- Vi ler jo på sirkus også ....
Christian Tybring-Gjedde (Frp) er kritisk til finansieringen av Høstutstillingen.

(SIDE2): Statens kunstutstilling, kjent som Høstutstillingen, så dagens lys i 1882.
To år senere fikk den statsstøtte for første gang - på 3.000 kroner. I dag får utstillingen nær fem millioner kroner fra staten.
Her kan du lese mer om årets utvalgte kunstverk
- Hvorfor spleiselag?
Leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, er kritisk til at staten finansierer Høstutstillingen:
- Jeg er personlig veldig glad i billedkunst, og det at Edvard Munch og Odd Nerdrum har bidratt tidligere, blir ofte brukt til forsvar for utstillingen. Men jeg er kritisk til at staten skal støtte utstillingen finansielt; hvorfor skal en slik utstilling være et spleiselag mellom alle landets skattebetalere? Hvorfor kan ikke publikum betale noen hundrelapper av egen lomme, spør Frp-politikeren.

- La seg inspirere
På den annen side er Tybring-Gjedde opptatt av at kunst skal gjøres tilgjengelig for folk flest:
- Kunstutstillinger er viktige fordi de åpner tilgangen til kunst for alle som vil se, og publikum kan gjøre seg opp en mening og la seg inspirere. Samtidig er det selvfølgelig viktig for kunstnere, etablerte som fremadstormende, å kunne vise frem sine verk.

- Ikke noe «hvem som helst» kan gjøre like bra
- Hvordan definerer du god kultur, Christian Tybring-Gjedde?
- Det har til alle tider vært en evig diskusjon – og det vil være en dragkamp mellom kultur og kommers. Men det er viktig at en som kaller seg kunstner har en dimensjon eller kvalitet som går utover det folk flest har. En kunstverk må med andre ord være noe som ikke «hvem som helst» kan gjøre like bra, sier Tybring-Gjedde.
Høstutstillingen: «Kunstnernes Hus», 14. september - 13. oktober. 2400 søkere - 91 kom gjennom nåløyet. Voksne: kr 60, barn: kr 30, barn under 10 år: gratis. |
- Vi ler jo på sirkus også
Han har besøkt Høstutstillingen tidligere:
- Da mine barn var yngre, gikk vi på utstillingen og kunne le sammen av noen bananer i en kurv, et ødelagt møbel, eller lignende. Det setter fantasien i gang. Men hva den faktiske verdien er av det, er jeg mer usikker på, sier Tybring-Gjedde.
- Det er interessant. Vi ler jo på sirkus også – og i dyreparken, skyter han inn.

I gjennomsnitt har 30.000 personer besøkt utstillingen de siste årene.
- Skolebesøk viktig
Årets juryleder Nils Olav Bøe sier det slik:
«Statens Kunstutstilling er den best besøkte årlige utstillingen i Norge, og er dermed en viktig arena for norsk samtidskunst sett i et samfunnsperspektiv. Kunstformidling til barn og unge gjennom skolebesøk er en viktig oppgave for utstillingen.»
Utstillingsleder Ingrid Lydersen Lystad forteller i praktutgaven om årets utstilling, 150 år etter at Edvard Munch ble født:
- En begynnelse for Munch
«For Edvard Munch var Høstutstillingen en begynnelse. Den førte til støtte fra kunstnere han anerkjente. Kunstnere som så hans enestående talent og styrket ham i hans utvikling. Stipendene han mottok ga ham økonomisk frihet til å søke nye impulser og nye utfordringer.»
Hun skriver videre at:
«Verden har forandret seg siden Edvard Munchs tid. Utfordringen som menneske møter oss på nye måter og nye steder. Den møter oss også på Høstutstillingen - hvis vi vil.»
Lydersen Lystad minner også om hva Munch selv ønsket med sin kunst:
«I min kunst har jeg forsøkt å få forkart meg
livet og dets mening,
Jeg har også ment å hjelpe andre til å klarlegge
seg livet.»

Høyres kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommessen, er positiv:
- Jeg har ofte vært på høstutstillingen, litt avhengig av om jeg har vært i Oslo på denne tiden - antagelig blir det en tur i år, svarer Thommessen - som ligger godt an til å bli vår nye kulturminister.
Frps kulturpolitiske talsmann, Ib Thomsen, sier til Nettavisen at han skal besøke årets høstutstilling.
- Vedrørende støtten, har jeg ingen kommentarer til det. Det ligger til behandling av budsjettet, sier Thomsen.

.
Edvard Munch:
Jeg tror ikke på den kunst som ikke har tvunget seg frem ved menneskets trang til å åpne sitt hjerte.