du via Fauske. Dukk inn i den åtte kilometer lange Steigentunnelen. Når du kommer ut igjen, er det til en åpenbaring av flott natur og forseggjorte rasteplasser.

<b>646 METER OVER HAVET:</b> Prestkona er det nest høyeste fjellet i Steigen.
646 METER OVER HAVET: Prestkona er det nest høyeste fjellet i Steigen. Foto: Privat foto

Siktet er stilt inn på Engeløya. Planen er å starte med en topptur, som bokstavelig talt kan gi oss en oversikt over hva stedet har å by på.

LES OGSÅ: Bybobil eller bobil - hva skal man velge?

Den går til Steigens høyeste fjell – 649 meter høye Trohornet. Et par timers vandring i relativt lett terreng belønnes med utsøkt utsikt, ikke minst mot den gedigne stranden Bøsanden og spektakulære Lofotveggen.

<b>BATTERIE DIETL:</b> Peter Gillis de Besche (t.h.) skal ha omvisning for bobilturisten Frank Luneborg og oss.
BATTERIE DIETL: Peter Gillis de Besche (t.h.) skal ha omvisning for bobilturisten Frank Luneborg og oss. Foto: Privat foto

Matbutikk med kaffekrok

Etterpå oppsøker vi Bø Bobilplass, der vi skal tilbringe de to neste nettene. Og vi gjenkjenner stedet umiddelbart.

Det preger nemlig coveret til «Bobilguiden Nord-Norge & Midt-Norge», og det er selvsagt ikke tilfeldig at forfatter og fotograf Magne Klann valgte akkurat dette motivet til å fronte guiden.

<b>SORTERING:</b> Bø Bobilplass har vann og søppeldunker, men ikke tømming.
SORTERING: Bø Bobilplass har vann og søppeldunker, men ikke tømming. Foto: Privat foto

På lille Røssøya, som har en kort broforbindelse til Engeløya, finnes det også en campingplass, tilknyttet Steigen Sjøhus. Det står adskillig flere bobiler der enn på Bø.

Det kan nok skyldes tilgangen til strøm og servicehus med dusj, toalett og vaskerom. Og til et fiskebehandlingsrom. Sjøhuset har ni utleiebåter for fiske, så er dette målet med turen hit skjønner vi at en enkel campingplass velges fremfor usjenert strandplass.

På Engeløya finner vi også matbutikken Joker Våg. Nå blir det jo egentlig feil å bruke ordet «matbutikk», for dette er hva en gjerne kalte «landhandel» eller «kram­bu» i gamle dager, med et varesortiment som dekker behov du ikke visste du hadde.

<b>SELVBETJENT:</b> Steigen Sjøhus har egen campingplass.
SELVBETJENT: Steigen Sjøhus har egen campingplass. Foto: Privat foto

Butikken blir for oss byfolk et litt eksotisk møte med god atmosfære og trivelig betjening, samt kaffekroken matbutikker på landet gjerne har.

LES OGSÅ: Brukt bobil - slik gjør du et trygt kjøp

Vi benytter parkeringen ved butikken før topptur nummer to, til Prestkona. Noen usle meter lavere enn Trohornet, men vel så spektakulær å gå. Først på sti gjennom skog, så oppover i åpent terreng med vaktsomt selskap av havørner, før vi «balanserer» på eggen bort til termostid og postkasse med turbok.

<b>WOW-UTSIKT:</b> Bøsanden og Lofotveggen sett fra toppen av Trohornet.
WOW-UTSIKT: Bøsanden og Lofotveggen sett fra toppen av Trohornet. Foto: Privat foto

Øl, lefse og krigsminner

Engeløya har mer enn iøynefallende strender og fjelltopper å tilby. Her finnes gallerier og serveringssteder verdt en visitt. Gårdsbryggeriet Engeløya Håndbryggeri tilbyr et stort utvalg øl. Ost lager de også. Lefspia Café selger blant annet møsbrømlefse.

Dette er en varm og søt lefse med opphav i Salten-distriktet. Lefsa serveres med en brunostfyll som kalles «møsbrøm» eller «søvvel». Elses Oase frister med ostekake. Og en tidsreise kan foretas på vakre Steigen Bygdetun.

<b>LUFTIG:</b> På vei mot toppen av Trohornet kan man ta en liten avstikker.
LUFTIG: På vei mot toppen av Trohornet kan man ta en liten avstikker. Foto: Privat foto

Som så mange andre steder i Nord-Norge, har Engeløya et minnesmerke over sovjetrussere som ble drept av nazistene. Men vi finner også noe mer håndfast med rot i samme krig.

Batterie Dietl ligger bare noen hundre meter fra Bø Bobilplass, i et flott turområde som fortsatt er merket av siste verdenskrig. Omgitt av bunkere og skytestillinger ligger det som var en av Europas største kystfestninger, med tre av de største landbaserte kanonene i verden.

LES OGSÅ: Bobilran med bruk av gass kan forekomme

Ut av de såkalte «Adolf-kanonene», med 21,5 meter lange kanonrør, fôr mannshøye granater med diameter på over førti centimeter og rekkevidde på 56 kilometer. Festningen voktet den viktige innseilingen til Vestfjorden og Narvik, der tyske skip hentet jernmalm som var kommet med tog fra Sverige. Malm som skulle brukes til produksjon av våpen for Nazi-Tyskland.

En av kanonbunkerne er bygget om til et spennende museum med daglige omvisninger om sommeren. Vi blir med på en reise som forteller mye om et militarisert og brutalt dagligliv med soldater, krigsfanger og tvangsarbeidere.

Fortellingene om kystfestningen som ble bygget av flere tusen krigsfanger står i grell kontrast til dagens idyll, som kun er gradert av været.

<b>SYDEN I NORD:</b> Bøsanden er Engeløyas fineste strand.
SYDEN I NORD: Bøsanden er Engeløyas fineste strand. Foto: Privat foto

Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn og Vi Menn Bobil. Les mer på www.vimennpluss.no.

Denne saken ble første gang publisert 20/01 2020, og sist oppdatert 29/04 2020.

Les også