Livsfarlige reisemål

Seks livsfarlige reisemål

Ikke reis på ferie hit om du har livet kjært.

<b>MONT BLANC: </b>Hvert år forsøker 20.000-30.000 turister å nå toppen av Mont Blanc og den spektakulære turisthytten Refuge du Goûter, men ikke alle kommer levende fra turen.
MONT BLANC: Hvert år forsøker 20.000-30.000 turister å nå toppen av Mont Blanc og den spektakulære turisthytten Refuge du Goûter, men ikke alle kommer levende fra turen. Foto: Pixabay
Sist oppdatert

Noen liker å bruke ferien på å ligge på stranda hele dagen, mens andre bruker ferien på å få adrenalinet til å pumpe i årene. Her er seks av verdens farligste reisemål.

New Smyrna Beach Florida, USA

Hvert år er det i snitt seks personer som blir drept av hai, ifølge «The International Shark Attack File». De fleste haiangrep på mennesker skjer i Florida i USA.

I 2018, som var et rolig år med tanke på haiangrep, skjedde 16 av totalt 32 angrep i USA i Florida. I fjor skjedde det ene haiangrepet som fikk dødelig utgang i Massachusetts og ikke i Florida. Da hadde USA ikke hatt et dødelig haiangrep siden 2015, mens det ikke hadde vært dødelige angrep av hai i Massachusetts siden 1936.

Men, svømmer du på New Smyrna Beach i Florida, som er «haihovedstaden» i USA, så har du høyst sannsynlig vært nær en hai og trolig har avstanden mellom deg og haien ikke vært mer enn cirka 3 meter, ifølge National Geograpic.

LES OGSÅ: Disse haiene er mest vanlige i Norge

<b>HAIANGREP:</b> I løpet av en svømmetur her, vil en hai sannsynligvis ha vært så lite som tre meter unna deg.
HAIANGREP: I løpet av en svømmetur her, vil en hai sannsynligvis ha vært så lite som tre meter unna deg. Foto: Wikipedia

Half Dome, Yosemite National Park, USA

<b>HALF DOME:</b> Det spektakulære fjellet som ser ut som det er delt i to av en øks (midt i bildet), er et populært mål for klatrere. Dessverre er det ikke alle som kommer levende hjem.
HALF DOME: Det spektakulære fjellet som ser ut som det er delt i to av en øks (midt i bildet), er et populært mål for klatrere. Dessverre er det ikke alle som kommer levende hjem. Foto: Pixabay

Yosemite National Park er det mange nordmenn som besøker hvert år. Et besøk i parken er også relativt trygt for en vanlig turist. Det er først de som prøver å klatre fjellet Half Dome som er i faresonen og som utsetter seg for en viss risiko med dødelig utgang.

Området er forøvrig blitt kjent gjennom solo-klatrebragden til Alex Honnold i filmen Free Solo, der han klatrer opp fjellet El Capitan uten sikring. El Capitan ligger cirka ni kilometer unna målt i luftlinje.

På Half Dome har mer enn seksti personer omkommet på vei opp på fjellet. Det inkluderer også de som har blitt truffet av lynet, basehoppere som har kommet ille ut og i tillegg noen selvmord. Selve klatreruten er så vanskelig at på en skala fra 1-10, så er Half Dome en 11-er!

<b>CLIFFS OF MOHER:</b> De naturskjønne klippene i Irland er åsted til flere dødsfall hvert år.
CLIFFS OF MOHER: De naturskjønne klippene i Irland er åsted til flere dødsfall hvert år. Foto: Pixabay

Cliffs of Moher, Irland

Klippene ved Moher i Irland tiltrekker seg millioner av besøkende hvert år. De grønne slettene som bråstopper i klipper som går loddrett ned i havet, er et fotogent motiv som mange turister ønsker å feste på film – og selvsagt dele i sosiale medier. Men det har en pris. I sommer falt en student som tok selfies på klippekanten i døden. I årene 1993-2017 er det registrert 66 dødsfall i og rundt Cliffs of Moher, ifølge denne rapporten.

LES OGSÅ: Hungerskatasrofen i Irland utslettet én million mennesker

Aktive vulkaner på Hawaii

<b>VULKAN:</b> Kilauea-vulkanen på Hawaii har tatt mange live opp gjennom tidene.
VULKAN: Kilauea-vulkanen på Hawaii har tatt mange live opp gjennom tidene. Foto: Pixabay

Det finnes flere aktive vulkaner på Hawaii. Den farligste skal være Kilauea Vulkanen på Big Island. I nyere tid har vulkanen vært aktiv fra den hadde et stort utbrudd i 1983 og frem til 2018. Den ødela byen Kalapana i 1990 og noen feriesteder i 2018.

