Liva og Elisabeth om livet som løpefruer

– Etter å ha levd med en mann på reisefot i fem år, gleder jeg meg til å være en helt vanlig familie

Mens brødrene Ingebrigtsen kjempet om edle metaller under VM i friidrett, holdt deres kjære Liva og Elisabeth fortet på hjemmebane.

SPENTE: Under VM i Doha jaktet Ingebrigtsen- guttene på gjeve medaljer, men Liva (t.v.) og Elisabeth fulgte mesterskapet på TV-skjermen hjemme i Norge.
SPENTE: Under VM i Doha jaktet Ingebrigtsen- guttene på gjeve medaljer, men Liva (t.v.) og Elisabeth fulgte mesterskapet på TV-skjermen hjemme i Norge. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

Den signalgule døren lyser mot oss idet vi ankommer rekkehuset i Sandnes. Liva Børkja Ingebrigtsen (23) møter oss med Charlotte (9 mnd.) på armen. I stua venter «tante» Elisabeth Asserson (19) og Olivia (2,5).

Løpebrødrene Henrik og Jakob Ingebrigtsen er ikke overraskende på reisefot. Da de nylig var med under VM i Doha, bestemte kjærestene seg for å følge mesterskapet hjemme.

– Jeg har aldri ønsket meg en A4-familie. Men etter å ha levd med en mann på reisefot i fem år gleder jeg meg til å være en helt vanlig familie. Når barna er lagt klokken syv, sitter jeg her alene. Jeg gleder meg til å komme hjem fra jobb og Henrik møter meg i døren. At han er der på kvelden og vi kan snakke om hva som har skjedd i løpet av dagen, erkjenner Liva, som giftet seg med Henrik i fjor vår.

Tunge perioder

Elisabeth, som har holdt sam­men med Jakob siden 15-års­alderen, kjenner seg igjen i svigerinnens erfaringer.

– Jeg tror ikke folk er klare over hvor ensomt det kan være. Det er vanskelig og ikke drømme om tiden etter løpekarrieren. Samtidig er det jo helt unikt det vi og gutta får være med på. I tunge perioder er vi flinke til å minne hverandre på at denne perioden bare er en liten brøkdel av et helt liv, understreker Elisabeth.

<b>                        HOLDER FORTET:</b> I hverdagen sørger Liva for å tilrettelegge slik at Henrik kan prestere best mulig på løpebanen. Det betyr blant annet at hun tar store deler av ansvaret for barna, Olivia og Charlotte.
HOLDER FORTET: I hverdagen sørger Liva for å tilrettelegge slik at Henrik kan prestere best mulig på løpebanen. Det betyr blant annet at hun tar store deler av ansvaret for barna, Olivia og Charlotte.

De er glad for at de har hverandre. Liva, Elisabeth og Astrid (gift med Filip Ingebrigtsen journ.anm.) deler både opp- og nedturer.

– Å ha Liva og Astrid har betydd mye. Mye av det vi står i, er ekstremt og annerledes, og ikke mange har en partner som er så mye borte. Da gjør det godt å snakke med noen som forstår det. Vi er takknemlige for at vi har hverandre, innrømmer Elisabeth.

Det er en hektisk hverdag med mange praktiske kabaler som skal gå opp for jentene. Liva har to år igjen før hun er ferdig utdannet lektor.

– Aldri sett for meg et slikt liv

Samtidig har hun to små jenter, hus og hjem å ta seg av. Også Elisabeth er i gang med lærerstudiet, og for kort tid siden flyttet hun og Jakob sammen i ny leilighet i Sandnes sentrum. At det var slik livet skulle bli, hadde jentene aldri sett for seg.

– Å være gift, ha to barn og rekkehus på Sandnes i en alder av 23 år, hadde jeg aldri sett for meg. Jeg skulle jo bli kunstner og bosette meg i utlandet. Det har jeg valgt bort til fordel for et liv med Henrik. Et valg jeg aldri har angret på, forteller Liva.

Løpingen kommer alltid først. Det har jentene innsett. Der Henrik tidlig i forholdet satte Liva inn i hvordan hverdagen deres ville se ut, har Elisabeth gradvis erfart at løpingen har tatt mer og mer plass i livet til kjæresten.

<b><BR/>TALENTFULL:</b> Liva hadde planer om å bli kunstner da hun møtte Henrik. I dag er malingen en hobby, og hun har malt dette flotte portrettet av ektemannen. 

TALENTFULL:
Liva hadde planer om å bli kunstner da hun møtte Henrik. I dag er malingen en hobby, og hun har malt dette flotte portrettet av ektemannen. 

Rakk så vidt å klippe navlestrengen ...

Kjærestene må begge utvilsomt tolerere mye når det kommer til brødrenes jobb og lidenskap. Liva ble likevel tatt på sengen da det skulle vise seg at hverken fødsel, dåp eller bryllup talte som gyldig fravær for pappa og trener Gjert Ingebrigtsen (53).

