Victor Sotberg: mobbing

Victor Sotberg ble mobbet og følte seg utestengt som barn: – Jeg endret meg fordi jeg følte jeg måtte

Som liten gutt var Victor Sotberg sprudlende og energisk. Da han startet på ungdomsskolen, trakk han seg inn i et skall.

MOBBING: Dette er bilde av Victor i 8.klasse hvor han følte seg veldig usikker etter at mobbingen startet.
MOBBING: Dette er bilde av Victor i 8.klasse hvor han følte seg veldig usikker etter at mobbingen startet. Foto: Privat
Sist oppdatert

Som liten gutt var Victor Sotberg (31) veldig sprudlende og energisk. Han var veldig glad i folk, og oppførte seg litt som pikenes Jens.

Han likte å omgås med jenter og fortalte dem stadig hvor vakre dem var, og beundret deres skjønnhet.

Marerittet

Da han startet på ungdomsskolen i hjembyen sin Steinkjer, var han spent og nysgjerrig på tiden videre. For Victor har alltid vært en nysgjerrig person som ikke er redd for å utforske verden.

Han var aldri den populære på barneskolen, men på ungdomsskolen endret det seg. Han fikk mye positiv oppmerksomhet, spesielt av jentene.

Han kledde seg ofte i fargerike klær og ordnet seg stadig på håret.

«Oi, shit. Jeg begynner å bli populær. Hvordan skjedde dette?», tenkte 12 år gamle Victor.

Oppmerksomheten Victor fikk ble tydeligere for de andre guttene på skolen, spesielt de eldre - Og det likte de ikke.

Lykkebobla til Victor sprakk kort tid etter. Guttene forsøkte å bryte ned den sprudlende gutten ved å mobbe ham både verbalt og fysisk.

Ungdomsskolen som Victor trodde skulle være preget av fine og glade år, ble et mareritt.

Han ble stadig dyttet rundt i gangene, spendt ben på og dyttet i snøen. Ord som «Jævla homo», ble slengt etter ham. Et ord som for ham var nærmest ukjent på den tiden.

Senere fikk han trusler som satt en klump med frykt i magen hans. En klump han ikke klarte å få vekk.

Han mottok ekle telefonsamtaler: «Hvor er du? Jeg skal finne deg. Jeg skal drepe deg».

Det førte til at han fikk telefonskrekk, som han fremdeles har den dag i dag.

Les også: «Du er så viktig. Du er så viktig. Du er så VIKTIG!» ropte Tore Petterson til Victor Sotberg. Jeg forstår nå hvor rett han hadde

Inn i et skall

Den fargerike og energiske gutten trakk seg mer og mer inn i ett skall.

Han begynte å kle seg i mørke klær og isolerte seg mer og mer i frykt for å møte mobberne.

Hver gang han ruslet rundt i byen kunne han kjenne bekymringen strømme i kroppen.

ISOLERT: Victor isolerte seg mer og mer i frykt for å møte på mobberne eller andre som skulle slenge stygge kommentarer eller være fysiske mot ham.
ISOLERT: Victor isolerte seg mer og mer i frykt for å møte på mobberne eller andre som skulle slenge stygge kommentarer eller være fysiske mot ham. Foto: Privat

I et hav av såre minner, minnes han tilbake til en spesiell hendelse:

Det var tivoli i byen, og Victor skulle ut og ha det hyggelig med vennene sine. Han tittet seg stadig over skuldrene, men fikk ikke øye på noen av mobberne.

«Okey. Det er ingen her. Jeg kan endelig senke skuldrene, slappe av og kose meg.», tenkte han.

Plutselig hørte han noen rope fra pariserhjulet over ham:

«Din jævla homo. Når jeg kommer ned fra dette pariserhjulet, skal jeg finne deg og banke livskitten ut av deg.», mens han spyttet ned på Victor.

Hjertet til Victor begynte å banke hardt og han kunne kjenne redselen i kroppen. Føttene under ham begynte å bevege seg raskt hjemover.

Under den tøffe tiden fant Victor mye trygghet i hjemmet sitt, men også i en av hans bestevenninner som var der for ham hele tiden.

– Hun var veldig sjenert, og hun har vært det siden vi var små. Før var det jeg som tok hun med på ting. Jeg var hennes trygghet da. Da vi kom på ungdomsskolen, ble hun min trygghet.

