Velg riktig hjemme-PC

Disse bærbare PC-ene anbefaler vi.

Publisert

[Teknofil.no]: Det er moro å kunne velge fra øverste hylle når du skal ha deg en bærbar, men for de aller fleste av oss er det verken Pappa eller Sjefen som betaler. Så med mindre fru Fortuna har velsignet deg selv med en eksta tykk lommebok, er det penga – eller kanskje snarere mangelen på penger – som rår.

I denne kategorien ligger derfor fokuset i å få så mye maskin som mulig for dine surt tiltjente grunker.

Heldigvis trenger du ikke punge ut med så veldig mye for en helt grei bærbar i dag, men dette kommer gjerne på bekostning av noe annet. For større og kraftigere bærbare, som nettopp er det segmentet som gjerne gir deg mest for pengene, er dette som regel portabiliteten. Med portabilitet mener vi vekt, robusthet, størrelse og hvor lenge batteriet varer.

Slike bærbare egner seg derfor best innenfor hjemmets fire vegger, eller sporadiske turer til hytte eller venner, men tas til tider også i bruk av ryggsterke studenter. For mer bærbare bærbare bør du dog sjekke ut kategorien Folk på farten.

Budsjett:

Billigklassen har vi satt til modeller som koster under 5000 kroner, selv om du riktignok finner anstendige modeller helt ned mot to tusenlapper. Og har du egentlig ikke planer om å bruke PC-en til noe særlig annet enn internett, e-post og kabal er det heller egentlig ikke noe galt i å gå for de aller rimeligste maskinene. Med mindre du kjøper bærbar på russisk postordre sikrer garantier og norsk forbrukerkjøpslov deg mot å kjøpe et helt håpløst produkt. Returrett er også en fin ting.

Så egentlig er det bare å finne den rimeligste PC-en du kan med en skjerm og tastatur du kan leve med. Sånn sett kan det være greit å gå for en modell med litt størrelse. Som et eksempel på en anstendig PC i den laveste prisklassen har vi Toshiba Satellite C660-14E. Denne 15,6-tommeren er bygd på AMDs Brazos-plattform og koster under 2500 kroner.

Har du behov utover det aller mest grunnleggende kan det være greit å gå litt opp i pris. Da får du litt bedre utstyrt og raskere bærbare, som da egner seg til mer aktiv bruk. Med en prislapp på ganske nøyaktig fem tusen har vi sett oss ut 17-tommeren Asus A73E, med siste generasjon Intel Core i3-prosessor. I denne ligger også grafikkløsningen Intel HD Graphics 3000, som faktisk er god nok til å takle enklere/eldre 3D-spill.

Synes du 17 tommer blir for stort, har du selvfølgelig også en rekke 15-tommere å velge i med omtrent like spesifikasjoner, for eksempel Dell Inspiron 15R og Asus X53E.

Av denne typen bærbare er det stort utvalg i denne prisklassen, og leter du litt kan du også finne fine tilbud på utgående modeller med raskere prosessor. Men pass i så fall på at maskinen har et anstendig grafikkort i tillegg dersom de kjører forrige generasjon Core i-prosessor. Forskjellen ser du på prosessorens betegnelse – de "gamle" har tre sifre mens de nye har fire. Eksempel: Core i3-380M er forrige generasjon, mens Core i3-2310M er den nye (kjent som Sandy Bridge).

Mellomklasse:

Du skal ikke veldig mange kronene opp før du ser strørre harddisker, raskere prosessorer og mer minne. Dette fordi kvalitet og utstyrsnivå allerede er "godt nok" ved fem tusen kroner slik at det du legger i ekstra går til bedre/større/raskere komponenter.

Her blir det selvfølgelig snakk om smak, behag og lommebok, men skal du først legge på litt er det greit å gjøre det med et par tusenlapper, i hvert fall om det er en PC du har tenkt å ha en stund. Jo raskere prosessor og bedre grafikkløsning du spanderer på deg, jo lenger tid vil det ta før maskinen føles gammel og utdatert.

En av våre favoritter i denne klassen er Dells nye XPS-serie, som både finnes som 15- og 17-tommer. Prisen går fra 6000 kroner og oppover, og du kan bygge den opp av hjertens lyst – til og med med skjerm i Full HD, altså 1920 x 1080 piksler.

Men Dell XPS gir deg ikke nødvendigvis mest for pengene. Er du uansett ikke interessert i høy oppløsning vil maskiner som Acer Aspire 7750G og 5750G (på henholdsvis 17 og 15 tommer) eller Samsung RF511 gi deg mer grut per krone rent spesifikasjonsmessig.

Når det gjelder 15,6-tommere med høyoppløste skjermer er for øvrig ikke Dell XPS det eneste valget. Asus N53SN er et annet gromt alternativ her.

Dyr:

Går du over 8000 kroner er det som regel ikke så ekstremt mye å hente på bedre ytelse – og trenger du det bør du kanskje vurdere en spillbærbar i stedet, der ytelse er alfa og omega.

For dyrere bærbare ment for heimen er det mer fokus på kvalitet, design og underholdningsfunksjoner. Blu-ray-spiller er ikke uvanlig, og det er ofte gjort litt ekstra med tanke på innebygd lyd og bilde.

I vårt tilfelle har vi nettopp blunket oss ut et par modeller med nettopp Blu-ray og Full HD. Den minste og rimeligste av disse er 16,4-tommeren Vaio F fra Sony, som kommer i litt forskjellige konfigurasjoner, hvorav den rimeligste har forrige generasjon Core i5-prosessor. Er uansett ikke supertung databehandling din greie ser vi ingen grunn til å betale et par tusenlapper mer for en firekjerners prosessor.

Ønsker du deg en større og sterkere modell vil nok Acer Aspire Ethos 8951G være mer interessant. Dette er en 18,4-tommer med skjerm i rammefri design og en avtakbar pekeplate som kan brukes som fjernkontroll. Bestykket med en firekjerners Core i7 og Nvidia GeForce GT 555M burde den rocke en del i spill også.

Ekstra glad i å spille?
Se våre anbefalinger for gameren

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2011.

Les også