– Henrik tok seg en løpepause da jeg hadde rier med Olivia. Et kvarter etter at Charlotte kom til verden, så dro han på trening. Han rakk så vidt å klippe navlestrengen før løpetur. På bryllupsdagen vår løp han bakke­intervaller før vielsen, og han var ferdig på trening kun én time før dåpen til Olivia, rister Liva lett på hodet.

– Vi har nok alle tre akseptert at løpingen alltid vil være nummer én. Så kommer vi som en god nummer to. Samtidig har Jakob en måte som får meg til å føle meg som nummer én likevel. Jeg er den første han ringer etter et løp, den første han sender melding til når han våkner, og den eneste han vil prate med om han har gjort et dårlig løp, forteller Elisabeth.

LYKKELIG GIFT: Henrik Ingebrigtsen fikk lagt inn en økt med bakkeintervaller før han giftet seg med Liva.
LYKKELIG GIFT: Henrik Ingebrigtsen fikk lagt inn en økt med bakkeintervaller før han giftet seg med Liva. Foto: Privat

Tøffe prioriteringer kommer ikke uten samvittighetskvaler. Liva avslører at særlig Henrik har syntes det er tøft å prioritere bort familien.

– Den tiden andre familier bruker på hverandre, bruker Henrik på trening og restitusjon. På nettene ligger han på eget rom med øreplugger for å få nok søvn. Blir barna syke må han flytte ut, og jeg kan telle på én hånd hvor mange bleier han har skiftet. Det har blitt ekstra sårt for Henrik nå som Olivia tydelig har begynt å uttrykke at hun savner pappa når han drar. Det er gjerne tre dager med gråting på nettene før hun finner roen igjen, forteller tobarnsmoren.

– Da minner jeg ham på at det faktisk er en bra ting. Samtidig som det er tøft, skal han ta det som en bekreftelse på at hun er veldig glad i ham!

Mykere Gjert?

Det er vanskelig å innlede en dialog med jentene uten at Gjert dukker opp i samtalen. Pappaen til gutta som også er treneren til den raskeste brødretrioen i verden.

MØTTES 
TIDLIG: 
Elisabeth og Jakob gikk i matteklasse sammen, og ble kjærester som 15-åringer.
MØTTES TIDLIG: Elisabeth og Jakob gikk i matteklasse sammen, og ble kjærester som 15-åringer.

Den altoppslukende trenerjobben kombinerer han med en 100 prosent stilling i logistikk. Det har vært mange diskusjoner rundt Gjert og hans treningsregime. Gjennom NRK-serien «Team Ingebrigtsen» kom det tydelig frem at kjærestene ikke alltid har følt seg like velkommen i familien. Der har de heldigvis sett en forandring de siste årene.

– Om Gjert ikke har blitt romsligere med årene, så tror jeg han har innsett at han må leve med det. Jeg tror ikke det har vært noe personlig mot oss, men heller at Gjert har vært skeptisk til at guttene skal ha kjærester generelt – med frykt for at det skal gå utover karrieren, tror Elisabeth.

Med på «kjøpet har ikke jentene bare fått en svigerfar med sterke meninger, men de har blitt tatt under vingen av hele Ingebrigtsen-klanen, som består av hele syv søsken alt i alt.

– Familien Ingebrigtsen setter familieverdier høyt, og de er veldig sammensveiset. Trenger du hjelp, stiller de alltid opp. Særlig når gutta er på reise, da sjekker de alltid hvordan det går og om det er noe de kan gjøre. De har mye omsorg i seg, også Gjert, bedyrer Liva.

Avslører ukjent side

I hverdagen stjeler all planlegging og organisering det meste av tiden. Det koster å være blant verdens beste løpere. Men jentene avslører at brødrene Ingebrigtsen har langt mer å by på enn det som først møter øyet:

De lider blant annet begge av ryddemani!

– Henrik har så behov for å ha det organisert rundt seg at det nærmest kan minne om en lidelse! Jeg tror heller ikke det er mange som vet at han er sykt flink til å danse. Han holder gjerne danseshow for oss her hjemme i stuen, hvor jeg blir raskt avblåst for å «danse feil» om jeg kaster meg med, flirer Liva.

– Jakob er også veldig ryddig av seg, selv om det ender opp med at det gjerne er mer rotete enn da han først begynte. Å pakke, derimot, er han elendig på! Det er jeg som pakket bagasjen hans før VM, avslører Elisabeth lattermildt.

<b>LØPEFRUER:</b> Både Liva og Elisabeth innrømmer at det kan være lange dager borte fra sine kjære. De drømmer begge om alt de skal gjøre når gutta legger løpeskoene på hylla. 
LØPEFRUER: Både Liva og Elisabeth innrømmer at det kan være lange dager borte fra sine kjære. De drømmer begge om alt de skal gjøre når gutta legger løpeskoene på hylla. 

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2019, og sist oppdatert 11/10 2019.

Les også