– Hun kunne ikke stå imot disse store guttene. Hun var der for meg og var veldig viktig for meg, men det var ikke noe hun fikk stoppet, sier Victor til Klikk.no

Les også (+): Sønnen vår sier han blir mobbet av læreren. Hva skal vi gjøre?

Påvirker selvfølelsen

Det kan være truende for et individ å bli utstøtt fra en gruppe. Det er noe av det vanskeligste man kan oppleve, mener Bjarne Øverland, Psykolog og styreleder ved Psykologkontakten.no.

– Det hender at mobbeofferet identifiserer seg med at man er et utskudd. Noen begynner også å identifisere seg med de negative kommentarene mobberne har kommet med.

– Mange mobbeoffere vil ta færre sosiale sjanser, holde følelsene sine tilbake og prøve å være på en viss måte for å passe inn. Dette er i frykt og forventning om at man blir møtt på samme måte av nye mennesker, som man ble av mobberne.

– Den ytterste konsekvensen er at man trekker seg unna folk og går mer og mer inn i seg selv, sier Øverland.

Mobbing kan også føre til svekket selvfølelse: «Hvem er jeg? Er jeg bra nok?»

Dersom du opplever mobbing bør du kontakte vernet som er der. Enten skolen eller arbeidsplassen.

Snakk med noen du er trygg på og stoler på. Å holde det inne kan være uheldig, og distansere deg enda mer fra folk som er glad i deg.

Redd barna sine tips:

  • Fortell om hvordan du har det, til foreldrene dine eller en annen voksen som du stoler på. Be om hjelp til å si ifra til læreren din og rektor.
  • Dere kan be om et møte med skolen for å melde ifra muntlig, eller dere kan melde ifra skriftlig. Bruk gjerne denne malen til å fylle ut.
  • Skolen skal lage en aktivitetsplan for hva skolen skal gjøre for at du skal få det bra igjen!
  • Hvis dette ikke hjelper, kan dere sende klage til statsforvalteren. Statsforvalteren er den som personen skal passe på at skolene i fylket følger lover og regler.
  • Her finner du skjema til statsforvalteren, som du kan bruke.

Kilde: Bjarne Øverland, Psykolog og styreleder ved Psykologkontakten.no og Redd barna.

Se mer

Tilhørighet

Mobbingen varte gjennom hele ungdomsskolen, men da Victor endelig begynte på videregående skole, ble det litt bedre.

– Jeg var fortsatt litt nervøs. Noen av mobberne gikk på samme videregående som meg. Den klumpen i magen ble ikke borte. Jeg fryktet stadig at mobbingen skulle fortsette eller at noen skulle slenge seg på, forteller Victor.

Sakte, men sikkert, begynte kan å klekke ut av skallet sitt igjen.

Da han startet på Media og kommunikasjon på videregående skole, fant han likesinnede folk. De var kreative og åpne, og det var første gang Victor fikk en ordentlig guttegjeng.

– Jeg følte mer tilhørighet, og for hvert år følte jeg meg mer og mer trygg. Da jeg var rundt 17-18 år, begynte jeg å finne ut av at jeg er Bifil.

– Men jeg trakk meg ikke helt ut av skallet før jeg begynte på folkehøyskole etter videregående. Da fant jeg mange forskjellige mennesker fra hele Norge, som jeg følte aksepterte meg for den jeg er, forteller Victor.

HELT: Victor fant mye trygghet i Youtube og gaming under den vanskelige tiden.
HELT: Victor fant mye trygghet i Youtube og gaming under den vanskelige tiden. Foto: Privat

Under den vanskelige tiden fant Victor sine helter på Youtube.

Han klarte ikke å finne noen han kjente seg igjen i, i norsk mediaverden. Men da han var inne på Youtube, fant han alminnelige mennesker som satt på rommet sitt og delte ting åpenhjertig og ærlig.

«Herregud der er mine folk. Det er ekte mennesker som deler ekte liv og følelser. Dette vil jeg være en del av.», tenkte han.

– Jeg brukte litt tid på å tørre å laste opp min første video. På mange måter hjalp Youtube meg å finne meg selv igjen, og være ærlig med andre om hvem jeg er.

Les også: Slik hjelper du barna å unngå mobbing

Inspirasjon fra egen oppvekst

Det var ikke bare Youtube som var redningen for Victor. Det var også gaming, som var en stor del av hverdagen hans.

