- Vi er bare to år unna å hindre menns krefthelvete

Svensk teknologiselskap håper å kunne bedre digital patologi.

Et svensk teknologisselskap arbeider med å utvikle teknologi som skal forbedre og hjelpe helsepersonell å bedre oppdage ondartete kreftceller. De er på god vei og håper å ha et produkt ute på markedet innen to år. Illustrasjonfoto
Publisert

Tidligere i år kunne Side3 fortelle om det svenske medisinsk-teknologiske selskapet ContextVision som arbeider med å utvikle teknologi som skal hjelpe patologer med å oppdage ondartede kreftceller tidlig.

Administrerende direktør Anita Tollstadius fortalte i mars at selskapet er godt i gang med arbeidet, som ifølge dem kan hjelpe mange menn å unngå en unødvendig operasjon for prostatakreft. Selskapet hevder at så mange som 70 prosent av menn som blir anbefalt å utføre en operasjon for å bli kreftfri, aldri var i faresonen for å utvikle en aggressiv og dødelig form for prostatakreft.

- Prostatakreft er veldig vanlig hos menn, men noe av det som er så vanskelig med denne kreftformen, er å vite om den er aggressiv eller ikke, forklarte Tollstadius til Side3 i mars.

Les også: Én tragisk ting tar livet av flere menn enn kreft, overdoser og trafikkulykker

Noen menn lever nemlig med prostatakreft som aldri trenger å behandles og dør med den, mens andre er uheldige og får en aggressiv kreftform som må behandles.

- Problemet i dag er at patologene som avgjør om man må gjøre et inngrep eller ikke, gjør dette basert på bilder av vevsprøver som man studerer under et mikroskop. Å avgjøre om cellene er aggressive eller ikke er utrolig vanskelig. 70 prosent av dem som operer vekk hele prostata, opereres unødvendig, hevder altså Tollstadius.

Overlege på kirurgisk klinikk på sykehuset i Vestfold, Erik Skaaheim Haug, var skeptisk til påstanden om at hele 70 prosent blir behandlet unødvendig. Haug var dog enig at det er mange tilfeller med overbehandling.

CONTEXTVISION: Administrerende direktør Anita Tollstadius.

Scorer høyt i prestisjekonkurranse

Nå sier ContextVision at de kun er to år unna å hjelpe menn unngå "krefthelvete" og ubehagelige senvirkninger. Nylig kom selskapet på andreplass i en internasjonal konkurranse om digital patologi der store selskaper som IBM og Microsoft deltok. I konkurransen Tumor Proliferation Assessment Challenge (TUPAC) er det opp til teknologien å automatisk finne strukturer som kan indikere ondartede kreftceller i bilder tatt av pasienter. Alle deltagere fikk utdelt likt materiale og skulle så rapportere tilbake sine resultateter. Det var altså her selskapet kom på andreplass.

Les også: Lege: -Har norske menn blitt kjerringer?

Tollstadius sier at ContextVision har fokusert på prostatakreft, men at målet med teknologien er å kunne analysere alle typer kreft. Materialet som deltagerne skulle analysere i TUPAC var av brystkreft og ikke prostatakreft.

- Vi har satset mye på intern kompetanse og ville se hvor langt vi egentlig var kommet med vår utvikling. Du kan si vi fikk en pangstart, smiler den svenske toppsjefen til Side3.

Selskapet satser på såkalt deep learning-teknologi, en teknologi der datamaskiner benytter seg av avanserte algoritmer for å komme frem til et svar på egenhånd. Teknologien gjør at en maskin lærer seg selv en bestemt oppgave - for eksempel oppdage aggressive kreftceller i forbindelse med prostatakreft.

IKKE LETT: En patologs jobb ved å analysere bilder av kreftceller og avgjøre om et inngrep burde utføres er vanskelig.

- Man vet jo at det er mye feildiagnostisering og feilbehandling, sier direktøren. Hun viser blant annet til at 108 norske pasienter og pårørende nylig ble tildelt erstatning som følge av feilbehandling.

Ifølge Norsk Pasientskade-erstatning er det rundt 130 personer som får erstatning som følge av feil ved kreft diagnostisering eller behandling.

Håper å være på markedet innen to år

Tollstadius sier at selskapet er på god vei mot å ha et produkt klart for markedet.

- Vi kommer til å gå inn i produktutviklings-fasen i løpet 2017 og håper å ha et produkt på markedet i 2018, sier hun.

- Teknologien viser jo at dette fungerer. Akkurat nå vil jeg si at vårt produkt er på linje med en god, menneskelig patolog. Vårt mål er å skape en veldig dyktig maskin som kan være et ekspertverktøy til patologer, forklarer Tollstadius.