- Utrolig hvor mye dumt man kan mene i saker som omhandler barn når man ikke har noen selv

Leserne raser mot forslaget om forbud mot å kjøre barna til skolen

Publisert

Tirsdag skrev Nettavisen om KrF-leder Knut Arild Hareide, som leder av transportkommitteen på Stortinget, som holdt et innlegg på NAF-konferansen 2012 der han tok til orde for helt nye tiltak for å øke trafikksikkerheten og ikke minst få barn til å bevege seg mer.

- Det er ingen grunn til at det ikke skulle være forbudt å kjøre barna til skolen. Barna har godt av å gå, sa Hareide.

Uttalelsen kom i forlengelsen av et argument som gikk på at kommunene burde pålegges å forbedre skoleveiene, slik at det faktisk skulle være trygt for barna å gå til skolen. Tanken var altså at når først veien var trygg å gå på, så bør bilen bli stående hjemme.

Les også: - Bør bli forbudt å kjøre barna til skolen

Uttalelsen møter derimot svært liten forståelse blant Nettavisens lesere.

- Utrolig hvor mye dumt man kan mene i saker som omhandler barn når man ikke har noen selv! Husker at jeg var temmelig påståelig selv før jeg ble mamma, og har ofte konkludert med at en ung barnløs person, har innmari mye igjen å lære, skriver Anne Helene på Nettavisens Facebook-sider.

Distriktspolitikk

- Når du bor i tjukkeste oslo, med godt kollektivtilbud og ikke har unger selv. Vel da går det ann og komme med et forslag som dette, repliserer Ottar.

- Det bor fortsatt noen mennesker utenfor tettbebyggelsen som er avhengig av å bruke bil også til å kjøre barn på skolen - rett og slett fordi det ikke er bygget tilstrekkelig trygge veier i Norge. Skolebussordningen dekker jo ikke de nærmeste 4 kilometrene inn til skolen - og kanskje er det akkurat her flertallet av skolebarna bor?, påpeker Harald og legger til:

- Vi har syltet ned formuen i mer eller mindre gode papirer ute i verden, og tror at vi med dette skal sikre våre kommende generasjoner. Bruk pengene til å bygge opp igjen infrastrukturen i kongeriket, så vet vi at våre etterkommere kan tenke på andre ting enn å rydde opp i manglende infrastruktur i framtiden.

- Burde være forbudt å være politiker med tullete forbudsforslag også. Ikke alle bor på Grunerløkka. Noen ganger er det 30 minusgrader, noen ganger regner det som F osv osv. Gudskjelov finnes det ikke ressurser i politiet til dette, mener Geir.

Respekt for loven

Tarald legger på sin side ikke noe i mellom når han omtaler en eventuell respekt for et slikt forbud:

- Vel, kan med hånda på hjertet si at et forbud mot å kjøre barna til skolen (når den tid kommer) vil jeg gi fulstendig faen i.

- Synes ikke dette handler om hvordan ungene kommer seg på skolen. Selvsagt skal de gå - dersom det er mulig. Saken handler om FORBUDET. Alt i dette landet kan da ikke forbys..?!! Skal det sitte andre mennesker som skal bestemme over meg, et voksent menneske om jeg skal kjøre MINE barn til skolen..?! Hva blir det neste...? mener Lena.

- Uttrykker meg vanligvis mer nyansert men dette er bare et idiotforslag. Ikke bare er det forferdelig overformyndersk og illiberalt, det er også helt urealistisk å håndheve et slikt forbud, og helt uansvarlig å i det hele tatt tenke på å bruke politiressurser i den retning når man sliter med lave oppklaringsprosenter på alvorlig kriminalitet som innbrudd og voldtekt, sier Raymond.

Alternativer først

Anne Merete mener at problemet med skoleskyss er et helt annet enn både bil og utrygge veier.

- Hva med å starte med sitteplasser til alle barna på skolebussen først?? Da er det ikke mye snakk om trafikksikkerhet!

- Det er helt greit å forby dette, sålenge man da får et annet, godt alternativ. Noe Norge per dags dato ikke har fordi vi skal ruge på penger istedet for å bruke de på infrastruktur og lignende som gudene skal vite at kunne trenges. Så mao: Nei, vi KAN ikke forby folk å kjøre barna på skolen. Jeg kjenner opptil flere som ikke har busstilbud der de bor som er realistisk å bruke om morgenen, mener Marius.

Får også støtte

Men det er ikke bare sinne å spore hos leserne.

- Jeg ser på kommentarene til de fleste her at holdningen er veldig negativ til dette forslaget. Det jeg da må spørre om tilbake er hvordan skal dette problemet løses? Sikkerheten til våre barn må vel være viktigere enn noe annet, skriver Finn.

- Løsningsorientert. Med fokus på dårlige løsninger, mener Thor Waldemar.

- Helse-effekten av å gå til skolen er god. Hareide sitt forslag synest eg er bra, skriver Knut Jørgen

- Tatt ut av sammenhengen

Stig mener på sin side at Nettavisen har tatt Hareides uttalelser for seriøst.

- Dette høres ut som et humoristisk utsagn som en journalist har tatt ut av sammenhengen og lagt frem som seriøst.

Kaffe latte på Grünerløkka

Og det er ikke bare leserne som reagerer på Hareides uttalelser. Nestleder i den samme transportkommitteen på Stortinget, Bård Hoksrud, rister oppgitt på hodet av forslaget.

- Hareide er en person som lever urbant, og er en Oslo og Akershus-mann. Hans uttalelser fremstår som en kaffe latte-drikkende mann som har sittet på Grünerløkka og tenkt litt. Det er for dumt, og en må gå inn i realiteten og se på hva som er mulig, sier Hoksrud til Nettavisen.

- Det var en som ringte meg i går og fortalte at om Hareide trodde han skulle være i stand til å stoppe ham fra å kjøre ungen på den 5,5-kilometers trafikkfarlige skoleveien han hadde, da måtte han tenke på nytt, forteller Hoksrud.

- En sitter litt uten å se verden utenfor hovedstaden, men for folk flest er hverdagen en helt annen, og det handler også mye om tryggheten til ungene sine.

- Men nå var vel poenget til Hareide langt på vei at kommunene først måtte sørge for sikre skoleveier?

- Jeg tror det er mange tiår før vi er der alle veiene er trygge. En må huske på at en trenger 40 milliarder kroner bare for å ruste opp stamveinettet vårt, og da er ikke kommunale og fylkeskommunale veier tatt med en gang. Så vet jeg at det er et politisk ønske om at ungene skal gå og bevege seg mer, og det er greit, men å gå mot en forbudslinje, det er i alle fall Frp imot, selv om jeg vet at han ofte synes forbudslinjen er en god idé, avslutter Hoksrud.

Hva mener du? Har Hareide et godt poeng?