- Vi må huske på at Norge har reddet Sverige
Filmen «Svenskjævel» handler om en svensk jente som flytter til Oslo for å få jobb. Regissøren mener at Norge har reddet en hel generasjon svensker.

(SIDE2): Vi har lagt bak oss et godt norsk filmår. 34 filmer hadde premiere, og på topp ti listen over fjorårets mest sette filmer, er det hele fem norske.
Torsdag ble den norske filmvåren presentert på Filmens hus i Oslo. Her viste Norsk filminstitutt klipp fra alle vårens ti filmer.
(Se liste over vårens norske filmer nederst i artikkelen.)
Innvandring av svensker
En av filmene som har premiere i vår, er «Svenskjævel». Den handler om en ung svensk jente som flytter til Oslo for å få seg jobb.
Vi tok en prat med regissør Ronnie Sandahl. Han forteller at han ønsket å skildre samfunnet gjennom mennesker.

- Det handler om maktbalanse - mellom svensker og nordmenn, arbeiderklasse og middelklasse, menn og kvinner ... Det er en ung, ganske vill, morsom og mørk film, sier han.
- Ikke kritikk av Norge
Selv om filmen inneholder enkelte spark mot Norge, påpeker han at han ikke er ute etter å kritisere nordmenn:
- Det er ikke kritikk av Norge, men en skildring av en maktbalanse i forandring. Det er et varmt bilde av norsk middelklasse. Men den fremgangsrike middelklassen kan trenge en svensk partypooper, sier han, og fortsetter:
- Men vi må huske på at Norge har reddet Sverige. Min generasjon hadde bare bestått av arbeidsledige hvis det ikke var for Norge. Dere reddet en hel generasjon, sier han.

Alle vennene flyttet til Oslo
Grunnen til at han valgte å skildre det svenske miljøet i Norge, er at han er en del av den nevnte generasjonen, de såkalte «partysvenskene». Så å si alle vennene fra hjembyen til Sandahl har flyttet til Oslo.
- Da jeg kom til Oslo, var det som å være på gjenforening med klassen. Jeg møtte til og med på den lokale narkodealeren. Jeg spurte hvorfor han var der, og han sa at han måtte følge markedet, ler han.
Og det var hans venner og hans generasjon han ønsker å fortelle om.
- Vennene mine flyttet hit for å få seg jobb. De bor 12 personer i én leilighet og tar hvilken som helst jobb. Og ja, de går på byen og drikker, men de er jo unge, sier han.
Har hatt samme «problem» i Sverige
Sandahl forteller at situasjonen med innvandring av ungdom fra nabolandet i øst, har vært en kjent situasjon også for svenskene. Mens nordmenn i dag stadig møter unge svenske arbeidere, var det finske ungdommer som inntok Sverige på 1970-tallet.
- Jeg mener at svenskene hadde hatt godt av å se en slik film fra finnenes perspektiv på 1970-tallet. Da kom mange unge finner til Sverige, og det var på akkurat samme måte som i Norge nå, sier han.
«Partysvenskene» har møtt kritikk fra enkelte nordmenn. Den samme kritikken rettet svenskene mot finnene for 40 år siden.
- Svenskene snakket sånn om finnene på 70-tallet. De oppfattet finnene som høylytte, de drakk for mye, bodde altfor mange i små leiligheter og tok hvilken som helst jobb, sier Sandahl.