Venstre-politiker: – Vi bør stille de samme kravene til kongelige som til oss politikere

Kronprinsen får mer kritikk etter å har forsøkt å svare på spørsmål om luksusferie i sommer.

Foto: Alexander Winger (Nettavisen)
Publisert

I ettermiddag kommenterte kronprins Haakon for første gang kritikken han og Mette-Marit har fått etter å ha vært på luksusferie på en yacht i sommer.

Kronprinsparet skal ha tatt med seg sine barn på ferie på yachten «Mia Elise» i august, rett etter at Pierre Cashiragi giftet seg.
Kronprinsparet skal ha tatt med seg sine barn på ferie på yachten «Mia Elise» i august, rett etter at Pierre Cashiragi giftet seg. Foto: CharterWorld/Guro Holmene (NABilder)

Til sammen var kronprinsparet på yachten i tre dager i Middelhavet. Angivelig skal det koste to millioner kroner i uken å leie luksusbåten.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ringe 02060.

– Kronprinsparet er maktpersoner

Kronprinsen unnlot å svare på en rekke spørsmål og får på nytt kritikk.

– Det er fortsatt flere ubesvarte spørsmål som står igjen. Det var ikke bra. Det viktige for meg er at kronprinsparet og kongefamilien er maktpersoner som har betydelig formell og uformell makt. Det er viktig at offentligheten får kikket dem i kortene, sier stortingsrepresentant for Venstre Sveinung Rotevatn til Nettavisen.

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.
TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland. Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Kommunikasjonssjef ved Slottet Marianne Hagen sier bare dette til Nettavisen om den nye kritikken som kommer mot kronprins Haakon og kongehuset:

– Jeg har ingenting å tilføye til det kronprinsen allerede har sagt i kveld.

Kronprinsen ville blant annet ikke svare på hvem som hadde betalt for cruiset for kronprinsparets familie.

– Det er problematisk at kongefamiliene kan si at det er privat. Det er viktig at vi som samfunn stiller spørsmål. I Norge har vi vendt oss til at politikere skal ses på med røntgen, mens det kongefamilien driver med er ansett som privat. Det er uheldig, fortsetter Rotevatn.

Les også: – Mye som tyder på at dette er sponset

Les også: Krav om større åpenhet rundt kongeliges økonomi

Ordfører etterforskes av politiet

Han trekker også inn den pågående etterforskningen mot ordfører i Bergen Trude Drevland (H), som mottok en gratis reise til Venezia av en reder, i forbindelse med en skipsdåp tidligere i år.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Etter at hun fikk påspandert turen forsøkte Drevland å overtale venninen, næringsminister Monica Mæland (H), til å endre regelverket for rederens skip.

Politiet skal blant annet etterforske om det er forhold som er relatert til korrupsjon.

– I Bergen blir en folkevalgt ordfører etterforsket av politiet, og det er blitt en voldsom offentlig debatt. En berettiget debatt. Men offentlighetsloven gjelder ikke for kongehuset. Jeg mener vi bør begynne å stille de samme kravene til kongelige som til politikere. Ikke minst fordi de kongelige ikke står på valg, slår Rotevatn fast.

Nettavisen har vært i kontakt med ordfører Drevland mandat ettermiddag, men hun ønsket ikke å gi noen kommentarer.

Luksusturen har vakt så pass oppsikt at TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland også har reagert og kommet med kritikk.

– Det var på høy tid at kronprinsen kommenterte denne saken i dag. Slottets stadige «vi kommenterer ikke kongefamiliens privatliv» har bare ført til nye spekulasjoner om både luksuscruisets varighet og pris. Det har påført kronprinsparet både er forklaringsproblem og et troverdighetsproblem, sier Totland til Nettavisen mandag kveld.

Trond Albert Skjelbred, partner i NOR PR.
Trond Albert Skjelbred, partner i NOR PR. Foto: (Paul Bernhard)

– Det var en tydelige ukomfortabel tronfølger som svarte på pressens spørsmål i ettermiddag, og så mye klokere ble vi egentlig ikke. Og påstandene om at kronprinsparet kanskje ikke alltid lever helt som de predikerer kommer nok også til å leve videre, avslutter Totland.

– Kronprinsen mumler det vekk

Redaktør og kommentator i Aftenposten skrev en kritisk kommentar lørdag. Han ble heller ikke mye klokere etter kronprinsens seanse med pressen mandag:

– Han hadde en mulighet til å åpne en lukket dør, men det gjorde han ikke. Det var overraskende. Når han signaliserer at han skal kommentere noe skapes det en forventing om at han skal komme med opplysninger med substans. Det gjorde han ikke, sier Stanghelle til Nettavisen.

Han mener, i likhet med Rotevatn, at medlemmer av kongefamilien burde blitt ettergått grundigere.

– Alle som har makt i et samfunn, og kronprinsparet har både formell og uformell makt, burde blitt behandlet på samme måte som politikere. I stedet for å forklare mumler kronprinsen det vekk. Han unnviker de interessante og viktige spørsmålene, avslutter Stanghelle.

Partner i NOR PR, Trond Albert Skjelbred, mener det var ubehagelig å se kronprinsen uttale seg.

– Jeg har sett klippene, det var vondt å se på. Han bidrar ikke til ro om saken og han er tydelig ukomfortabel. Jeg har aldri sett ham slik.

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2015.

Les også