Han og tegnseserieskaper, Odin Helgheim, har nylig kommet ut med boken Edelmot. Den er inspirert av Victor sin oppvekst.

Edelmot er et spill som tar opp temaer som mobbing. Det er en virtuell fantasiverden hvor man lever akkurat som man vil.

– Jeg har lært mye gjennom gaming - både engelsk og historiefortelling, men også hjernetrim. Det var også et trygt sted for meg da jeg hadde det vanskelig andre steder.

Det var et sted han følte: «Her kan jeg være helten i min egen historie». Da han følte seg som en taper i det virkelige livet, som ikke mestret det meste, kunne han mestre gaming.

– Det var både min trygghet og kilde til selvtillit, og det er den følelsen vi ønsker å få frem i boka.

Gaming

Gaming kan være et bra læringsarena, mener Øverland.

– Det kan være veldig gøy, samt et kreativt rom der man kan få en pause fra hverdagen. Man kan også lære mye av gaming, slik som engelsk og sosiale ferdigheter.

– Noen vil også kjenne at dette er noe de mestrer og kjenne en tilhørighet, noe de kanskje savner på andre arenaer.

På en annen side kan også gaming være uheldig, påpeker psykologen.

– Alt med måte. Hvis gaming tar for mye tid av andre viktige områder i livet, er det god grunn til å evaluere bruken av det.

– Noen vil også føle seg tøffere bak en skjerm på en litt uheldig måte, hvor de da har en lavere terskel for å spre negativitet og slemme kommentarer. Mens andre vil føle at de kan åpne seg om vanskelige ting, som de ikke tør å fortelle ansikt til ansikt.

Veien tilbake

Gjennom årene har Victor klart å finne veien tilbake til den sprudlende og energiske gutten han tidligere var.

I dag er han en norsk programleder og Youtuber. Han har også vært mye å se på tv-skjermen, som for eksempel «Forræder».

Hans kilde til styrke var hans nysgjerrighet for livet og ønske om å oppleve mer. Selv om gresset råtnet under føttene hans, klarte han å se at det var grønnere på den andre siden.

– Jeg visste at det var så mye mer der ute. Jeg bodde på et lite sted med lite utvalg. Jeg tenke: «Verden er så stor. Jeg skal finne min greie. Jeg skal finne mitt sted og mine folk».

FORBILDE: Victor bærer tittelen som forbilde med seriøsitet og stolthet. Her er han avbildet med kjæresten sin Kenneth Karijord.
FORBILDE: Victor bærer tittelen som forbilde med seriøsitet og stolthet. Her er han avbildet med kjæresten sin Kenneth Karijord. Foto: Privat

Les også (+): Om det som ble fortalt om sønnen min var sant, var gutten min et monster

Forbilde med stolthet

I dag bærer Victor tittelen som forbilde med mye stolthet og seriøsitet.

– Jeg har lyst til å være en som kan vise at det er fett å være snill. Man kommer langt med godhet og snillhet. Kill them with kindness, fniser han.

Selv om Victor var sint i mange år for marerittet han ble utsatt for, har han klart å gi slipp på de sinte følelsene.

– Jeg tror mobbere har sitt å slite med. Mange mobber for å gjøre seg selv sterk, og prøver å virke tøffere enn man egentlig er. Men jeg tror man kan være så sykt mye kulere og råere hvis man viser at man er snill med folk rundt seg.

– Prøv å jobb mer med deg selv, enn å bringe andre ned for å bringe deg selv opp.

Og for de som opplever mobbing, har Victor noen kloke ord:

– Det er alltid lett å si «Det blir bedre», det er den klassiske. Men det blir ofte det. Du vil oppleve de fine tingene med verden, ikke gi opp. Det er bare å glede seg til det livet har å by på.

Og selv om det er vanskelig, er det viktigere å finne sin tilhørighet, enn å endre seg selv til noe noen andre ønsker at du skal være, mener Victor.

– Jeg endret meg fordi jeg følte jeg måtte, og at samfunnet ikke vil ha det jeg hadde å tilby. Men når jeg fikk fine folk rundt meg, og fant et miljø jeg passet inn i, så var jeg tilbake til han lille sprudlende gutten igjen. Finn din gjeng, så går ting i riktig retning.

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2023, og sist oppdatert 21/06 2023.

Les også