Verdens villeste hinderløype
Hundrevis blir skadet. En har dødd. Det kåres aldri en vinner.

Hinderløpet «Tough Mudder» er ikke for pingler.
En over 18 kilometer lang, marerittaktig løype bestående av over tre meter høye vegger, strømførende ledninger med 10.000 volt, isvann og gjørme over alt venter deltakerne som tar utfordringen.
Over én million mennesker har latt seg friste til å delta i utfordringen og hinderløpet arrangeres flere steder over hele verden. I 2014 er «Tough Mudder» blant annet å finne i USA, England og Australia, men også land som Mexico og Sør-Afrika får utfordringen som beskriver seg selv som «verdens tøffeste».
Utviklet av militæret
Konkurransen ble i sin tid utviklet av de britiske spesialstyrkene for å utfordre seg selv både mentalt og fysisk, og i 2010 ble den første åpne «Tough Mudder»-utfordringen arrangert i Bear Creek Ski Resort i den amerikanske delstaten Pennsylvania. Til tross for at de to britiske grunnleggerne Will Dean og Guy Livingstone kun promoterte utfordringen på sosiale medier, deltok mer enn 4500 mennesker.
Etter den tid har det ballet på seg, og i 2013 var det over 700.000 mennesker som deltok i de forskjellige løpene verden over.

En av dem som har latt seg friste er nordmannen Ronny Borgen Hansen fra Åsane utenfor Bergen. 44-åringen stilte på startstreken i et av løpene i England. Og han er kanskje litt barskere enn folk flest:
- Det var en fantastisk utfordring. Rett og slett en stor opplevelse. Jeg bestemte meg for å stille opp igjen med en gang jeg kom i mål, forteller en begeistret Hansen til Side3.
Sammen med 56 andre fra et CrossFit-senter i Åsane dro han over for og karre seg igjennom noen av de verste kilometerne en hindreløype har å tilby. Selv ble han hektet på treningsformen CrossFit etter at kjæresten ga ham et gavekort til jul for noen år tilbake.
Forskjellige løyper
Mellom 20 og 25 forskjellige hindre står mellom deltakerne og målstreken. Hinderbanen er aldri lik fra arrangement til arrangement, ei heller fra år til år. Det er først to uker før startskuddet går at deltakerne får vite hvilke hindre de kommer til å støte på underveis.
Selv gikk Hansen og de norske deltakerne grundig til verks da de skulle delta første gang.
- Vi forberedte oss veldig godt, både psykisk og fysisk. Studerte tidligere løyper, så på videoer og satte opp treningsprogram slik at vi var best mulig rustet til å klare alle hindrene du tror kan dukke opp i en slik konkurranse.
Ronny forteller at gruppen trente veldig mye på en militær hinderløype i Bergen.
- I utgangspunktet kan alle stille til start i en "Tough Mudder"-konkurranse, men det er ingen tvil om at du får en større opplevelse hvis du er bedre trent. Jeg fikk i hvert fall igjen for alle mine forberedelser, sier Hansen.
Noen hinder er dog blitt såkalte «signaturhinder» og dukker som oftest opp hver gang. Disse inkluderer blant annet «Artic Enema» - en container fylt med isvann der deltakerne må svømme under flere planker for å komme seg ut, «Electroshock Therapy» - strømførende tråder som fører flere tusen volt og «Everest» - en «quarter pipe» smørt inn med gjørme og fett som gjør den svært vanskelig å erobre.
Andre hinder som kan nevnes er flere meter høye vegger, rør man må krype igjennom eller gjørmete jorder som skal forseres.






Kun heder og ære
Med slike hindringer på tapetet er det ikke vanskelig å forestille seg en lang liste av forretningsmenn som ønsker å delta for å ha noe annet enn Birken å skryte av ved kaffemaskinen. Til de menneskene har Hansen dårlige nyheter å komme med.
Filosofien til «Tough Mudder» handler nemlig om lagarbeid, kameratskap og det å hjelpe hverandre videre i hinderbanen. Derfor er det ingen som måler tid eller kårer en vinner.
Tro det eller ei, men dette er bare for gøy.
-I «Tough Mudder» får du virkelig muligheten til å utfordre deg selv sammen med vennegjengen, idrettslaget eller kollegene på jobben. Du lærer deg også å samarbeide med andre. «Tough Mudder» er derfor teamwork i praksis. Glem tanken på at du skal fullføre alene. Det er umulig, forteller Ronny Borgen Hansen.
- Et sted fikk vi hjelp av laget foran oss da vi skulle forsere et hinder som var 5-6 meter høyt. Sånn er det bare, og da ble det naturlig for oss å hjelpe laget som kom bak oss, legger han til.






Eliteløp for de tøffeste

Om utfordringen enda ikke høres tøff nok ut, kan vi opplyse om at det hvert år arrangeres et eliteløp kalt «World’s Toughest Mudder». Menn, kvinner eller firemannslag deltar da i en 16 til 20 kilometer lang hinderløype som skal gjennomføres flest ganger i løpet av 24 timer.
For å kunne bli vurdert og godkjent for å delta i konkurransen, må søkerne ha gjennomført et maraton på under tre timer og femten minutter, eventuelt et triatlon med en olympisk distanse på under to timer og femten minutter.
Vinneren i hver avdeling stikker av med en pengepremie og tittelen som den tøffeste gjørmeløperen.
Ikke bare moro
«Tough Mudder» er som nevnt ikke for dem som ser på det å hente seg en ny øl fra kjøleskapet under tippekampen en lørdag som et ork.
Utfordringen er ingen spøk og alvorlige ulykker har funnet sted. Utenom brukne ben og brannskader, mistet en 28-åring livet i 2013 etter han skadet seg på et av hindrene i løypa.
Dette er «Tough Mudder» eneste dødsfall i utfordringens fire år lange historie, men slike ulykker skremmer ikke Hansen.
Han ser fram til å stå på startstreken igjen i april da utfordringen arrangeres i London.