Kilauea hadde sitt siste store utbrudd i 1983, men så sent som i 2014 kom lava fra vulkanen svært nær byen Pahoa. Ifølge BBC har verdens vulkaner ført til 2000 dødsfall siden år 2000. Siden 1500-tallet har vulkaner tatt livet av hele 280.000 mennesker, skriver BBC.

I tilfellet Hawaii ble det i årene 1992-2002 rapportert om 40 dødsfall.

I senere tid har antall dødsfall gått ned, på grunn av bedre informasjon og merking. Ifølge en database over vulkanofre tok et utbrudd i Kilavua i 1790 livet av over 5.400 mennesker.

I samme database er siste dødsfall registrert i 2002, der en turist trolig døde av giftige gasser. Siden i fjor har Kilauea hatt en roligere periode.

LES OGSÅ: (+) Disse vulkanene er på overtid

Colorado River, USA

<b>COLORADO RIVER:</b> Den lange elven som går fra Wyoming til Stillehavet passerer mange majestetiske områder, men hvert år krever elven flere liv.
COLORADO RIVER: Den lange elven som går fra Wyoming til Stillehavet passerer mange majestetiske områder, men hvert år krever elven flere liv. Foto: Pixabay

Elven Colorado snor seg 2330 lange kilometer helt fra Wyoming og ned gjennom staten Colorado, der den svinger innom Grand Canyon, før den fungerer som grensemerke mellom statene California og Arizona. Til slutt renner elven ut i Stillehavet på vestkysten.

Elven tiltrekker seg turister også andre steder enn i Grand Canyon, alt fra fricampere til fiskere og folk som padler kajakk og kano. I 2014 døde 13 personer i Colorado River, mens det frem til i sommer var registrert hele 12 dødsfall, ifølge BBC. I snitt er det syv personer som mister livet i Colorado River hvert år.

Dødsulykkene skjer i stor grad under aktiviteter som rafting, kajakkpadling og andre vannaktiviteter.

LES OGSÅ: (+) Gikk berserk med buldoser - raserte hel landsby

<b>MONT BLANC:</b> Hvert år forsøker 20.000-30.000 turister å nå toppen av Mont Blanc og den spektakulære turisthytten Refuge du Goûter, men ikke alle kommer levende fra turen.
MONT BLANC: Hvert år forsøker 20.000-30.000 turister å nå toppen av Mont Blanc og den spektakulære turisthytten Refuge du Goûter, men ikke alle kommer levende fra turen. Foto: Pixabay

Mont Blanc, Chamonix – Frankrike

Hvert år strømmer millioner av turister til alpene. Området er populært både sommer og vinter. Et trekkplaster som folk flest ikke prøver seg på, er å bestige fjellet Mont Blanc på grensen mellom Frankrike og Italia.

De fleste turistene holder seg til merkede stier og oppkjørte løyper, men hvert år er det rundt 20.000-30.000 personer som forsøker å nå toppen av Sentral-Europas høyeste fjell. Det ender i både ulykker og dødsfall, skriver Spiegel Online.

Hvert år omkommer flere personer i forsøket på å nå alpenes og Europas høyeste fjell (Elbrus i Kaukasus er høyere, men regnes ofte til Vest-Asia).

Ifølge BBC døde 15 personer i 2018 mot 14 døde og to savnede i 2017. Mellom 1990 og 2017 omkom 102 personer på strekningen mellom Tête Rousse-hytten som ligger på 3167 meter og topphytten Gouter. Verdt å merke seg er at hele 84 prosent av dem som trengte hjelp på denne siste strekningen var amatører uten en profesjonell guide, skriver New York Times.

Skal du nå toppen må du regne med å bla opp noen tusenlapper for å bli guidet opp – og du må regne med å gå i kø. Køene på Mount Everest er ille, men køen opp på toppen av «Den hvite damen» skal være verre.

I høysesongen forsøker over 400 klatrere å nå toppen hver dag fra syv ulike ruter. På toppen kan man søke ly i «The Goûter Refuge» eller Goute-hytten, som er en futuristisk bygning som er laget for å motstå vinder på opp mot 300 km/t.

LES OGSÅ: Verdens ni vakreste og sykeste løp

Denne saken ble første gang publisert 17/10 2019, og sist oppdatert 21/10 2019.

Les også